ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ο Βόλος βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και με πληθυσμό πάνω από 150.000 κατοίκους, είναι μια πόλη δυναμική και όμορφη, πόλη λιμάνι, διέξοδος προς τον Παγασητικό και το Αιγαίο, πέρασμα για τα νησιά των Σποράδων και το Πήλιο, χώρος Πολιτισμού, τόπος φιλόξενος. Από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του για την μακρινή Κολχίδα ο Ιάσωνας με την Αργώ αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. Στο  Πήλιο, έζησαν οι Κένταυροι και οι σοφός Χείρων που, στην εποχή του μύθου, έγινε ο δάσκαλος όλων των ημίθεων και ηρώων και δίδαξε στον Ασκληπιό την ιατρική τέχνη!

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΟΛΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1*     http://anastasiahotel.net/

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 3***    http://hotelalexandros.webnode.com/

ΑΙΓΛΗ 3***    http://www.aegli.gr/

ΑΡΓΩ 1*    https://www.hotelargovolos.gr/


ΑΔΜΗΤΟΣ 2**   http://www.admitos.gr/

ΗΛΕΚΤΡΑ 3***     http://hotelelectra.webnode.com/

ΙΑΣΩΝ 1*    http://www.jason-hotel.gr/index.php/our-hotel

ΚΥΨΕΛΗ 3*** http://www.hotelkipseli.gr/el/contact.html

ΞΕΝΙΑ 5*****  http://www.domotel.gr/hotel/4/Xenia-Volos

ΝΕΦΕΛΗ 2***http://www.travel-pelion.gr/index.php?target=products&product_id=246

VOLOS PALACE  4**** http://www.volospalace.gr/gr

ΦΙΛΙΠΠΟΣ 2**  http://www.philippos.gr/

ΡΟΥΣΣΑΣ http://www.infohotels.gr/roussas/

 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Το αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξης Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Το κτήριο είναι νεοκλασικού ρυθμού και τα σχέδια εκπονήθηκαν από τους αρχιτέκτονες Ι. Π. Σκούταρη και Α. Αγγελίδη . Π αράλληλα με τα πλούσια και ποικίλα εκθέματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου παρουσιάζει ο τρόπος έκθεσης της αίθουσας των νεολιθικών αντικειμένων και της αίθουσας με τις αναπαραστάσεις των τάφων, που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πιο άμεση επαφή με τα αρχαία και να κατανοεί με ευκολία τη λειτουργία περισσοτερα εδω

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
 Περιοχή με αδιάκοπη ανθρώπινη παρουσία, συγκεντρώνει σήμερα τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, τον μυκηναϊκό οικισμό στο Διμήνι, την πόλη των κλασσικών χρόνων στο λόφο της Γορίτσας, την αρχαία Δημητριάδα, τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές των Φθιώτιδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο, εξαιρετικά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής στους οικισμούς του Πηλίου και μοναδικές συλλογές και εκθέσεις από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και την πρόσφατη βιομηχανική παράδοση.περισσότερα εδώ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ
 Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.περισσότερσ εδώ

 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ
 Σημείο αναφοράς για το Βόλο αποτελεί το Μουσείο Πόλης, το μοναδικό σύγχρονο Μουσείο στην Ελλάδα, το οποίο είναι στην οδό Φερών 17, παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο «Βόλος - Ν. Ιωνία: τόσο κοντά - τόσο μακριά».
Στο Μουσείο, στα τρία επίπεδά του, μέσα από 765 τ.μ. εκθετικής επιφάνειας, 120 αντικείμενα και 900 λεπτά ηχητικών μαρτυρίων και οπτικοακουστικού υλικού, αποτυπώνεται η σύγχρονη ιστορία της πόλης.


 ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
 Η οικία Κοντού είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τόσο η ίδια, όσο και ο ζωγραφικός της διάκοσμος διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί μοναδική περίπτωση πηλιορείτικου αρχοντικού που διασώζει ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα του Θεόφιλου. Το αρχοντικό του Κοντού μαζί με το αρχοντικό Τζοάννου που βρίσκεται πλάι του και τα υπόλοιπα παραδοσιακά κτίρια του οικισμού της Ανακασιάς αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύνολα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Πηλίου.

 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας με έδρα τον Βόλο. Ιδρύθηκε το 1984. Υπάρχουν 5 διαφορετικές σχολές, ενώ το Πανεπιστήμιο διαθέτει εγκαταστάσεις σε 5 πόλεις, τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Λαμία.
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βόλου φτιάχτηκε το 1882 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Εβαρίστο ντε Κίρικο. Τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου, επισφράγισμα της βιομηχανικής άνθησης της πόλης, έγιναν δύο χρόνια αργότερα (1884).. Τό προαβλιο τού σταθμού  κοσμεί το  αγάλμα της θεάς Αθηνάς, φιλοτεχνημένα από τον Ιταλό γλύπτη Πρεβιζάν. Στον πρώτο όροφο του σχεδόν αναλλοίωτου σταθμού, που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως οικία του σταθμάρχη, φιλοξενείται το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, με σημαντικό φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα από την ιστορία του σιδηρόδρομου: μπρούντζινα εκδοτήρια εισιτηρίων, ωρογράφοι και ρολόγια σταθμών, υπηρεσιακές στολές, τηλέγραφοι και άλλα.
.
 ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΖΩΓΙΑ
Η Χρυσούλα Ζώγια (Βόλος, 1917 – Βόλος, 1992 ήταν) Ελληνίδα ζωγράφος.
Ήταν πολύ γνωστή στην κοινωνία του Βόλου, αλλά και σε όλο το Πήλιο, το οποίο αγαπούσε ιδιαιτέρως. Σκίτσα της παρουσιάζονταν συχνά στις σελίδες των τοπικών εφημερίδων του Βόλου. Με την διαθήκη της δώρισε το σπίτι της — γνωστό ως το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο — με 250 περίπου έργα της και τα προσωπικά της είδη στον Δήμο Βόλου για να γίνει μουσείο–πινακοθήκη. Από το 1994, το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, που βρίσκεται στην γωνία των οδών Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα, είναι ανοιχτό στο κοινό.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου ιδρύθηκε από τον υπ. Διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο και τη Γεωλόγο Msc Αγγελική Ρεϊζοπούλου τον Ιανουάριο του 2012 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιούλιο του 2012. Αποτελεί το μοναδικό Μουσείο ανάλογου περιεχομένου και λειτουργίας για τη Θεσσαλία. Το μουσείο έχει ως γενικό σκοπό τη συγκέντρωση, προστασία, επιστημονική μελέτη, ανάδειξη και προβολή των στοιχείων Φυσικής Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και γενικότερα της Ελλάδας. Οι εκθέσεις του λειτουργούν υπό την αιγίδα και την επιστημονική επίβλεψη του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στη διεύθυνση Μικρασιατών 1 με Ζάχου και λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-14:00 και την Κυριακή 11:00-1
Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλεών, το τρενάκι του Πηλίου, όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903. Ο θρυλικός πλέον "Μουτζούρης" συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μέχρι το 1950 o συρμός με τις βελγικές μηχανές "Μηλαίαι", "Ιάσων", "Πήλιον", "Βόλος", "Τσαγκαράδα" και τα βαγονάκια του, με μικρότερες μηχανές εξυπηρετούσαν και τις ανάγκες της πόλης ως τροχιοδρόμος για την αστική συγκοινωνία του Βόλου. Για 80 χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Μετά την κατάργηση του το 1971 έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Μετά από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής, μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996.
.
ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ιδρύθηκε το 1924 στη Νέα Ιωνία • Γνώρισε μεγάλη άνθηση έως και την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου • Το 43 επιτάχθηκε από τους Ιταλούς • Σήμερα το ανακαινισμένο κτίριο ανήκει στο Δήμο Βόλου και λειτουργεί ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο...

2 σχόλια:

  1. I am a graduated of the emboreke sxole Volou. Does it exist and where is located. I would appreciate any info. Thank you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η Εμπορική Σχολή Βόλου ήταν στήν οδό Πολυμέρη μέ Κασσαβέτη στό σημερινό Καρταλειο... Τό κτίριο υπάρχει όπως ήταν τότε μόνο ή είσοδος είναι τώρα από τήν Κασσαβέτη... Η Εμπορική σταμάτησε νά λειτουργεί γύρω στο 1965 καί έγινε οικονομικό γυμνάσιο πού καί αυτό μετά λίγα χρόνια σταμάτησε... Τώρα είναι ενταγμένο στήν δευτεροβάθμια εκπαίδευση καί χρησιμοποιήτε από αυτή

      Διαγραφή