ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.. Χθες, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.790 νέα κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα, αριθμός μεγαλύτερος από τα 1.784 που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 371 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 29 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ.. Στη Μαγνησία ο ΕΟΔΥ «δίνει» 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ειδική αναφορά, σε δυο δήμους, Βόλου και Λάρισας, έκανε στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνη αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.
ΑΤΤΙΚΗ.. Την παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Tην ίδια ώρα, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ερχόμενη εβδομάδα και, αν χρειαστεί, θα παραταθεί κατά μία ακόμα εβδομάδα το lockdown, ήτοι μέχρι τις 15 Μαρτίου.Έτσι, παραμένουν κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. Οι νέες περιοχές που εισέρχονται στο «κόκκινο»
ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.. Μετά την Αρκαδία και το Ναύπλιο, που μπήκαν σε αυστηρό lockdown, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, έως και τις 8 Μαρτίου εισέρχονται οι παρακάτω περιοχές:
- Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι)
- Θεσπρωτία
- Σύρος
- Σάμος
- Άρτα
- Διδυμότειχο
- Δήμος Λοκρών
- Αμφιλοχία
- Ηράκλειο Κρήτης
- Κορινθία
ΚΟΚΚΙΝΟ... Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.. Την ίδια ώρα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής.
ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ.. «Να μην ακούτε τους καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ειδικά όταν είναι απέξω. Οι πανδημίες κρατούν 1,5 χρόνο. Είμαστε στα όρια. Η πανδημία εξαντλείται όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος και δεν σκοτώνει. Εγώ βλέπω ελαφρύτερα περιστατικά. Χθες διασωληνώσαμε στην κλινική μου έναν άρρωστο, μετά όμως από πολύ καιρό. Ίσως και πάνω από μήνα. Είναι μια εκτίμηση, δεν είναι επιστημονικό αυτό που σας λέω. Αν έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα και λίγους στις ΜΕΘ, σημαίνει οτι έχουμε νοσηρότητα, αλλά όχι θνησιμότητα. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν είναι πάνω από 75 ετών. Αν τους εμβολιάσουμε, γλιτώνουμε θανάτους και πίεση στα Νοσοκομεία. Οι νεότεροι το περνάνε σαν συνάχι. Κάποιοι εξ αυτών πιο χοντρούληδες ή με κάποιο πρόβλημα θα στραβώσει κάτι, αλλά θα μπορεί το ΕΣΥ να τους προσφέρει καλύτερη φροντίδα. Μόνο πανικό φέρνουν τα σενάρια οτι και μετά τον εμβολιασμό θα φοράμε μάσκα και δε θα βγούμε ποτέ από τα σπίτια μας. Οι μεταλλάξεις κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Το ξέρουμε από την βρετανική μετάλλαξη. Δε σημαίνει ότι τον κάνουν πιο θανατηφόρο. Νοσούν περισσότεροι, άρα κάποιοι μοιραία θα νοσήσουν βαρύτερα. Τις μελετάμε τις μεταλλάξεις, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Κουβεντιάζουμε πράγματα που τρομάζουν τον κόσμο και αν δεν είχαμε τηλεοράσεις και ίντερνετ, θα βλέπαμε την πανδημία να εξαντλείται από μόνη της χωρίς να μας ρωτάει.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου