Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 10/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ. Το ανοιχτό επί πολλά έτη ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα απασχολεί τα γερμανικά Μέσα εν όψει Brexit. Όπως υπογραμμίζει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Die Welt» με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου», η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Μεγάλη Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων.
 «Θα ήταν το αίσιο τέλος μιας ιστορίας χωρίς τέλος» σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο λόρδος Έλγιν απέσπασε γλυπτά και θραύσματα από τον Παρθενώνα «υπό αμφίβολες συνθήκες», για να τα πουλήσει το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα. 
=ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑ. Τελευταίο φύλλο για την εφημερίδα «Τα Νέα» σήμερα Πέμπτη, ενώ δεν θα κυκλοφορήσει και η έκδοση του «Βήματος» την ερχόμενη Κυριακή.  Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ αναμένεται να υπογράψουν τις απολύσεις τους, ενώ η νέα διοίκηση αναμένεται να καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές τους, (δύο μηνιάτικα), μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι θα λάβουν ως αποζημίωση ένα ποσοστό από το τίμημα της επιχείρησης που εκκαθαρίστηκε. Από αύριο κλείνει και το κτίριο του συγκροτήματος και για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να παραλάβουν τα ΙΧ τους από το πάρκινγκ.
= ΦΩΤΙΕΣ. Μάχη με τις φλόγες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας δίνει η Πυροσβεστική. Το βράδυ της Τετάρτης έκαιγαν φωτιές σε Ελαία Γορτυνίας στην Αρκαδία, στις Μαριές Ζακύνθου, στο Ζέλι Φθιώτιδας, ενώ φωτιά ξέσπασε και στον οικισμό Βουρκάρι στη Τζιά, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ, με πρόεδρο τον Στέλιο Παππά (που θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του οργανισμού) και τις διοικήσεις του ΟΣΕΘ και του ΑΣΥΘ, (των δημοσίων φορέων που αναλαμβάνουν τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης), ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.  «Σήμερα, ξεκινάμε την προσπάθεια μαζί με τους Θεσσαλονικείς, τους φορείς της πόλης, την τοπική αυτοδιοίκηση, να οικοδομήσουμε μετά από δεκαετίες, δημόσιες, κοινωνικές, αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας κάποιου» τόνισε ο υπουργός.
= Ν.Δ. Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η ΝΔ για την επιλογή του πατέρα του Νίκου Παππά, Στέλιου Παππά, ως επικεφαλής της διοίκησης του ΟΑΣΘ. «Δεν είναι οικογενειοκρατία, αλλά καθεστώς» έγραψε στο Twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ. «Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ» απαντά το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διευκρινίζοντας πως ο Στέλιος Παππάς δεν θα λάβει αμοιβή.
= ΠΑΤΡΑ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών που βάζουν φωτιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα. Ήδη, μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις. Οι εμπρησμοί των αυτοκινήτων και των δικύκλων ξεκίνησαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής από την ευρύτερη περιοχή των Υψηλών Αλωνίων, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά και σε συνοικίες της Πάτρας.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΗΠΑ -ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή από τη Βόρειο Κορέα, παρά το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί να πλήξει το Γκουάμ. Σε δηλώσεις του από το Γκουάμ, ο Τίλερσον υπερασπίστηκε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Τρίτη απείλησε την Βόρειο Κορέα με «φωτιά και οργή». Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Μάτις προειδοποίησε την Β.Κορέα να αποφεύγει πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν «στο τέλος του καθεστώτος της και στην καταστροφή του λαού της».
= ΗΠΑ. Στελέχη του FBI είχαν κάνει, όπως αποκαλύπτει η Washington Post, έφοδο στο σπίτι του Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της ειδικής έρευνας για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή πριν τις αμερικανικές κάλπες. Η έφοδος έγινε μία ημέρα μετά την οικοθελή συνάντησή του με επιτροπή Γερουσιαστών.
= ΓΑΛΛΙΑ. Ένας ύποπτος συνελήφθη από τις γαλλικές Αρχές στο ανθρωποκυνηγητό για τον άνδρα που έριξε το όχημά του σε στρατιωτική περίπολο στο Παρίσι, ενώ νωρίτερα την έρευνα είχε αναλάβει η Αντιτρομοκρατική. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να εξουδετερώσουν το δράστη κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Από τους έξι τραυματίες στρατιώτες, τρεις υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς. Tο περιστατικό θεωρείται εσκεμμένο έστω κι αν ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατία.
= ΙΑΠΩΝΙΑ. Η ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι τιμά την συμπλήρωση 72 ετών από τον πυρηνικό βομβαρδισμό της από τις ΗΠΑ, στην διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με τον δήμαρχο Τομιχίσα Τάουε να ζητά η χώρα του να υπογράψει τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. «H ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του προς την γερμανική εφημερίδα Die Zeit με αφορμή άρθρο της για την υπόθεση Γεωργίου.
= ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. «Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα ενταχθούν και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους 150.000 επιχειρήσεις», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», σημείωσε ότι μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί στο σύστημα «Τειρεσίας».
= ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, προκειμένου να καταβάλουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 εισφορές για τον κλάδο της επικούρησης και του εφάπαξ, πέραν των εισφορών υπέρ του ενιαίου Ταμείου ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, την επιβάρυνση αυτή θα δεχθούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι.
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Με ήπια άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 833,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,38%.
= ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή νέου χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι «οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016».
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0. Την ήττα με 1-0 από το Ατρόμητο στο Περιστέρι, γνώρισε ο Ολυμπιακός σε φιλική αναμέτρηση. Οι «ερυθρόλευκοι» εκτός από την ήττα είδαν τον Εμενίκε να τραυματίζεται και να αποχωρεί στο 20’. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού ένιωσε ενοχλήσεις στον δεξιό προσαγωγό και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο μόνος του και φανερά στεναχωρημένος.
= ΠΑΟΚ - ΛΑΜΙΑ 0-1. Με γκολ λίγο πριν από το φινάλε, η Λαμία επικράτησε απόψε σε φιλικό παιχνίδι επί του ΠΑΟΚ με 1-0. Αγώνας που διεξήχθη, κεκλεισμένων των θυρών, στην Τούμπα και κινήθηκε σε εξαιρετικά μέτριο επίπεδο. Το γκολ που καθόρισε την έκβαση του ματς πέτυχε στο 89’, με κεφαλιά, ο Τσούκαλος. Συμμετοχή για τον «Δικέφαλο» στην αναμέτρηση είχαν, ως επί το πλείστον, οι νεαρότεροι ηλικιακά παίκτες του.
= ΑΕΚ. Αρνητικά απάντησε η ΑΕΚ στην επίσημη πρόταση της Τουλούζ για τον Γιάκομπ Γιόχανσον. Στην ΠΑΕ διακρίνουν μια... υποψία τελεσιγράφου από την πλευρά των εκπροσώπων της Τουλούζ και διευκρινίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να μπουν σε αυτή τη λογική.
= ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ. «Οι τελικοί δεν παίζονται, οι τελικοί κερδίζονται». Πρόκειται για ένα παλιό ρητό στο ποδόσφαιρο που εφαρμόζεται απόλυτα από την Ρεάλ Μαδρίτης. Από το 2002, δεν χάνει ένα διεθνή τελικό. Από τότε έχει κατακτήσει τέσσερα Champions League, τέσσερα ευρωπαϊκά Super Cup και τρία Μουντιάλ συλλόγων, με τη δυνατότητα προσθήκης ενός ακόμα τον επόμενο χειμώνα στο Αμπού Dabi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: