Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου |

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.. Παραδόθηκε στην Περιφερειακή Αρχή η συνοπτική ενδιάμεση έκθεση για τη διερεύνηση των οσμών στον Βόλο , απ΄την οποία προκύπτει ότι είναι «πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα τοξικότητας οι ενώσεις που ανιχνεύτηκαν». Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν στην πορεία, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (θερμή-ψυχρή περίοδο) και θα γίνουν δειγματοληψίες τόσο σε νέες βιομηχανίες όσο και σε βιομηχανίες όπου έχουν ήδη ληφθεί δείγματα. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, εκτελεί ετήσιο Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο στη χώρα μας.  Παραδόθηκε στην Περιφερειακή Αρχή η συνοπτική ενδιάμεση έκθεση του ερευνητικού έργου. Η έκθεση αφορά την έρευνα για το χρονικό διάστημα από 23.06.2020 έως 23.12.2020. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την κατάλληλη επιστημονική μεθοδολογία, που είναι διεθνώς αποδεκτή και τα ορθά επιστημονικά πρωτόκολλα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή και αξιόπιστα αποτελέσματα, παρόλο που συνέπεσε με την περίοδο της πανδημίας, με τις ανάλογες δυσκολίες που προκύπτουν από τα μέτρα covid-19.    Οι έρευνες συνεχίζονται σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (θερμή-ψυχρή περίοδο) και θα γίνουν δειγματοληψίες τόσο σε νέες βιομηχανίες όσο και σε βιομηχανίες όπου έχουν ήδη ληφθεί δείγματα. Τα οριστικά συμπεράσματα της έρευνας θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των δειγματοληψιών τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στις βιομηχανικές και συναφείς δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή και την πλήρη επεξεργασία των συνολικών δεδομένων. Μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής από την Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η έρευνα θα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ... “Δεν είναι τοξική η οσμή στον Βόλο, τοξική είναι η πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, με αφορμή την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προέλευση της οσμής στον Βόλο. Όπως αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής, είναι γνωστό ότι στην έρευνα, τα ερευνητικά ερωτήματα και η μεθοδολογία που επιλέγει ο εντολέας και ο ερευνητής, καθορίζουν και τα αποτελέσματα. Οι συνθήκες δειγματοληψίας, άγνωστες. Όταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει εντολή να διεξαχθεί έρευνα για την οσμή και αφορά μόνο τις πτητικές ενώσεις και ίσως όχι όλες, ενώ άλλα και όλα μας….καίνε, ε, τότε τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα. Και δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτά τα χρυσοπλήρωσε κιόλας ο ταλαίπωρος πολίτης!
Αναπνεύστε ελεύθερα Βολιώτες και Βολιώτισσες! Με την εγγύηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Για γέλια και για κλάμματα.
ΜΠΕΟΣ 1/1/2021.. Ερωτηθείς σχετικά για την αρμοδιότητα του Δήμου αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση τόνισε ότι δεν έχει καμία, ούτε καν για να κάνει συστάσεις προς τους πολίτες! Όπως τόνισε ο κ. Μπέος έχει ζητήσει με επιστολές που έχει στείλει τόσο προς τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο όσο και στον τωρινό Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του ελέγχου των βιομηχανικών μονάδων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Βόλου. Από τη στιγμή που δεν μας το δίνουν και αυτά τα κλιμάκια που ανήκουν στην περιφέρεια ή στο υπουργείο, πριν έρθουν να ελέγξουν την ΑΓΕΤ, τη Χαλυβουργία ή το οποιοδήποτε εργοστάσιο τηλεφωνούν πρώτα…για τέτοιους τύπους μιλάμε. Μιλάμε για τέτοιους τύπους, γι΄αυτό όλοι αυτοί έχουν τρία εξοχικά» τόνισε εμφατικά ο κ. Μπέος αφήνονται σαφείς αιχμές για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό των στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείο Περιβάλλοντος που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου των βιομηχανικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: