Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ... Παγκόσμια πανδημία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παγκόσμια πανδημία χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την εξάπλωση του Covid-19, καθώς ο ιός που μόλις πριν από τρεις μήνες ήταν άγνωστος, έχει μολύνει πλέον περισσότερους από 121.000 ανθρώπους σε Ασία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και περιοχές των ΗΠΑ.
«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ο αριθμός των περιστατικών εκτός Κίνας έχουν αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών με κρούσματα έχει τριπλασιασθεί», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς περιστατικών, θανάτων και χωρών που θα επηρεασθούν». Παρότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται στην Κίνα -από όπου ξεκίνησε η διασπορά τον Δεκέμβριο- εξαπλώνεται ραγδαία σε άλλα μέρη του κόσμου, με την Ιταλία να εμφανίζει τα περισσότερα περιστατικά -σχεδόν 10.149- ενώ ακολουθεί το Ιράν -9.000 περιστατικά- και η Νότια Κορέα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα, περισσότερα από 1.500 σε 36 πολιτείες.
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.. Μήνυμα πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, σχετικά με την πρόληψη διασποράς του ιού στην κοινότητα ισχύει και για την εκκλησία.  «Στόχος μας τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου. Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Καμία δομή δεν περισσεύει. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.  Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα, ωστόσο θα «πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειες του ιού, ενώ αναφέρθηκε και στην ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς. Όπως είπε σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Παράλληλα, ανέφερε πως «η πίστη αρχίζει συχνά εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών».
ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ... Στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.
ΣΥΡΙΖΑ.. «Συνιστά αναμφίβολα βήμα προς τον ορθολογισμό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άδειασε σήμερα τους ακραίους του κόμματος του, που όλες τις προηγούμενες μέρες χαρακτήριζαν «άπιστους» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή παρακινούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν άφοβα. Ωστόσο όταν είσαι Πρωθυπουργός και έχεις ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία όλων των πολιτών, δεν αρκούν οι παραινέσεις αλλά απαιτούνται αποφάσεις. Η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε – ορθώς – να αποτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, αναστέλλοντας την λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων, ΚΑΠΗ, αθλητικών χώρων. Δεν περιορίστηκε σε παραινέσεις, προχώρησε σε αποφάσεις. Γιατί λοιπόν δεν αποφασίζει αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των μυστηρίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, παρά πετάει το μπαλάκι στην Εκκλησία και στους πιστούς; Δεν είναι θέμα ευσέβειας και ατομικής πίστης, αλλά κατεπείγουσας προστασίας της δημόσιας Υγείας και των πολιτών. Είναι αδιανόητο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση να πορεύεται με κριτήριο «ισορροπίες» και το όποιο πολιτικό κόστος.»
ΕΣΥ.. Ανατροπή σε ολόκληρο το ΕΣΥ φέρνει ο κοροναϊός, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν.  Γεγονός που σημαίνει πως σε όλη τη χώρα εκατοντάδες προγραμματισμένες επεμβάσεις μετατίθενται για αργότερα, χωρίς όμως κανείς μέχρι στιγμής να μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας... 
Με μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς όλους τους πολίτες ενημερώνει το κοινό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι όσο γίνεται περισσότερο για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός.

ΒΟΛΟΣ
Μείωση των αποθεμάτων αίματος παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, απ΄τον φόβο αιμοδοτών λόγω κορωνοϊού, να επισκεφθούν το Νοσοκομείο Βόλου και γι αυτό τον λόγο, βγαίνει στο λιμάνι του Βόλου και την πλατεία Ελευθερίας κινητή μονάδα αιμοδοσίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει η υπηρεσία αιμοδοσίας, «ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος.