Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Απούσα η πλειοψηφία του ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ από τη συνεδρίαση για την καύση σκουπιδιών

Έναν προκλητικό και άνευ προηγουμένου πολιτικό εμπαιγμό επιφύλασσε σήμερα η Δημοτική Αρχή Βόλου στους πολίτες που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Η ειδική συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα με θέματα συζήτησης τη λήψη απόφασης για τη δημιουργία ή μη από το Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ και απόφαση για καύση ή μη απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, αναβλήθηκε, λόγω τεχνητής έλλειψης απαρτίας που προκάλεσε η Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποχώρησαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες.
Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως βιώσαμε μια αρρωστημένη αντίληψη από μέρους της δημοτικής αρχής, αυτή της πλήρους υποβάθμισης του θεσμικού οργάνου του δημοτικού συμβουλίου. "Ανησύχησαν και ενοχλήθηκαν από τη σημερινή σας παρουσία" απευθυνόμενος στον κόσμο και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή "κρύβεται και έφυγε σαν τον κατσικοκλέφτη από μπροστινή πόρτα η δημοτική αρχή που θέλει να φτιάξει ΡΔΦ και να γίνει ο προμηθευτής της ΑΓΕΤ. Ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται γίνει ο επίσημος προμηθευτής της ΑΓΕΤ σε σκουπίδια. Από την παραγωγή θα περνάμε στην κατανάλωση, Ο Δήμος θα παράγει καρκίνο, θα τον πουλάει στην ΑΓΕΤ και η ΑΓΕΤ θα κερνά την πόλη".
Η Νατάσσα Οικονόμου
Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Νατάσσα Οικονόμου τόνισε ότι η δημοτική αρχή κρύφτηκε πανικόβλητη μπροστά στην καθολική αντίδραση της κοινωνίας. "Γνωστή η τακτική της απαξίωσης των δημοτικών συμβούλων στους πολίτες και η καθεστωτική της αντίληψη ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε", είπε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε αντιπερισπασμό την ανακοίνωση της ημερίδας του Δήμου Βόλου για το θέμα της επεξεργασίας απορριμμάτων.
Ο Απόστολος Νάνος
Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας, Απόστολος Νάνος, χαρακτήρισε κορυφαίο θέμα αυτό της καύσης απορριμμάτων που αφορά την υγεία των κατοίκων της πόλης. "Εχουμε αποκαλύψει τέτοια ζητήματα, τότε δεν τόλμησαν να προχωρήσουν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές από κυβερνήσεις που έδωσαν άδειες και εκπρόσωποί τους στα δημοτικά συμβούλια που διαχρονικά στήριξαν. Κανένας όρος και καμία προϋπόθεση: μόνο απαγόρευση καύσης σκουπιδιών. Δεν υπάρχει όρος και προϋπόθεση στην καύση όταν μιλάμε για κέρδος", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος.
Χαρακτήρισε τέλος ως ξεδιάντροπη τη δημοτική αρχή που -όπως είπε- φυγομάχησε στα καίρια προβλήματα που απασχολούν τον λαό του Βόλου.
.
Η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών:
«Δηλώνουμε την ανησυχία μας για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και της κυβέρνησης.
Ήδη πλοία από την Ιταλία ξεφορτώνουν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ δεματοποιημένα σκουπίδια για καύση. Δεν είναι τυχαία η αύξηση αναπνευστικών προβλημάτων και κρουσμάτων καρκίνου ιδίως σε γυναίκες και παιδιά. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τη ζωή των οικογενειών μας . Βροντοφωνάζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετες με την καύση RDF και SRF και ΠΕΤ ΚΟΚ που αποδεδειγμένα βλάπτουν τόσο πολύ την υγεία μας και το περιβάλλον.
Δε δεχόμαστε να γίνει η πόλη μας θάλαμος αερίων.
Δεν αναγνωρίζουμε καμιά νομιμότητα πάνω στο θέμα αυτό.
Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις μετρήσεις τους και στα όρια που θέτουν.
Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός παραγωγής σκουπιδιων στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο.
Να σταματήσει εδώ και τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
Δε βάζουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω από τις ζωές μας και ιδίως των παιδιών.
Δε μπαίνουμε στη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει.»
Ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής Βόλου
Από την δημοτική αρχή του Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με την συνεδρίαση: "Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, όσο εκδηλώνεται η επικίνδυνη απόπειρα από διάφορες κομματικές, συνδικαλιστικές και χαβαλέδικες ηγεσίες ολιγομελών ομάδων, χωρίς ουσιαστική κοινωνική αντιστοίχιση, να επιχειρούν να καταργήσουν και να υποκαταστήσουν τη νόμιμα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή της πόλης, ότι όλοι αυτοί ματαιοπονούν.
Τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης, η ατζέντα και η ιεράρχησή τους, ορίζονται από τη Δημοτική Αρχή και το νόμιμο, δημοκρατικό, αναφαίρετο αυτό δικαίωμα δεν το εκχωρούμε, ούτε το αποποιούμαστε, γιατί (και) γι αυτό θα κριθούμε από τους πολίτες.
Η Δημοτική μας Αρχή ούτε υποκύπτει σε τραμπουκισμούς, ούτε κάμπτεται από απειλές και εκβιασμούς, ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους αυτοί που το επιχειρούν και ας σταματήσουν να καλλιεργούν ένα διχαστικό κλίμα στην κοινωνία μας, για να υπηρετήσουν ταπεινά και ιδιοτελή κίνητρα, ενδεχομένως και συμφέροντα.
Ας ταχθούν με τα συμφέροντα της πόλης, για τα οποία η Δημοτική μας Αρχή καθημερινά αγωνίζεται και ας εγκαταλείψουν τις προσωπικές και μίζερες πολιτικές που ακολουθούν και που οδήγησαν στη σημερινή δεινή κατάσταση την κοινωνία μας, όπου δεν υπάρχουν οι πολυτέλειες για ανούσιες και ατελέσφορες αντιπαλότητες".
Η δημοτική αρχή καταγγέλλει την ηγεσία της ΕΛΜΕ
Στο μεταξύ, αναφορικά με την παρουσία μαθητών στην σημερινή συνεδρίαση από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε ανακοίινωση:
"Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την κοινή εκτίμηση για τις τεράστιες, καταστροφικές ευθύνες της, τόσο για την προϊούσα υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και το γιγάντωμα της παρα- Παιδείας, όσο και για την χρεοκοπία του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο, που φέρνει απεργίες με συμμετοχή κάτω του 1%, συμπεριφερόμενη σαν ενεργούμενο συγκεκριμένου κομματικού χώρου και μη διστάζοντας να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ακόμη και τους μαθητές.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργειά της να καλέσει και έτσι να εμπλέξει τους μαθητές στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που από συγκεκριμένες πλευρές έτυχε μια άθλιας κομματικής εκμετάλλευσης και δηλώνουμε ότι από τη νομική μας υπηρεσία θα εξεταστεί η πιθανότητα να υποβληθούν μηνύσεις για παράβαση στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Τους καλούμε να σταματήσουν τέτοιες καταδικαστεές συμπεριφορές και να αφοσιωθούν στα καθήκοντά τους, απέχοντας από πολιτικά, κομματικά και άλλα παιχνίδια και προσφέροντας ουσιαστικά στη διαπαιδαγώγηση και μόρφωση των παιδιών μας, όχι αναπαράγοντας τα φαιδρά και ξεπερασμένα πρότυπα του συνδικαλιστή με την τραγιάσκα, αλλά δίνοντας τους πραγματική μόρφωση και παρέχοντας δεξιότητες για τις ανάγκες της νέας εποχής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: