Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.. ΕΚΚΛΗΣΙΑ... ΣΧΟΛΕΙΑ... ΕΜΒΟΛΙΑ..

Covid-19..

Χθες Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα, αριθμός μεγαλύτερος από τα 390 που καταγράφηκαν την προηγούμενη ημέρα.   Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 407 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 54 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο// Από τα 427 κρούσματα τα 199 εντοπίστηκαν στην Αττική, 64 στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόλις άλλες δύο περιφέρειες έχουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: η Λάρισα (18) και η Φθιώτιδα (11). Στη Μαγνησία ο ΕΟΔΥ δίνει 3 νέα κρούσματα, το ένα εκ των οποίων εντοπίζεται στις Βόρειες Σποράδες.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ..

Βαθαίνει το ρήγμα Εκκλησίας - κυβέρνησης με αφορμή την απόφαση για τη μη τέλεση λειτουργίας τα Θεοφάνια λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Αντίθετα με όσα αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος εμμένει στη θέση της πως οι ναοί θα πρέπει ανοίξουν για τους πιστούς για τον εορτασμό των Θεοφανίων και μάλιστα για τον ίδιο λόγο με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντίδραση στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήρθε από την κυβέρνηση που εκφράζει την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».  

ΣΧΟΛΕΙΑ...

Ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου και επίσημα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δημοτικά και νηπιαγωγεία, μετά την εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς το υπουργείο Παιδείας. Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς, το υπουργείο Παιδείας, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου. Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στις 8 Ιανουαρίου. Παράλληλα, το υπουργείο έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μειώσει τη ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.. 

ΕΜΒΟΛΙΑ..

Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εμβόλια αντιμετωπίζονται ως ένα και έτσι δεν υπάρχει επιλογή του πολίτη σχετικά με το ποιο εμβόλιο θα κάνει.  Χθες παραλήφθηκαν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο απόθεμα βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις εμβολίου. Τουλάχιστον 220.000 εμβόλια προγραμματίζεται να έχουν γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα. Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα ε μβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμόΑπό τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το σχέδιο «Ελευθερία» έχουν γίνει 9.528 εμβόλια.  Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: