Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΜΕ ΕΡΓΗΛ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δήμος Βόλου
Πυρ και μανία δήλωσε  ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος με την παράδοση τραπεζικής επιταγής ύψους 1.420.000 ευρώ στην ΕΡΓΗΛ από δεσμευμένο λογαριασμό της Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης ενώ υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο πλευρών. Σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΥΑΜΒ ο δήμαρχος Βόλου ανακοίνωσε την κατάθεση αναφορών και μηνύσεων κατά της ΕΡΓΗΛ, αλλά και κατά της Τράπεζας Πειραιώς που παρέδωσε την τραπεζική επιταγή και ενημέρωσε ότι η απόφαση για την ειδική εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ θα ληφθεί εντός Αυγούστου, προκειμένου να περισωθούν τα ταμειακά διαθέσιμά της Επιχείρησης και να προστατευτούν τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών, όπως είπε.
Ανέλαβε, επίσης, τη δέσμευση ότι η πόλη του Βόλου δεν πρόκειται να μείνει χωρίς νερό και βιολογικό καθαρισμό, παρά τα προβλήματα δυσλειτουργίας που προκαλεί στη ΔΕΥΑΜΒ η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μπέος είπε ότι «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα απέναντι στα εξωθεσμικά συμφέροντα, στην πολιτική σαπίλα και τη διαπλοκή που οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε αυτό το κατάντημα». «Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε έναν άνισο αγώνα για τον οποίο στο τέλος θα βγούμε ηθικά κερδισμένοι. Τι θα πετύχουμε; Αν αυτοί που θα διαχειριστούν την υπόθεση είναι αξιόπιστοι, θα βγούμε νικητές.  Εάν είναι επίορκοι δικαστές που συνεργάζονται με τη διαπλοκή, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», πρόσθεσε.
Τράπεζα Πειραιώς: 
«Οι ενέργειές μας είναι απολύτως ορθές και νόμιμες» υπογραμμίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος. Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνει ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για προστασία των εννόμων δικαιωμάτων της από παράνομες και απρόκλητες προσβολές, σημειώνοντας επίσης ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αντιδικία τρίτων.
Ανταπάντηση Δήμου Βόλου
«Ελάχιστα έως καθόλου πειστική η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αρνητική, τουλάχιστον, συμπεριφορά της έναντι των πολιτών του Βόλου στη διαμάχη τους με την ΕΡΓΗΛ, την οποία ευνόησε σπεύδοντας να της αποδώσει παρανόμως, όπως εμείς πιστεύουμε, χρήματα που δεν δικαιούται.. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η μόνη Τράπεζα που ενέδωσε στο αίτημα του εργολάβου Δικαίωμα του Δήμου Βόλου και του κάθε συμπολίτη, είναι να εξετάσουν τις συναλλακτικές σχέσεις τους με τη συγκεκριμένη Τράπεζα, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, που, θα συμφωνήσει εκτιμούμε ακόμη και ο διευθύνων το πιστωτικό ίδρυμα, μόνο φιλική δεν ήταν προς την πόλη μας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά της. Να εξετάσουν και να αποφασίσουν.
Μαργ Πατσιαντας
Σημαντικά ερωτήματα για τη στάση και τα έργα της δημοτικής αρχής Μπέου, στο θέμα της ΕΡΓΗΛ έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του συμβουλίου Μαργ. Πατσιαντάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από την Τράπεζα Πειραιώς, και η Eurobank έχει δεσμεύσει ως όφειλε μετά από τις δικαστικές αποφάσεις, ποσό ύψους 2.100.000 € από λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ. Παράλληλα, όπως αποδεικνύεται, ποσό 300 περίπου χιλιάδων ευρώ, κατατέθηκε, μετά τη δέσμευση του ποσού στον ίδιο λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ στην Τράπεζα Πειραιώς, με συνέπεια να παρακρατηθούν και αυτά!
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως τόνισε ο κ. Πατσιαντάς, ότι με την τελευταία δικαστική κίνηση που δρομολόγησε η ΔΕΥΑΜΒ, με την ευθύνη του Αχιλλέα Μπέου, γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό, ότι η ΕΡΓΗΛ εκτέλεσε 30,6% εξωσυμβατικές εργασίες του αμφισβητούμενου έργου! «Οι ισχυρισμοί του Αχιλλέα Μπέου ότι θα στείλει… φωτογραφία του στην ΕΡΓΗΛ και οι εκτιμήσεις του ότι, δεν θα πάρει τα χρήματα της ΔΕΥΑΜΒ και του Βολιώτικου λαού, αποδεικνύονται αβάσιμες, διότι τα γεγονότα τον διαψεύδουν», δήλωσε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας..
Μιχ. Μιτζικός
Υπόλογη  είναι η Δημοτική Αρχή Βόλου, για το ότι δεν ενσωμάτωσε τη ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο από τον Ιούνιο που πλήρωσε νομική γνωμοδότηση για το θέμα.. Σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό, η παράταξη «Δύναμη Βόλου» ήταν η μοναδική που ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι η σοβαρότητα του ζητήματος και οι εξελίξεις, επέβαλαν θεσμικά στη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι δεν έπρεπε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση, κάτι που είναι μεγάλο θεσμικό ατόπημα, όταν η ΔΕΥΑΜΒ βάλλεται και η αντίδικος εταιρία ΕΡΓΗΛ λαμβάνει εκατομμύρια Ευρώ από τα ταμεία που είναι των δημοτών», δήλωσε. Ο Μιχ. Μιτζικός είπε ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να συνηγορήσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να τα βγάλει όλα στο φως, να γίνει ενημέρωση και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, που εκπροσωπούν τους πολίτες του Βόλου. Σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό η ουσία του θέματος είναι ότι είμαστε στο όριο εκτέλεσης μιας τελεσίδικης απόφασης, οι δικηγόροι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να υπερασπιστούν την εντολή της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου, αλλά είναι και θέμα λάθους τακτικής, καθώς συνεχίζουν να μπαίνουν χρήματα σε δεσμευμένους λογαριασμούς, ενώ για το ζήτημα αυτό δεν ενημερώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι...
Νατάσα Οικονόμου
Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει απαντήσει γιατί η αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ, καθυστέρησε τρία χρόνια και γιατί αποδέχτηκε εξωσυμβατικές εργασίες που δεν έγιναν, τόνισε η Νατάσα Οικονόμου επικεφαλής της παράταξης «Επιλογής Ευθύνης». Όπως είπε, είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για όλους μας, το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά, που είναι του Βολιώτικου λαού, πέρασαν στην ΕΡΓΗΛ. Η κα Οικονόμου είπε ότι εφόσον ένας λογαριασμός είχε 1,1 εκ. €, χθες μάθαμε ότι τα χρήματα που μεταφέρθηκαν στην ΕΡΓΗΛ ήταν 1,4 εκ. €, κάτι που σημαίνει ότι μετά και τη δέσμευση των λογαριασμών, έμπαιναν χρήματα στους συγκεκριμένους λογαριασμούς.
Λαική Συσπείρωση
Βολές κατά πάντων ρίχνει με ανακοίνωσή της αναφορικά με το θέμα της ΕΡΓΗΛ και των χρημάτων που της δόθηκαν μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, από την ΔΕΥΑΜΒ, η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου. Όπως τονίζει παράλληλα, «Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση έχουν τεράστιες ευθύνες για τη ληστρική επιδρομή από την ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ».
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η ΕΡΓΗΛ, αξιοποιώντας το ληστρικό νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν χτίσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για να λυμαίνονται οι εργολαβικές εταιρείες τον λαϊκό πλούτο και περιουσία, κατάφερε να «τσεπώσει» ακόμη 1,5 εκατομμύρια € από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ στην Τράπεζα Πειραιώς, έναντι των 9 εκ. που διεκδικεί για υπερσυμβατικές εργασίες, που δεν έκανε, σύμφωνα με τις επιμετρήσεις επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ Μαγνησίας. Αντίθετα, πραγματοποίησε το μισό έργο από το αρχικά προϋπολογισμένο.
Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων στο Δήμο Βόλου (Μήτρου, Βούλγαρη, Σκοτεινιώτη, Μπέου) έχουν τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις στη υπόθεση αυτή. Η τεράστια συνευθύνη τους προκύπτει, πρώτα και κύρια, από το γεγονός ότι συμφωνούν και στηρίζουν όλο το αστικό νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τις εργολαβικές εταιρείες. Ευθύνονται για την αποψίλωση των δημοτικών επιχειρήσεων από το απαραίτητο ειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό και για τη μείωση των οργανικών θέσεων, για την ιδιωτικοποίηση σταδιακά τομέων και υπηρεσιών, για την επέκταση της ανταποδοτικότητας ύστερα από την κατάργηση της χρηματοδότησης από τον Κ.Π.
Οδήγησαν και οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, τη λειτουργία του δήμου, των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΜΒ σε εργολάβους, για την εξυπηρέτηση των κερδών τους. Όπως έγινε και τελευταία με την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού από την δημοτική αρχή Μπέου, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών ύψους 18.000.000 €, για τα επόμενα 12 χρόνια. Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, που υπερθεμάτιζε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Κίνηση πολιτών γιά το νερό
Στις επόμενες συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται να συμμετέχουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για το Νερό.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της κίνησης:
«Από την χτεσινή Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης για το Νερό όπου αποφασίσαμε να είμαστε στη ΔΕΥΑΜΒ και στο δημοτικό συμβούλιο στις 24 και 27/8 αντίστοιχα, όταν συζητηθεί το θέμα της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: