Αποκαλύπτουμε, με έναρθρα τεκμήρια, το άγριο δούλεμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τους πολίτες του Βόλου. Αγοραστός και Κολυνδρίνη, εδώ και χρόνια, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους, νομίζουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους. «Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις», δήλωσε στις 4 Οκτωβρίου 2020 ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός. Μόνο που το λέει και δεν το κάνει, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει «μνήμη ελέφαντα» και αποκαλύπτει σήμερα τις παλινωδίες και το συνεχόμενο δούλεμα Αγοραστού και Κολυνδρίνη. Στο μεταξύ η ατμοσφαιρική ρύπανση υποσκάπτει συστηματικά την υγεία των πολιτών. Οι πολίτες, διαβάζοντας τα παρακάτω, ας κρίνουν αν έχουμε δίκαιο ή όχι.
28/11/2016 Αγοραστός: «…ενώ προμηθευόμαστε σύντομα δύο καπνόμετρα ώστε να παίρνουμε σημειακές μετρήσεις». και «Στις σκέψεις μας είναι να κάνουμε ενημερωτική καμπάνια για την αέρια ρύπανση ώστε να υπάρχει ευρεία ενημέρωση στους πολίτες για το ζήτημα». (σ.σ. οι υπογραμμίσεις, εδώ και στη συνέχεια, δικές μας).
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ): Ούτε καπνόμετρα είδαμε ποτέ, ούτε καμία καμπάνια, 4 χρόνια μετά!
04/09/2019 Κολυνδρίνη: Υπογράφεται αυτές τις μέρες με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια πρόγραμμα μετρήσεων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (σ.σ. ατμοσφαιρικής ρύπανσης) σε 100 σημεία στο πολεοδομικό συγκρότημα με το ποσό των 100.000 ευρώ.
ΠΠΜ: Θα μετρήσουμε πόσες θα είναι αυτές οι μέρες. Έχουμε υπομονή!
06/09/2019 Αγοραστός-Κολυνδρίνη: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχωρά στην τοποθέτηση δειγματοληπτών στην πόλη του Βόλου, στα σημεία που εντοπίζονται οι οσμές σε πρόγραμμα χημικών αναλύσεων του αέρα για περίπου 100 ύποπτες χημικές ενώσεις Οι δειγματοληψίες θα διαρκέσουν 12 μήνες ενώ στους πρώτους 6 μήνες σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο μπορούν να εξαχθούν τεκμηριωμένα αποτελέσματα». «Η δεύτερη πρακτική που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια είναι η ολφακτομετρία που διδάσκεται στα πανεπιστήμια για την αναγνώριση των οσμηρών συστατικών. Οι μετρήσεις με τη συγκεκριμένη μέθοδο θα διαρκέσουν 60-70 ημέρες, ενώ το ποσό που θα δαπανηθεί θα είναι 80-100.000 ευρώ». Την ίδια στιγμή ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να ετοιμάσουν το πρόγραμμα για μετρητές για να εγκατασταθούν, είτε το Υπουργείο δώσει την άδεια, είτε όχι. Ο κάθε μετρητής στοιχίζει 100.000 ευρώ και θα εγκατασταθούν δύο στο Βόλο -ο ένας σίγουρα στο κέντρο- ένας στη Λάρισα, ένας στα Τρίκαλα, ένας στην Καρδίτσα.
ΠΠΜ: Χημικές αναλύσεις. Ολφακτομετρία. Θα δούμε πότε θα γίνουν αυτά. Μήπως πέρασαν οι 6 μήνες μέχρι σήμερα; Όσο και το: «είτε το Υπουργείο δώσει την άδεια, είτε όχι» μένει να αποδειχθεί παρακάτω.
17/11/2019 Βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος: «… δεν έχει γίνει αίτημα στο υπουργείο για τοποθέτηση σταθμών ρύπανσης».
ΠΠΜ: Ωπ. Τι λέει αυτός; Μας δούλευε ο κ. Αγοραστός μέχρι τώρα; Εξ οικείων τα βέλη!
20/11/2019 Δήμαρχος Μπέος: Σύγχρονοι αισθητήρες θα τοποθετηθούν διάσπαρτοι στην πόλη και θα μετρούν σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στον Βόλο, στο πλαίσιο της καταγραφής του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πηγών της. Το παραπάνω αποκάλυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος,
ΠΠΜ: Άλλος και αυτός. Είδε κανείς κάτι τέτοιο; Με τέτοια ηγεσία η πόλη μας ας περιμένει τα χειρότερα!
28/11/2019 Αγοραστός: Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έγινε τροποποίηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε οκτώ νέους σταθμούς, δύο για κάθε Νομό. Ακόμη, έχει συνεργασία με τον «Δημόκριτο» για τα φουράνια και τις διοξίνες, κάνει ελέγχους στο έδαφος, κάνει μετρήσεις για το νερό και τον αέρα. Κατηγόρησε το υπουργείο ότι «κορόιδεψε την Περιφέρεια και τους Θεσσαλούς. Είχε πει ότι θα φέρει δύο νέους σταθμούς, έναν στον Βόλο και έναν στη Λάρισα και δεν έδινε την έγκριση για να πάρουμε εμείς τους σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ. Τελικά άφησε έξω τη Θεσσαλία εξυπηρετώντας τους «ημετέρους». «Σε εμάς έδωσαν έναν σταθμό από τα Οινόφυτα που τον τοποθέτησαν σε σχολείο στη Γαλλίας. Έχουν εκείνοι τα κλειδιά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμία επισκευή», είπε. «Ο σταθμός κάνει τις μετρήσεις κανονικά, αλλά δεν τις καταγράφει online. Προσπαθούμε για την καταγραφή, αλλά χρειάζεται το «ok» από το υπουργείο. Αν κάνει να απαντήσει πέντε – έξι μήνες καταλαβαίνετε… Δεν θα το αφήσουμε έτσι.
ΠΠΜ: Εδώ το δούλεμα είναι πολλαπλό. Κρατήστε την ημερομηνία που η Περιφέρεια «ενέταξε οκτώ νέους σταθμούς». Λέει ότι το Υπουργείο «δεν έδινε την έγκριση για να πάρουμε εμείς τους σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ». Καλά και ο κ. Μπουκώρος είπε ψέματα; Είδε κανείς να ανακοινώνονται από το Δημόκρητο αποτελέσματα μετρήσεων εδάφους νερού και αέρα μετά την ημερομηνία τούτη; Και το «δεν θα το αφήσουμε έτσι», άστο, το είδαμε…
19/12/2019 Αγοραστός: «Χθες δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ένταξη στα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του προγράμματος οχτώ μετρητών αέρος. Έτσι καταρρίπτεται και ο άλλος μύθος γιατί δεν το κάναμε μέχρι σήμερα. Γιατί δεν είχαμε έγκριση. Έτσι ο Βόλος θα έχει πέντε μετρητές καθώς υπάρχει ήδη ένας που κάνει μετρήσεις, ένας θα αγοραστεί από το Πράσινο Ταμείο, δύο που θα έρθουν μέσω ΕΣΠΑ και ένας που απέκτησε πρόσφατα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας».
ΠΠΜ: Άντε ρε παιδί μου. Επιτέλους δόθηκε η έγκριση! Μπορεί να είπε ψέματα ο κ. Μπουκώρος. Άντε τώρα να δούμε πότε θα δούμε τους σταθμούς…
24/01/2020 Κολυνδρίνη: «…Επιπλέον δημοπρατείται σύντομα και ο τρίτος σταθμός μέτρησης της αερορύπανσης για τον οποίο η Περιφέρεια θα χρηματοδοτηθεί με 148.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και η προμήθειά του αναμένεται να γίνει την Άνοιξη του 2020. Τέλος τρέχουν οι διαδικασίες για την προμήθεια οκτώ σταθμών μέσω του ΕΣΠΑ σε επίπεδο Θεσσαλίας, εκ των οποίων οι δύο θα εγκατασταθούν στο Βόλο. Οι μετρήσεις στο έδαφος για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων ξεκίνησαν από πιστοποιημένη εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που είναι ο ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης 60.000 ευρώ. Η εταιρεία θα λάβει 100 δείγματα από το έδαφος από όλη την πόλη και περιφερειακά, στην προσπάθεια δημιουργίας μίας βάσης δεδομένων που θα πρέπει να εμπλουτίζεται κάθε χρόνο».
ΠΠΜ: Τι έγινε κυρία Κολυνδρίνη; Δημοπρατήθηκε; Πότε και πώς; Ήρθε ή θα έρθει και πότε; Μήπως πέρασε η Άνοιξη του 2020; Τί γίνεται έτρεξαν οι διαδικασίες για τους 8 σταθμούς; Προσέξτε μην ιδρώσετε! Οι μετρήσεις εδάφους πού είναι;
05/02/2020 Αγοραστός: Έξι νέους Σταθμούς Μέτρησης, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ (σ.σ. στα μαθηματικά 6χ100.000=600.000. Αχ αυτός ο πληθωρσμός!), προμηθεύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την ενίσχυση του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Δύο Σταθμοί Μέτρησης θα εγκατασταθούν στο Βόλο, δύο στη Λάρισα, ένας στα Τρίκαλα και ένας στην Καρδίτσα.
ΠΠΜ: ΟΙ 8 σταθμοί έγιναν έξι. Δεν πειράζει. Αλλά, «ακόμα προμηθεύεται»; Άντε να δούμε…
12/02/2020 Κολυνδρίνη: «Συνάμα βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια Τρίτου Σταθμού Μέτρησης 148.000 ευρώ, ποσό που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο…». «Συνεπώς δύο σταθμοί καταγράφουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ενώ στο προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία προμήθειας και τρίτου. Τέλος η προμήθεια 6 σταθμών, εκ των οποίων δύο στη Μαγνησία θα ολοκληρωθεί μέσω ΕΣΠΑ, με τη Μαγνησίας να έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 5 σταθμών».
ΠΠΜ: Άντε πάλι! Αυτό το «προσεχές» σε ποια γλώσσα εντάσσεται. Έχουμε υπομονή εμείς!
13/02/2020 Κολυνδρίνη: Έξυπνες πινακίδες συμφώνησε η Αντιπεριφερειάρχης Δ. Κολυνδρίνη να τοποθετηθούν στον Βόλο και να δείχνουν μαζί με την κυκλοφοριακή κίνηση τις στιγμιαίες μετρήσεις της ποιότητας του αέρα. Την απόφαση έλαβε η ίδια, μετά από συνάντηση που είχε προχθές με τον επίκουρο καθηγητή του Π.Θ. Γιώργο Σαχαρίδη.
ΠΠΜ: «Έξυπνες πινακίδες» ή εξυπνάδες μας λες πάλι;
18/05/2020 Αγοραστός: Πρόταση για χρηματοδότηση της ενίσχυσης του εθνικού δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υποβάλει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ που θα υποβληθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλία 2014-2020» στον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον». Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση έξι νέων ολοκληρωμένων Σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης 2 για το Βόλο, 2 για την Λάρισα, 1 για τα Τρίκαλα, και 1 για την Καρδίτσα, συμπεριλαμβανομένης της τηλεμετάδοσης.
ΠΠΜ: Σιγά-σιγά (γιαβάς-γιαβάς). Μη βιάζεσαι. Από τότε που το είπες μέχρι τώρα πέρασαν 5 μήνες. Έχουμε υπομονή εμείς…
08/09/2020 Αγοραστός: Έξι νέους Σταθμούς Μέτρησης, συνολικού προϋπολογισμού 1.025.108 ευρώ, προμηθεύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την ενίσχυση του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε την έγκριση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020. Πιο συγκεκριμένα, δύο Σταθμοί Μέτρησης θα εγκατασταθούν στο Βόλο, δύο στη Λάρισα, ένας στα Τρίκαλα και ένας στην Καρδίτσα. Οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μετρούν και θα δίνουν αποτελέσματα για τις τιμές των ΑΣ10, ΑΣ2.5, NOx, SO2, CΟ, Ο3 και Βενζολίου. Τέλος, ηλεκτρονικές πινακίδες LED, μία σε κάθε πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ), θα προβάλλουν τις τιμές των πιο πρόσφατων μετρήσεων των αντίστοιχων σταθμών.
ΠΠΜ: Άλλους 3,5 μήνες χρειάστηκες για να δώσεις την έγκριση! Τέτοια ταχύτητα θα τη ζήλευε και ο Μπολντ! Όμως ακριβώς τα ίδια θα μας πεις και τρεις μήνες μετά. Αυτό στα Ελληνικά λέγεται «copy paste»!
04/10/2020 Αγοραστός: Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών εκτίμησης των επιπτώσεων των εκπομπών οσμών, με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας, από εγκατεστημένα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. «Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η μέθοδος μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο διάστημα».
ΠΠΜ: Ήταν στη ζωή μας να το δούμε και αυτό! Την ολφακτομετρία! Και «σύντομα» μάλιστα. Θα περιμένουμε…
27/10/2020 Κολυνδρίνη: «Παράλληλα με το πρόγραμμα διερεύνησης της δυσοσμίας, με το μοναδικό στην Ελλάδα πιστοποιημένο Εργαστήριο του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έξι μήνες και λίαν συντόμως θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα αυτό της ολφακτομετρίας».
ΠΠΜ: «Λίαν συντόμως». Θα μάθουμε σύντομα τί σημαίνει αυτό το «λίαν συντόμως».
30/10/2020 Κολυνδρίνη: Ξεκινά το πρόγραμμα της ολφακτομετρίας, με τους εξειδικευμένους ερευνητές να δίνουν το αποτέλεσμα των ερευνών τους σε τέσσερις μήνες, όσους διαρκεί και το πρόγραμμα, ενώ σε έναν μήνα θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα στοιχεία που αφορούν το έτερο πρόγραμμα των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου. Το δεύτερο πρόγραμμα για τις οσμές, αφορά τη μέθοδο της ολφακτομετρίας, όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε σύμβαση με τη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, που είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα.
ΠΠΜ: Δηλαδή στις 30/11/2020 θα είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Όποιος τα είδε να το πει και σε μας.
21/12/2020 Αγοραστός: Την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.025.108 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020. Αφορά την εγκατάσταση έξι νέων Σταθμών Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα δύο Σταθμοί Μέτρησης θα εγκατασταθούν στο Βόλο, δύο στη Λάρισα, ένας στα Τρίκαλα και ένας στην Καρδίτσα.
ΠΠΜ: Νάτο το «copy paste» που λέγαμε. Ξαναγύρισε στις 8/9/2020 για να το διαπιστώσεις. Τέρμα το δούλεμα. Και για να εξηγούμαστε: Δεν χρειαζόμαστε σταθμούς μέτρησης. Λύση στο πρόβλημα χρειαζόμαστε. Αλλά σας καταλάβαμε πλέον και εμείς και οι πολίτες του Βόλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου