Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Σύγκρουση Κ. Αγοραστού και των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας για την αέρια ρύπανση

Η αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου έχει πλέον ενδημικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά, δηλώνουν οι επιστημονικοί φορείς που διοργάνωσαν την ημερίδα για την αέρια ρύπανση στο Βόλο.
  Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων της Μαγνησίας συναντήθηκαν χθες 27 Νοεμβρίου 2019 προκειμένου αφενός να αποτιμήσουν την διοργάνωση της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν την 16η Νοεμβρίου 2019 με τίτλο «Η αέρια Ρύπανση στον Βόλο», αφετέρου να προγραμματίσουν τις επόμενες πρωτοβουλίες – δράσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι στον Φορέα συμμετέχουν οι παρακάτω Επιστημονικοί σύλλογοι της Μαγνησίας: Ιατρικός Σύλλογος , το  Τεχνικό Επιμελήτηριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος , ο Οδοντιατρικός Σύλλογος , ο Γεωπονικός Σύλλογος  και ο  Συλλόγου ΦυσικοθεραπευτώνΤέλος, οι υπογράφοντες Επιστημονικοί Φορείς και Σύλλογοι χαιρετίζουν την εκφρασθείσα πρόθεση του παραρτήματος Θεσσαλίας της Ένωσης Χημικών Ελλάδος να συμμετάσχει εφεξής στην Επιτροπή Επιστημονικών Συλλόγων και Φορέων της Μαγνησίας , εξέλιξη που ενδυναμώνει έτι περαιτέρω την κοινή προσπάθεια, στην κατεύθυνση της ψύχραιμης και τεκμηριωμένης ανάδειξης σημαντικών για την τοπική κοινωνία ζητημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό :

-Αποτιμούν ως επιτυχή την προαναφερθείσα εκδήλωση, τόσο ως προς την επάρκεια, αρτιότητα και τεκμηρίωση των επιστημονικών εισηγήσεων που παρουσιάσθηκαν όσο και ως προς το ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι πολυάριθμες παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Θεωρούν επίσης ως ικανοποιητική την συμμετοχή του κοινού, είτε με φυσική παρουσία , είτε εξ αποστάσεως (μετάδοση της εκδήλωσης μέσω live streaming).
-Εκτιμούν ότι η πλήρης επιβεβαίωση της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου έχει πλέον ενδημικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά. Όπως αποδείχθηκε από όλες τις μελέτες που παρουσιάσθηκαν το πρόβλημα παραμένει παρά την διαφαινόμενη πτωτική τάση, τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει, καθώς και την δυσκολία συστηματικά αξιόπιστης αποτύπωσης των επιμέρους παραγόντων που συμβάλουν στην εμφάνιση του φαινομένου. Λόγω αυτών των δεδομένων αποδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη ανάπτυξης και συστηματικής λειτουργίας ενός αξιόπιστου δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης με συνεχή καταγραφή του προβλήματος και δημοσιοποίηση των ευρημάτων.
-Αναμένουν οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις που απαιτούν η έκταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζητήματος της αέριας ρύπανσης στον Βόλο.
-Αποφασίστηκε ότι το επόμενο ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας της Επιτροπής θα είναι το ( ομοίως πολυσύνθετο) ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, σε όλες τις επιμέρους εκφάνσεις του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με σημερινές του δηλώσεις υποβάθμισε  την ημερίδα που διοργάνωσαν οι επιστημονικοί φορείς της πόλης για την αέρια ρύπανση αλλά και το ίδιο το πρόβλημα, ενώ δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (μέσω της ομάδας Γουργουλιάνη) που πραγματοποιεί μετρήσεις στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, δεν έχει καμία πιστοποίηση. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε ο Περιφερειάρχης σχολιάστηκε με σκίτσα του Αρκά από τον καθηγητή πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη, για τις απόψεις του περί μη ύπαρξης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
Καλό θα είναι να μιλούν για τη δημόσια υγεία εκείνοι που έχουν στοιχεία από πιστοποιημένες πηγές, εκείνοι που έχουν την ευθύνη του λόγου τους. Δεν παίζει κανείς με τη δημόσια υγεία και με τη φήμη του Βόλου. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε να διασύρουν τον Βόλο, ούτε να τρομοκρατούν τον κόσμο. Δεν περιμέναμε να μας δώσει λεφτά το Υπουργείο ή να εντάξουμε με ΕΣΠΑ τους σταθμούς μέτρησης. Φέραμε έναν πιο σύγχρονο σταθμό μέτρησης. Είναι μετακινούμενος και μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί σε άλλες περιοχές.
Τον εγκαταστήσαμε στην περιφερειακή ενότητα γιατί μας είπαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέρος να εγκατασταθεί. Η κ.Κολυνδρίνη προσπαθεί να ενταχθεί στο δίκτυο μέτρησης.
Ευελπιστώ το Υπουργείο να έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Eμείς στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας κάναμε τροποποίηση για να εντάξουμε οχτώ νέους σταθμούς μέτρησης (δύο σε κάθε νομό) και όπου χρειαστεί θα έχουμε ως εναλλακτική λύση τον σταθμό που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα.

Ο περιφερειάρχης συνέχισε λέγοντας πως η πρόσφατη ημερίδα για την αέρια ρύπανση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ δεν συνέβαλε θετικά σε κάτι και μιλώντας για την απουσία της Περιφέρειας είπε ότι βρισκόταν στην Αθήνα για συνέντευξη στην ΕΡΤ που είχε προγραμματιστεί καιρό πριν και τόνισε ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας, που είναι το εργαλείο πολλές φορές αντιμετώπισης προβλημάτων, σε ανάλογες εκδηλώσεις είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και όχι για εντύπωση, ταμπέλα και ετικέτα. 
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το υπουργείο κορόιδεψε την Περιφέρεια, δεσμεύτηκε για δύο σταθμούς μέτρησης, ενώ δεν έδινε την έγκριση στην Περιφέρεια να προμηθευτεί σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, ενώ κατήγγειλε ότι στο Βόλο έφερε σταθμό μέτρησης από τα Οινόφυτα, τοποθετήθηκε σε Δημοτικό Σχολείο στην οδό Γαλλίας, ενώ το υπουργείο έχει τα κλειδιά και η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει ούτε επισκευή.