Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.. Αυτοκριτική Μητσοτάκη

Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τον «οδικό χάρτη» για μια «σταδιακή και ασφαλή» επιστροφή στην καθημερινότητα.

 Μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε:

Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Μέχρι το πρωί (06:00) της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).

Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες σχετικά με το τι θα συμβεί με τις εκκλησίες, καθώς και τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου.

Αυτοκριτική Μητσοτάκη

Την αυτοκριτική του στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, έκανε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου τι θα έκανε διαφορετικά με τη γνώση που έχει σήμερα απάντησε ότι «αυτό που θα έκανα διαφορετικά τον Ιούλιο, όταν πιστέψαμε όλοι μας ότι κάπου είχε περάσει αυτή η περιπέτεια, θα ήταν να είμαι πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει, το ξέραμε ότι θα επανέλθει, αλλά κάπου νομίζω ότι όλοι επαναπαυθήκαμε από την επιτυχία του πρώτου κύματος με αποτέλεσμα να πιαστούμε, ως κοινωνία, δεν θα πω απροετοίμαστοι, αλλά αιφνιδιασμένοι από την ένταση του δεύτερου κύματος».

 «Ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο» είπε ο κ. Μητσοτάκης  προσθέτοντας ότι «εκ των υστέρων προφανώς και θα φορούσα μάσκα την ώρα που μου ζήτησαν οι συμπολίτες μου να φωτογραφηθούμε, τονίζοντας ότι τηρεί τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, δηλώνοντας παράλληλα ενοχλημένος από το γεγονός ότι «μια μικρή στιγμή ανεμελιάς ή αβλεψίας διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό»

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα»
«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».  
Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί». Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε:  «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».   «Θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε τον εμβολιασμό πολύ σύνθετη άσκηση και κάλεσε όλες και όλους να συστρατευτούν. Ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο, ανέφερε και επισήμανε ότι οι πρώτες δόσεις διπλές. «Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο» προσέθεσε και χαρακτήρισε σημαντικό η αισιοδοξία να μην μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό.  Σημείωσε ότι «δεν έχουμε ξαναδεί παγκόσμιο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και διατύπωσε τον προβληματισμό του όταν ακούει επιστήμονες να λένε ότι δεν είναι η λύση το εμβόλιο. Βεβαίως δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο».  Εν συνεχεία, είπε ότι συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού και ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε και προσέθεσε: «Είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας.  Υπάρχουν αυτοί που δικαιολογημένα μπορεί να φοβούνται και θα ήθελαν να το κάνουν άλλοι πρώτοι. Αυτούς θα τους πείσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: