Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 15/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΜΑΥΡΙΣΕ Ο ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ. Η ρύπανση των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα του πλοίου Αγία Ζώνη προκαλεί πολιτική θύελλα καθώς αρκετά 24ώρα μετά το συμβάν, τα ξημερώματα της Κυριακής, η εικόνα στις ακτές της Αττικής γίνεται ολοένα και πιο γκρίζα, με τη ρύπανση να φτάνει πλέον και στο Φάληρο.  Ο Παν. Κουρουμπλής, μετά από περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, αμύνθηκε της κριτικής για καθυστερημένη αντίδραση, ζητώντας μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και όσους τον επέκριναν να... απολογηθούν. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., μετά από επίσκεψη στο θαλάσσιο μέτωπο, είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να κάνει αποδεκτή την παραίτηση Κουρουμπλή.

= ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά, μετά τη βύθιση δεξαμενόπλοιου στην θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας. «Κατέθεσα σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη ρύπανση που υπέστησαν οι ακτές και η θάλασσα του Πειραιά, " δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως "θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας του οποίου υπέστη οικολογική ζημιά το παραλιακό μέτωπο, καθώς και η όλη διαδικασία αντιμετώπισης."
= ΚΕΡΚΥΡΑ. «Να ανοίξουμε επί της ουσίας τη συζήτηση για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.Οι ιστορικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας είναι αυτό που μας ενώνει, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.
= ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ. Σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Eldorado Gold και την κυβέρνηση παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες μετά και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας της Διαιτησίας. Η έκδοση των αδειών για την Ολυμπιάδα και η πρόκληση που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών για τη διαδικασία της Διαιτησίας φαίνεται ότι μεταβάλει άρδην το τοπίο καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως θα συμμετάσχει σε αυτήν και μετά την έκβαση της θα αποφασίσει για το μέλλον των επενδυτικών της σχεδίων. Η εταιρεία θεωρεί μάλιστα ότι μέσα από την διαδικασία της Διαιτησίας θα δικαιωθεί πλήρως καθώς όπως επισημαίνει η Τεχνική Μελέτη που κατέθεσε για το Στρατώνι είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
= ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ. «Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον και το λαό της Αττικής, είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξής τους. Από τη μία, διαχρονικές κυβερνητικές κορόνες για τον Πειραιά, ως "πύλη εισόδου" και "παγκόσμιο κόμβο" και, από την άλλη, υπέργηρα πλοία - επιπλέοντα φέρετρα για τους εργαζόμενους, κατεστραμμένοι επαγγελματίες και ανυπαρξία στοιχειωδών κρατικών υποδομών για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έχουν εγκληματικές ευθύνες κι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».
ΚΟΣΜΟΣ
= ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το πρωί της Παρασκευής έναν πύραυλο ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία περί εκτόξευσης ενός πυραύλου που μετέδωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.
= ΙΑΠΩΝΙΑ. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον έντονο τρόπο» τη νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, διά χειλέων του Ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιοσιχίντε Σούγκα. «Αυτές οι επανειλημμένες προκλήσεις από μέρους της Βόρειας Κορέας είναι ανεπίτρεπτες και διαμαρτυρόμαστε με τον πλέον έντονο τρόπο», δήλωσε ο Σούγκα σε δημοσιογράφους.
= ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του Οργανισμού. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η αιθιοπική προεδρία του ΣΑ. Μια διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση αυτή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
= ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι η Κίνα θα λάβει από μόνη της την απόφαση να χρησιμοποιήσει το «ισχυρό εργαλείο» της προμήθειας πετρελαίου για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει την «τρέχουσα πορεία» που ακολουθεί.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Σταθερό προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενόψει των εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής, ενώ συνεχίζεται η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ των τεσσάρων μικρότερων κομμάτων. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, συντριπτική είναι η υπεροχή της 'Αγγελας Μέρκελ και στο υποθετικό ερώτημα της απευθείας εκλογής Καγκελάριου, όπου προηγείται του Μάρτιν Σουλτς με 24 μονάδες, ενώ ένας στους δύο Γερμανούς βλέπει θετικά την ενδεχόμενη συμμετοχή των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στην επόμενη κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Τις δύσκολες ημέρες των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση επανέφερε στη μνήμη η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,35% στις 790,97 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 789,50 μονάδων (-2,53%) και 812,50 μον. (+0,31%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,61% στις 911,68 μονάδες.
= ΔΝΤ. Eπιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη να γίνει έλεγχος στα «βιβλία των ελληνικών τραπεζών» (το λεγόμενο Asset Quality Review). Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, επισήμανε ότι ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος. Είπε ακόμη ότι στην παρούσα φάση τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ σε συνεργασία με αντίστοιχα κλιμάκια των υπολοίπων δανειστών βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών. Σημείωσε ότι επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής.
= ΕΣΟΔΑ. «Τρύπα» ύψους 1,7 δισ παρουσίασαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται χαμηλότερα από τον στόχο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν υστέρηση κατά 1,759 δισ. ευρώ. Καθοριστικοί παράγοντες για το εν λόγω αποτέλεσμα είναι τόσο τα φορολογικά έσοδα, όσο και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα, ενώ υπέρβαση ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ παρατηρείται στις επιστροφές φόρων
= ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Μια νέα εποχή αβεβαιότητας έχει ανατείλει. Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αυτή η εποχή έχει να κάνει με τους χειρισμούς τόσο των εποπτικών αρχών όσο και των δανειστών των ανοιχτών μετώπων του κλάδου, όπως είναι τα προβληματικά δάνεια. Από πλευράς ΕΚΤ (SSM) διαμηνύεται σαφώς στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές μόνο με ρυθμίσεις δανείων και όχι με πλειστηριασμούς και πωλήσεις. Η μόνη συνταγή επιτυχίας των στόχων, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, είναι εκκίνηση των πλειστηριασμών και αύξηση των πωλήσεων δανείων.. 
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΡΙΕΚΑ - ΑΕΚ 1-2. Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η ΑΕΚ τις υποχρεώσεις της στους ομίλους του Europa League. Η Ένωση επικράτησε 2-1 της Ριέκα και κατέκτησε το πρώτο τρίποντο στον τέταρτο όμιλο της διοργάνωσης. Στο 16’ ο Μάνταλος άνοιξε το σκορ, ενώ οι Κροάτες ισοφάρισαν στο 29’ με τον Ελέζ. Τη νίκη στους «κιτρινόμαυρους» χάρισε στο 62’ ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με απευθείας χτύπημα φάουλ.  Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε διαβασμένη στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να βγάλει εκτός αγώνα τη Ριέκα. Η Ένωση έκοψε την τροφοδοσία των Κροατών προς τους επιθετικούς και κυριάρχησε, πανηγυρίζοντας στο τέλος μια σπουδαία νίκη που ενδεχομένως στη συνέχεια να αποδειχθεί καθοριστική. 
= EUROPA LEAGUE. Με το... καλημέρα η Μίλαν φρόντισε να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό» για την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο του Europa League. Δεκατέσσερα λεπτά στο ξεκίνημα της αναμέτρησης στο «Ερνστ Χάπελ» ήταν αρκετά για τους «ροσονέρι» να πετύχουν τρία γκολ (7΄ Τσαλχάνογλου, 10΄,20΄ Αντρέ Σίλβα) και να κάνουν «περίπατο» απέναντι στην Αούστρια την οποία διέλυσαν με 5-1. Η «βαριά» ήττα της Έβερτον στο Μπέργκαμο από την Αταλάντα (0-3) και οι ανατροπές που έκαναν, η Μπράγκα στην έδρα της Χοφενχάιμ (2-1) και η Ντιναμό Κιέβου στο «Ολιμπίνκσι» επί της Σκεντέρμπεου (3-1), «σημάδεψαν» το «πρώτο πιάτο» της πρεμιέρας των ομίλων του Europa League.
= ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ. Το περιοδικό «Sports Illustrated» δημοσίευσε τη λίστα με τους 100 καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ για τη σεζόν 2017/18 και τοποθέτησε μέσα στο Top-10 τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Συγκεκριμένα ο Έλληνας φόργουορντ βρίσκεται στην ένατη θέση και είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος της λίστας των κορυφαίων!  Ο «Greek Freak» είναι ένατος, έχοντας μπροστά του τους Άντονι Ντέιβις, Κρις Πολ, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Τζέιμς Χάρντεν, Καουάι Λέοναρντ, Στεφ Κάρι, Κέβιν Ντουράντ και Λεμπρόν Τζέιμς. 
= ΛΑΡΙΣΑ. Ο Τζάκι Ματάισεν είναι και επισήμως ο νέος τεχνικός της Λάρισας. Η διοίκηση της ομάδας παρουσίασε τον Βέλγο προπονητή, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για δύο χρόνια και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το πιο σημαντικό πράγμα όταν έρχεσαι σε ένα κλαμπ είναι να αισθάνεσαι ότι σε θέλουν. Γνωρίζω τον πρόεδρο (σ.σ. Αλέξη Κούγια) από προηγούμενο πέρασμά μου από την Ελλάδα (σ.σ. Φωστήρα) και ξέρω ότι έχει έντονο ταπεραμέντο. Τον ίδιο χαρακτήρα έχω και εγώ γι΄ αυτό και αργήσαμε να συμφωνήσουμε»
= ΠΑΟ. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Γιάννη Αλαφούζο, με τους δύο ισχυρούς άνδρες της ΚΑΕ και της ΠΑΕ αντίστοιχα, να συζητούν για το «μπάσιμο» του πρώτου στην ΠΑΕ. Συγκεκριμένα, το ραντεβού θα γίνει στο ΟΑΚΑ, μετά τον φιλικό αγώνα του μπασκετικού Παναθηναϊκού με την Ούνιξ Καζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: