ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός τον οποίο όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας υπηρετούμε ο καθένας και η καθεμιά με την ιδιότητα που κάθε φορά φέρουμε Το Πανεπιστήμιο ως Ίδρυμα εκφράζεται και τοποθετείται για κάθε θέμα που το αφορά μόνο μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις και τις ενέργειες των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης. Η συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο και η ελεύθερη έκφραση απόψεων από πολίτες και από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι βασικό συστατικό του δημοκρατικού ήθους που έχουμε χρέος να καλλιεργούμε και να διαφυλάσσουμε. Η αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου αποτελούν βασικές αρχές ύπαρξης και λειτουργίας μας, και επιβάλλουν να τοποθετούμαστε θεσμικά μόνο όταν αυτό θεωρούμε ότι απαιτείται για λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Η αυτοτέλεια, το αυτοδιοίκητο και η μακραίωνη ιστορία του Πανεπιστημίου ως θεσμού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο τεχνητής εμπλοκής ή εκμετάλλευσης ενός Ιδρύματος στο πλαίσιο και στο επίπεδο αντιπαραθέσεων που δεν το εκφράζουν, δεν το αφορούν και δεν συμβάλλουν στην προάσπιση της κοινωνίας, της γνώσης και της εκπαίδευσης...
ΖΗΣΗΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Π.Θ. Ο κ. Μαμούρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη Θεσσαλία Τηλεόραση, μίλησε για την κόντρα που έχει ξεσπάσει από τον Δήμο Βόλου, κάνοντας λόγο για μια εκδικητικότητα που δεν υπάρχει λόγος και ουσία.
Το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου.. Η κόντρα αυτή του Δήμου Βόλου και προσωπικά του Αχ. Μπέου απέναντι στο Πανεπιστήμιο φάνηκε με αφορμή το οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου, το οποίο ανήκει στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και πλέον διεκδικεί νομικά ο Δήμος, ενώ προχώρησε χωρίς λόγο πριν από κάποιες ημέρες ακόμη και στην περίφραξή του (!) πριν καν δηλαδή αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία ο Δήμος έχει στραφεί για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του. «Είναι ένα οικόπεδο που ο Δήμος προσπάθησε αιφνιδιαστικά να το διεκδικήσει,, προκειμένου εκεί να χτιστεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Ο Δήμαρχος με κάλεσε καθυστερημένα, αφού είχε δηλώσει ότι το οικόπεδο θα παραχωρηθεί για το Δικαστικό Μέγαρο, όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν του Πανεπιστημίου. Μου ζήτησε να το δώσω, του είπα πως δεν έχω κανένα πρόβλημα, εάν συμφωνήσει η Σύγκλητος και πάρουμε τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Μου είπε ότι αυτό είναι δικό του, φύγαμε και στη συνέχεια η Σύγκλητος αποφάσισε πως το οικόπεδο είναι του Πανεπιστημίου, διότι έτσι εισηγήθηκαν νομική, οικονομική και τεχνική υπηρεσία. Το οικόπεδο είναι εγγεγραμμένο στο υποθηκοφυλακείο μερίδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ εδώ και πολλά χρόνια και είναι και στο πολεοδομικό σχέδιο. Εξηγήθηκε ότι δεν γίνεται να εγκατασταθεί το Δικαστικό Μέγαρο κι απ’ ότι μαθαίνω ο Δήμος εχει βρει άλλο οικόπεδο, αλλά παρ’ όλα αυτά, πήγε και περιέφραξε το οικόπεδο και το διεκδικεί και δεν καταλαβαίνω το γιατί , εφόσον είναι άχρηστο ως προς την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου. Γι’ αυτό λέω ότι δεν υπάρχει λογική αλληλουχία από τον Δήμο Βόλου. Φαίνεται σαν να υπάρχει κάτι εκδικητικό και μας ανησυχεί», υπογράμμισε για το θέμα ο κ. Μαμούρης.
Ο αποχαρακτηρισμό οικοπέδου στην Πολυτεχνική Σχολή.. Μετά λοιπόν τη νομική οδό, που αναζητεί ο Δήμος για το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου, προχώρησε και στον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου στην Πολυτεχνική Σχολή, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο ακαδημαϊκό ίδρυμα όσο και στην κοινωνία, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που μεταστράφηκε μέσα σε λίγους λίγους και αναταράσσει τα σχέδια επέκτασης του Πανεπιστημίου. «Υπήρχε δίπλα στην Πολυτεχνική Σχολή ένα οικόπεδο, που ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες μια μεγάλη έκταση, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως χώρος για πανεπιστημιακή χρήση. Κι ενώ τον Ιούλιο είχε ζητηθεί να αποχαρακτηριστεί και το ΔΣ ομόφωνα είχε αποφασίσει να μην γίνει αυτό, τώρα συνεδρίασε και με εισήγηση του Δημάρχου αποφασίστηκε να αποχαρακτηριστεί και να δοθεί τους ιδιοκτήτες. Δεν διαφωνούμε, αλλά δεν καταλαβαίνουμε πως είναι δυνατόν να επεκταθεί ένα Πανεπιστήμιο που έχει φοβερές ανάγκες σε χώρους που δεν του ανήκουν, που δεν μπορεί να διεκδικήσει για να κάνει την επέκταση που θέλει. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα γεγονότα, που είναι θεσμοθετημένα και που δεν χωρούν αμφιβολία. Το ΠΘ έχει έδρα τον Βόλο, αναπτύσσεται σε τέσσερις νομούς, διαθέτει 35 τμήματα και είναι ο κυριότερος επενδυτής και εργοδότης της Κεντρικής Ελλάδας», τόνισε.
Η έδρας του Πανεπιστημίου.. Η ενόχληση του Πανεπιστημίου από τις πρωτόγνωρες κινήσεις του Δήμου Βόλου εναντίον της ανάπτυξής του είναι σαφής, ωστόσο ο κ. Μαμούρης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα μετακίνησης της έδρας από τον Βόλο ή τμημάτων, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Ο ίδιος επεσήμανε πως το Πανεπιστήμιο θέλει μία καλή συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, όπως επειδή θα χρειαστεί χώρους για την επέκτασή του, εάν δεν τους βρει σε μία πόλη, θα πρέπει να τους αναζητήσει στις υπόλοιπες πόλεις που επεκτείνεται το ίδρυμα. «Δεν συζητάμε θέματα έδρας. Εμείς βάζουμε στο τραπέζι ότι θέλουμε μια καλή συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, όπως έχουμε άριστη συνεργασία με άλλους Δήμους. Κι έχω πει ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης της έδρας, ούτε τμημάτων, αλλά υποδομές που πρέπει να χτιστούν για να στεγάσουν δομές ενός συνεχώς επεκτεινόμενου και αναπτυσσόμενου Πανεπιστημίου εάν δεν βρεθούν στη μία πόλη, θα βρεθούν σε άλλη. Χρειάζονται χώροι, θα πρέπει να τους αναζητήσει το ΠΘ αλλά το οξύμωρο εδώ είναι ότι χώροι οι οποίοι θεωρητικά το Πανεπιστήμιο ήξερε ότι τους έχει, τους παίρνει πίσω ξαφνικά. Δεν είναι ότι πάμε να πάρουμε χώρους και βρίσκουμε αντίδραση. Δεν μπορεί όμως ένας δήμος να σου λέει ότι επί 20 χρόνια ένας χώρος που είναι του Πανεπιστημίου, ότι όχι δεν είναι γιατί άλλαξαν τα σχέδια του Δήμου. Το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να καταλάβει κα ο κόσμος ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να χτίσει όποτε θέλει. Πρέπει να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, να προκηρυχθεί μια εργολαβία κτλ..», κατέληξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας με συνετό και ήρεμο τρόπο κι εξηγώντας πως το Πανεπιστήμιο δεν ακολουθεί μια εκδικητική τάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου