Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Διήμερο συνέδριο για το εργατικό δίκαιο στο Βόλο. Συμμετέχουν Κουκιάδης Βενιζέλος Μητρόπουλος

Χθες πρώτη ημέρα των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για το Εργατικό Δίκαιο, που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο ξενοδοχείο «VOLOS PALACE» στο Βόλο. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός
.
Ο Ιωάννης Κουκιάδης Καθηγητής Εργατικού ∆ικαίου του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, τις νέες τεχνολογίες και τη συμβολή του εργατικού δικαίου στην ανάπτυξη. «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλα προβλήματα ανισότητας και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα είναι να αποφευχθεί η προστασία με νέους όρους. Γιατί το κράτος πρέπει να συμβιβαστεί με τις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία. Το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις πως πρέπει να γίνουν για να είναι αποτελεσματικές για να βοηθήσουν στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι μεγάλο το θέμα το έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και ελπίζω με αυτά που θα πω σε κάτι να συμβάλλω σε αυτό», τόνισε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος Καθηγητής Συνταγματικού ∆ικαίου ΑΠΘ, επισήμανε ότι η αναθεώρηση είναι μια ιστορική διαδικασία και πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο momentum. «Αυτό δεν υπήρχε στην προηγούμενη Βουλή που καθόρισε τις υπό αναδιαμόρφωση διατάξεις και διαμόρφωσε τις αρχικές πλειοψηφίες. Δυστυχώς τα βασικά διδάγματα της κρίσης, η ανάγκη να υπάρχει δημοσιονομική επαγρύπνηση και επίγνωση να μην ξαναγλιστρίσουμε σε κατάσταση κρίσης δεν καταγράφηκε στο σώμα του συντάγματος. Εγώ επέμενα πάρα πολύ σε αυτό. Μείναμε στα κλασικά, πρόεδρος Δημοκρατίας, ευθύνη υπουργών, ψήφος των εκτός επικρατείας πολιτών. Υπήρξαν κάποια βήματα όπως το εγγυημένο εισόδημα το οποίο ούτως η άλλως προβλέπεται και συνάγεται από το ισχύων σύνταγμα. Ευτυχώς θα έλεγα, δεν θίχτηκαν οι μεγάλες καινοτομίες αναθεώρησης του 2001 κυρίως ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Άλλωστε γύρω από τα θέματα αυτά υπάρχουν κανόνες του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου, υπάρχει η ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και έτσι υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύεται και το Εθνικό Σύνταγμα».
Ο Αλέξης Μητρόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚ, (Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), είπε ότι στο τραπέζι μπαίνει ένα νέος σχεδιασμός του ασφαλιστικού.
Όπως είπε, χθες η κυβέρνηση εντελώς πρωτόγνωρα για τις εξελίξεις ανακοίνωσε ότι ενσωματώνεται ολόκληρο το ΕΤΕΕΠ, δηλαδή το υπερταμείο επικούρησης και πρόνοιας να μπει εφάπαξ στον ΕΦΚΑ. «Ευχόμαστε να μην σημαίνει αυτό κατάργηση της επικουρικής και του εφάπαξ, με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι μπαίνει το ζήτημα των εισφορών με μία υποχρεωτική κλάση για την πλειοψηφία των επιτηδευματιών και των εμπόρων και επιστημόνων που σημαίνει κατά 30 € αύξηση των εισφορών τουλάχιστον για την μεγάλη πλειοψηφία όλων και μία μεταβατική φάση για τους αγρότες μας. Ακόμη ανέφερε ότι η πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά 2,5εκατομμυρίων συνταξιούχων, προσδιορίστηκε για τις 10 Ιανουαρίου 2020 και συμπλήρωσε ότι η περίοδος μέχρι ον Φεβρουάριο θα είναι καυτή και όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός εργασίας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες αποφάσεις του συμβουλίου Επικρατείας. Η συμμόρφωση, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που αν η κυβέρνηση υλοποιήσει θα πάρουν χρήματα.Η πρώτη κατηγορία είναι μισό εκατομμύριο δικαιούχων επικουρικής σύνταξης διότι όπως την ξέρετε οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλο κρίθηκε αντισυνταγματική, άρα όλος ο κόσμος αυτός που είχε περικοπές θα πάρει αναπροσαρμογή της σύνταξης και κάποια αναδρομικά από τότε που βγήκαν οι αποφάσεις τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το μήνα δημοσίευσης του νόμου. Και η άλλη μεγαλύτερη κατηγορία που προσδοκά αναδρομικά είναι σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι που βγήκαν με χρόνια περισσότερα από 28 που γι’ αυτούς το ΣτΕ είπε ότι είχαν μισή ανταποδοτικότητα. Πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που έπρεπε να πάρουν, γιατί όσοι είχαν περισσότερα χρόνια είχαν υποανταποδοτικότητα και όσοι είχαν λιγότερα χρόνια υπερανταποδοτικότητα. Προέχει η συμμόρφωση της κυβέρνησης για τις δύο μεγάλες κατηγορίες που προσδοκούν.