Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 2/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΦΩΤΙΕΣ. Δασική πυρκαγιά, η οποία πήρε διαστάσεις, ξέσπασε την Τρίτη στις Σπέτσες. Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Ανάβυσσο Αττικής στην περιοχή Άγιος Παντελεήμονας, κοντά στη φωτιά που ξέσπασε στα Καλύβια. Η πυροσβεστική κατάφερε, παρά τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν 
την περιοχή, να την περιορίσει και να μην υπάρχει έτσι κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή.

= ΒΟΥΛΗ. Η ΝΔ δεν έχει πολιτική και «μπερδεύει την πολιτική με την επικοινωνία. Πιστεύετε ότι αν καθίσετε σε δεμάτια από άχυρο έχετε αγροτική πολιτική. Ή αν καθίσετε πάνω στους πάγκους των ψαράδων» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ΑΕΙ. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση και επεσήμανε ότι «απέναντι σε αυτά αντιπαραβάλλεται το νεοφιλελεύθερο όραμα της ΝΔ όπου όλα συμπυκνώνονται σε μία και μόνο λέξη: ιδιωτικό. Νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, φύλαξη, καθαριότητα».
= ΕΡΤ. Με ανακοίνωσή της, η ΕΡΤ ενημέρωσε τους τηλεθεατές και ακροατές ότι για λόγους επειγουσών και απαραίτητων εργασιών συντήρησης και επισκευής του εφεδρικού κεραιοσυστήματος ραδιοφωνίας της ΕΡΤ στο κέντρο εκπομπής Πάρνηθας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, από τις 10:00 έως τις 13:00, διακοπή των μεταδόσεων των ραδιοφωνικών προγραμμάτων 
= ΧΑΝΙΑ. Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα 30 ετών στην παραλία της Νέας Χώρας στο ύψος του Κολυμβητηρίου Χανίων. Το θέαμα κινητοποίησε τους περαστικούς, οι οποίοι ειδοποίησαν τις αρχές και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τη σορό στο νοσοκομείο του νομού.
= ΠΟΕΔΗΝ. Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε 65 κέντρα υγείας της χώρας η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.
= ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ. Μέσα σε πέντε λεπτά ο Χάρρυ Κλυνν αναγγέλθηκε ως το πέμπτο μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και καταργήθηκε! Στις 20.29 το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι θα καλύψει την πέμπτη θέση που είχε μείνει κενή και στις 20.43 ενημέρωσε ότι έγινε λάθος... Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έκανε όπισθεν ολοταχώς, πιθανόν λόγω των αντιδράσεων μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης του κ. Κλυνν ως νέο μέλος του ΔΣ της.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η γερμανική κυβέρνηση ζητά την αναστολή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των προκαταρκτικών εργασιών της για τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα με αντικείμενο την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας γιατί κάτι τέτοιο θα έστελνε "λάθος μήνυμα", σύμφωνα με ένα προσχέδιο κειμένου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.  Στο έγγραφο αυτό γίνεται επίσης αναφορά σε μια σειρά άλλων μέτρων που θα ήθελε το Βερολίνο να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία ούτως ώστε να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το κράτος δικαίου
= ΗΠΑ. Το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, που στηρίζει ένθερμα τον Ντόναλντ Τραμπ, εγκαλείται από έναν από τους δικούς του συμβούλους ο οποίος υποστηρίζει ότι δημοσίευσε, εκ προθέσεως, ψευδείς πληροφορίες που θα έβλαπταν τους Δημοκρατικούς, κατ' απαίτηση του Αμερικανού προέδρου.
= ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας και επιθυμούν να διεξάγουν διάλογο με την Πιονγιάνγκ κάποια στιγμή, δήλωσε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
= ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες για να κάνει πράξη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την υπόσχεσή του για διώξεις των στελεχών της Αντιπολίτευσης. Ήδη, ο Λεοπόλδο Λόπες και ο Αντόνιο Λεδέσμα συνελήφθησαν εκ νέου.
= ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 ακόμη τραυματίστηκαν σε μια επίθεση βομβιστή–καμικάζι που έπληξε την Τρίτη σιιτικό τέμενος στην Χεράτ, την μεγαλύτερη πόλη στο δυτικό Αφγανιστάν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
= ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε μια χαράδρα, στη βόρεια Μαδαγασκάρη, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Τα «πάνω κάτω» έφερε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η οικονομική κρίση. Ειδικά στο επιχειρείν οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι όσα ήξεραν θα πρέπει να τα ξεχάσουν.   Εταιρείες κολοσσοί αλλάζουν χέρια, καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, εξαφανίζονται από το προσκήνιο. Νέοι «παίκτες» αναλαμβάνουν τα ηνία, αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται γνωστοί στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ τα παλιά «τζάκια» προσπαθούν-τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς-να περισώσουν ότι μπορούν
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Το «κακό» τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου πέρασε. Ο Αύγουστος μπήκε με το δεξί για το Χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 817,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 812,60 μονάδων (+0,05%) και 822,36 μον. (+1,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 55,7 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 2 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.
= ΑΑΔΕ. Την αναστολή για διάστημα από 70 ημέρες έως και για περισσότερο από 6 μήνες, ακύρωση μέτρων είσπραξης και πλειστηριασμών σε βάρος οφειλετών που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και έως 120 δόσεις για αποπληρωμή βασικών οφειλών και χρεών προς την εφορία, προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σχετικά με τη συμμετοχή του Δημοσίου ως πιστωτή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.
= ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Σημαντικό κενό έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών διαπιστώνει ανάλυση της ΕΤΕ στον ξενοδοχειακό κλάδο. Υποστηρίζει δε ότι αν αυτό καλυφθεί με επαναφορά των ξενοδοχειακών επενδύσεων στο προ κρίσης επίπεδό τους και στρατηγική τους στόχευση για δημιουργία προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα αυξήσει τις τουριστικές εισπράξεις κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι κατά 40%. Οι απαιτούμενες επιπλέον επενδύσεις είναι 6 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και 16 δισ. ευρώ σε λοιπές τουριστικές υποδομές.
=ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπόμνημα με συμπληρωματικά στοιχεία, το οποίο στηρίζει τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για «συνειδητή απαξίωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης», κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, οι πρόεδροι των πρωτοβάθμιων υπαλληλικών σωματείων της ΟΛΘ ΑΕ.
= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την ενίσχυση της διοικητικής της ομάδας με τον Σπύρο Λορεντζιάδη, ο οποίος θα αναφέρεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου.
= ΕΥΔΑΠ. Τη συνεργασία με ιδιώτες παρόχους καθαριότητας τερματίζει η ΕΥΔΑΠ, προχωρώντας σε πρόσληψη 57 ατόμων για την κάλυψη αναγκών καθαρισμού
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΜΠΑΣΚΕΤ. Την πρώτη της ήττα στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβακίας γνώρισε την Τρίτη η Εθνική μας ομάδα των Εφήβων, η οποία εν τέλει κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον όμιλό της και θα αντιμετωπίσει στους 16 τη Λετονία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Γ' ομίλου, έχασε με 81-61 από τη Λιθουανία, καθώς μετα το πρώτο δεκάλεπτο δεν μπόρεσε να κοντράρει την αντίπαλό του, που είχε τέσσερις παίκτες με διψηφιο αριθμό πόντων.
= CHAMPIONS LEAGUE. Με τις δεύτερες αναμετρήσεις ολοκληρώνεται ο 3ος προκριματικό γύρος του Champions League. Σήμερα Τετάρτη, Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Παρτιζάν με στόχο να «σφραγίσει» και τυπικά την πρόκριση, καθώς, μετά τη νίκη με 3-1 στο Βελιγράδι, η ρεβάνς απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Την ίδια ημέρα, η ΑΕΚ, θα φιλοξενηθεί στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ που νίκησε 2-0 στο ΟΑΚΑ και ψάχνει ένα... θαύμα για να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα και να βρεθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
= EUROPA LEAGUE. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League και την Πέμπτη θα επιδιώξει να πάρει τη δεύτερη νίκη του απέναντι στη Γκαμπάλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι διατεθειμένος να ρισκάρει. Ο Ελληνας τεχνικός άφησε εκτός αποστολής τον Γιώργο Κουτρουμπή, ο οποίος κρίθηκε ανέτοιμος, μιας και τη Δευτέρα επέστρεψε στις προπονήσεις. Οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους και αύριο θα ταξιδέψουν για το Μπακού.
= AEK. Ο Μανόλο Χιμένεθ αναφέρθηκε στην ποιότητα της ΤΣΣΚΑ και τόνισε πως θέλει να δει τους παίκτες του να παλεύουν για ένα θετικό στη «VEB Arena». Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν απέκλεισε το σενάριο για «νέο» σχήμα ενώ έδειξε πως στο μυαλό του δεν έχουν «σβήσει» οι πιθανότητες πρόκρισης παρά την ήττα 2-0 στο ΟΑΚΑ.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Η Παρτιζάν βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», ύστερα από την εντός έδρας ήττα 3-1 από τον Ολυμπιακό στην πρώτη αναμέτρηση για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά ο προπονητής της ομάδας του Βελιγραδίου, Μίροσλαβ Τζούκιτς, τόνισε ότι η ομάδα του θα παλέψει για να πάρει τη νίκη στη ρεβάνς και θα είναι επιθετική από την έναρξη του αγώνα.
= ΕΠΟ. Την ανάκληση της άδειας συμμετοχής του Ατρόμητου στο πρωτάθλημα ανακοίνωσε η ΕΠΟ. Το Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης πήρε αυτή την απόφαση λόγω της δικαστικής «διαμάχης» που έχει ξεσπάσει με τον Σωκράτη Φυτανίδη. Λίγα λεπτά μετά την απόφαση, η διοίκηση του Ατρόμητου εξέδωσε ανακοίνωσε τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για την αρτιότητα των θέσεων μας που θα τις παρουσιάσουμε στο Δευτεροβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης και θα πετύχουμε την τελική μας δικαίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: