Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη με ανακοίνωση της αφού παραδέχεται ότι το το ζήτημα της ποιότητας της ατμόσφαιρας αποτελεί ένα βασικό θέμα συζήτησης εδώ και πολλές δεκαετίες για την πόλη του Βόλου και είναι απολύτως κατανοητό να προκαλεί το ενδιαφέρον, χαρακτηρίζει άναρθρες και ανυπόστατες κραυγές που προκαλούν ανησυχία και αναστάτωση τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.. Επικαλείται την ανάρτηση του μετεωρολόγου - φυσικού κ. Στ. Ντάφη και με ανακοίνωση της Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάνει συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου αλλά και συστάσεις στο γενικό πληθυσμό όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας να αποφεύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορίας..
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σχετικά με τα επεισόδια ρύπανσης που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου επισημαίνουμε ότι θα ήταν ορθό και σκόπιμο η εξήγηση και η ανάλυση των φαινομένων να πραγματοποιείται από ειδικούς επιστήμονες εξουσιοδοτημένους και καταρτισμένους προς αυτό, όπως χαρακτηριστικά έγινε από το μετεωρολόγο-φυσικό κ. Στ. Ντάφη. Αναμφίβολα το ζήτημα της ποιότητας της ατμόσφαιρας αποτελεί ένα βασικό θέμα συζήτησης εδώ και πολλές δεκαετίες για την πόλη του Βόλου και είναι απολύτως κατανοητό να προκαλεί το ενδιαφέρον όλων μας. Το θέμα όμως αυτό δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ανακοινώσεις και πρόχειρες αναλύσεις από τρίτους, που με άναρθρες και ανυπόστατες κραυγές προκαλούν περισσότερο ανησυχία και αναστάτωση, δεν υπηρετούν το κοινό μας σκοπό και αποπροσανατολίζουν την κοινωνία.
Ως περιφερειακή αρχή παρακολουθούμε στενά και με υπευθυνότητα το θέμα, χωρίς όμως ανούσιες θεωρίες και σκοπιμότητες, αλλά με πράξεις και έργα. Ο ρόλος μας δεν είναι να υποκαθιστούμε τους επιστήμονες και τους ερευνητές, αλλά να εφαρμόζουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, να ερευνούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα συνεργαζόμαστε άριστα και εμπιστευόμαστε την επιστημονική κοινότητα με ουσιαστικά αποτελέσματα για τον κοινό μας σκοπό.
Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή του Βόλου καταγράφεται καθημερινώς η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο μέσω δύο σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πιστοποιημένους και εγκεκριμένους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε εγκεκριμένες από τα Υπουργείο τοποθεσίες, και τα δεδομένα είναι στη διάθεση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργου χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-20, συνολικού προϋπολογισμού 1.025.108,00 €, που αφορά μεταξύ άλλων την τοποθέτηση δύο νέων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα Τεύχη Δημοπράτησης για την προμήθεια ενός ακόμη μετρητή μέσω του Πράσινου Ταμείου. Επισημαίνουμε ότι τα αποτελέσματα που λαμβάνονται υπόψη προέρχονται από πιστοποιημένους από το Υπουργείο σταθμούς μέτρησης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μετρήσεις από ιδιωτικούς σταθμούς μη εγκεκριμένους.
Πέραν των μετρήσεων, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα που συλλέγουν στοιχεία για την ατμόσφαιρα της περιοχής. Το πρώτο είναι το Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο πραγματοποιούνται δειγματοληψίες τόσο μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής και ήδη έχουν ληφθεί πάνω από 120 δείγματα, ενώ τοποθετήθηκαν τρεις επιπρόσθετοι σταθμοί δειγματοληψίας. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τη διενέργεια δειγματοληψιών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε καμινάδες και σε κεντρικά σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, ενώ ταυτόχρονα με το πρόγραμμα αυτό έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα D-NOSES, με το οποίο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Odour Collect» να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο περιστατικά οσμής και να τους προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον το προσεχές διάστημα θα ανατεθεί στο «Δημόκριτο» η λήψη δειγμάτων σε πραγματικό χρόνο σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Τέλος οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων επανειλημμένως στις τοπικές βιομηχανίες για την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν το πραγματικό ενδιαφέρον μας για το ζήτημα της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας στην περιοχή μας και αφουγκραζόμενοι την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας πρωτοστατούμε με έργα, συνεχείς δράσεις και ελέγχους προκειμένου να τηρείται η κείμενη νομοθεσία και να ενημερώνουμε έγκυρα και υπεύθυνα τους συμπολίτες μας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Διεύθυνσης Περιβάλλοντος
Περιορισμό στη χρήση τζακιών και ξυλόσομπων, συστήνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεδομένου ότι τις βραδινές ώρες και ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας ευνοείται η αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτό οφείλεται αυτή την εποχή στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και τις σόμπες των κατοικιών.
Για τους παραπάνω λόγους η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, για την προστασία του πληθυσμού στα τέσσερα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της Θεσσαλίας, συστήνει τα εξής:
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.) καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
ΝΤΑΦΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Φυσικός - Μετεωρολόγος
Η απουσία συνοπτικού ανέμου και η δημιουργία θερμοκρασιακής αναστροφής κοντά στο έδαφος, είναι οι βασικές αιτίες που επιδείνωσαν τις προηγούμενες ημέρες την κατάσταση της ατμόσφαιρας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, η οποία ήταν ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας ρύπων από διάφορες πηγές, «ο Βόλος όπως και οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας αντιμετωπίζουν συχνά επεισόδια ρύπανσης λόγω του συνδυασμού της παρουσίας πολλών πηγών ρύπων και της τοπογραφίας που πολλές φορές ευνοεί τον εγκλωβισμό των ρύπων κοντά στις πηγές τους. Τα σοβαρά επεισόδια ρύπανσης όπως αυτό που συνέβη στον Βόλο το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 οφείλονται επιπλέον στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, κυρίως στην απουσία συνοπτικού ανέμου και τη δημιουργία θερμοκρασιακής αναστροφής κοντά στο έδαφος. Η θερμοκρασιακή αναστροφή είναι ένα συχνό φαινόμενο τους χειμερινούς μήνες και σχεδόν καθημερινό στις ηπειρωτικές περιοχές όταν τις βραδινές ώρες το έδαφος ψύχει τον υπερκείμενο αέρα πιο γρήγορα από τα ανώτερα στρώματα. Στη φωτογραφία που ακολουθεί το κείμενο διακρίνεται το ατμοσφαιρικό στρώμα στα πρώτα δεκάδες μέτρα από το έδαφος όπου έχουν εγκλωβιστεί οι ρύποι κάτω από ένα στρώμα αναστροφής. Η αναστροφή αυτή τη φορά δεν δημιουργήθηκε από ψύξη του εδάφους αλλά κυρίως από τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών, γι’ αυτό και διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπρόσθετα, η υψηλή συννεφιά εμπόδισε την επαρκή θέρμανση του εδάφους ώστε να μειωθεί η ένταση της θερμοκρασιακής αναστροφής. Ο συνδυασμός λοιπόν πολλών παραγόντων οδήγησε σε αυτό το επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου