Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Κων. Γουργουλιάνης: Αφοβο το μπάνιο στη θάλασσα

«Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος κορονοϊό στην παραλία είναι πρακτικά μηδενικές, εκτός αν συναντήσει κάποιον και βήξει ή φταρνιστεί πάνω του», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Με το πρώτο μίνι καύσωνα προ των πυλών και τους πολίτες έτοιμους να ξεχυθούν στα παράλια της Μαγνησίας για την πρώτη βουτιά στη θάλασσα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας έρχεται να αμβλύνει τις ανησυχίες για την επικινδυνότητά ή μη ενός μπάνιου στη θάλασσα.
Οπως τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να είναι ασφαλές υπό την προϋπόθεση της κοινωνικής απόστασης, ενώ υποστηρίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σύμμαχο στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ευνοϊκές για τον δραστικό περιορισμό της μεταδοτικότητας του κορονοϊού. «Αυτό που προέκυψε από την έρευνά μας είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού έγινε σε περιοχές που είχαν θερμοκρασία μεταξύ 0ο και 15ο C. Ξεκίνησε από την Κίνα και ακολούθησε πορεία από Ιράν, Ιράκ, Τουρκία, Βόρεια Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Είδαμε ότι οι ευνοϊκές θερμοκρασίες είναι 5ο - 15ο C. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι κορονοϊοί έχουν εποχιακή κατανομή δηλαδή το καλοκαίρι μάς εγκαταλείπουν», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μελέτες που έχουν γίνει από άλλα ιδρύματα και δείχνουν ότι σε θερμοκρασίες 30 - 35ο C η επιβίωση του κορονοϊού είναι μόλις μερικά λεπτά της ώρας. «Επομένως με όλα τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, δηλαδή τα χαρακτηριστικά των παλιών κορονοϊών, την παρατήρηση πώς εξαπλώθηκε η πανδημία και τα καινούργια δεδομένα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σύμμαχός μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.
<<Να απολαύσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο και να δούμε πόσο θετικά θα συμβάλει>> κατέληξε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας.