Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 9/7/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΚΥΠΡΙΑΚΟ. “Η Διάσκεψη, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.. Η Ελλάδα προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Όμως, η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη”.
 Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα οφείλεται στην αδιαλλαξία και την εμμονή της τουρκικής πλευράς.
= ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Εξακολουθεί να συγκλονίζει και να προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για τα κίνητρα της, η στυγερή δολοφονία του 22χρονου Μπακάρι Χέντερσον, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από 10 άτομα τα ξημερώματα της Παρασκευής στον Λαγανά Ζακύνθου . Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους δράστες, όπως καταγράφει βίντεο που αυτή την ώρα βρίσκεται στα χέρια των Αρχών, συνέχιζαν να τον χτυπούν με σιδηρογροθιές στο κεφάλι, παρότι ήταν αναίσθητος!    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι οκτώ συλληφθέντες.  Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
= ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Εντείνονται οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων, σε τουριστικά κέντρα της χώρας. Οι πρώτες «καμπάνες» άρχισαν από τις Κυκλάδες, όπου οι ελεγκτές οργώνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τον εντοπισμό παραβατών. Χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ, σε γεμάτο εστιατόριο της Μυκόνου, ελεγκτές της ΑΑΔΕ που παρουσιάστηκαν ως απλοί πελάτες έλεγξαν δεκαπέντε τραπέζια στα οποία δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη. Το εστιατόριο σφραγίσθηκε για 48 ώρες, μετά την επιβολή των ανάλογων προστίμων
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι οκτώ συλληφθέντες για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 22χρονου Αμερικανού σε συμπλοκή στον Λαγανά Ζακύνθου τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη στις 20:00 στο 
= ΑΤΤΙΚΗ. Δύο πολυμελείς συμμορίες «νονών» της νύχτας οι οποίες με το πρόσχημα παροχής προστασίας εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων, εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 19 μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο αστυνομικοί.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ. Οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν. Οι ψιλιασμένοι όμως παρατηρητές ανέμεναν το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο εξεγερμένο Αμβούργο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20. H συνάντηση φαίνεται πως ήταν καλά προετοιμασμένη και δεν περιορίστηκαν μόνο στα τυπικά χαμόγελα. Υπήρχαν όλα τα σημάδια ενός αναδυόμενου φλερτ. Ολίγη συστολή, κάποια βλέμματα, μερικές κουβέντες για να χαλαρώσει το κλίμα και βεβαίως πολλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα
= ΜΑΚΡΟΝ. Διάσκεψη για να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη Συμφωνία του Παρισιού θα γίνει στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε στη G20 ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
= ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΟΘΕΝ G20. Εκδόθηκε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο. Τι περιλαμβάνει το ανακοινωθέν...
Μια μικρή νίκη φαίνεται να πετυχαίνει ο Τραμπ στη Σύνοδο G20, καθώς στο τελικό ανακοινωθέν θα καταδικάζεται μεν ο προστατευτισμός, αλλά θα αναγνωρίζεται το δικαιώμα της «εμπορικής άμυνας». Πιο δύσκολα μοιάζουν τα πράγματα στο άλλο μεγάλο ζήτημα: τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Μόσχα-Αμβούργο μέσω Σκανδιναβίας. Αυτή τη διαδρομή πήρε εντολές να κάνει ο πιλότος του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πούτιν στην Γερμανία για την G20. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήθελε να πετάξει πάνω από χώρες που πλέον είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
= KENYA. Οι ισλαμιστές αντάρτες αποκεφάλισαν εννέα άντρες στην παραθαλάσσια περιοχή Λαμού της Κένυας. Νωρίτερα το Σάββατο, έγινε γνωστό ότι οι αρχές στην Κένυα εκφράζουν φόβους για τουλάχιστον δέκα νεκρούς, έπειτα από την επίθεση που φέρονται να έκαναν τα ξημερώματα του Σαββάτου αντάρτες της οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ, κατά χωριού στην παραθαλάσσια περιοχή Λαμού.
= MEΞΙΚΟ. Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε το Σάββατο ότι οι σχέσεις μεταξύ Μεξικό και ΗΠΑ δεν μπορούν να καθορίζονται από «ψίθυρους», μια μέρα μετά αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι το Μεξικό «οπωσδήποτε» θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο του για οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, τόσο τον Μάιο, όσο και σε επίπεδο πενταμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Οι εκρηκτικοί ρυθμοί των εξαγωγών αλλά και των εισαγωγών είναι συνέπεια της βελτίωσης του κλίματος απέναντι στις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κεφαλαιοποίηση θετικών συγκυριών που εκτείνονται από τις αυξήσεις στις τιμές του διυλισμένου πετρελαίου, την περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την ευρωπαϊκή μεταποίηση, καθώς και την προετοιμασία της αγοράς για την καλοκαιρινή περίοδο, με προβλέψεις για αυξημένες τουριστικές ροές.
= ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Στα πρότυπα του αγροτουρισμού η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προσελκύσει επισκέπτες σε παράκτιες αλιευτικές περιοχές της. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα διαθέσιμα κονδύλια για αυτούς τους σκοπούς.
Μετά το χθεσινό κλείσιμο της β' αξιολόγησης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες.
= ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ. «Πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειαστούν, ώστε ο 'επίλογος' των μνημονίων να κλείσει με αριστερή υπογραφή» αναφέρει σε άρθρο του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Σημειώνει ακόμη ότι παρά τη συμφωνία τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει και ότι οι εταίροι ενεργούν πρωτίστως ως δανειστές.
= ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα λήξουν την Πέμπτη, 31 Αυγούστου. Το λιανικό εμπόριο όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ελπίζει σε αύξηση του κύκλου εργασιών κοντά στο 5%.
= ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. Δύσκολες οι συνομιλίες στη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο για το ελεύθερο εμπόριο. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι «σχεδόν όλοι» συμφωνούν ότι χρειάζεται ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιμονή του Τραμπ για προστατευτισμό συνεχίζονται και τον έχουν σχεδόν απομονώσει και στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου -εκτός από της πολιτικής του για το κλίμα. Από την πλευρά του, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, η ΕΕ θα απαντήσει «άμεσα και ικανοποιητικά».
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συνεχίστηκαν για 2η συνεχόμενη ημέρα το Σάββατο οι εγγραφές καθώς και οι μετρήσεις των σκαφών που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας 470 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα τα πληρώματα προπονήθηκαν και το Σάββατο με ευνοϊκές συνθήκες σε ότι αφορά τον άνεμο. Την Κυριακή τα σκάφη θα συμμετέχουν στο Practice Race που θα γίνει στις 15:00 προκειμένου οι αθλητές και οι αθλήτριες να κάνουν μια πρώτη δοκιμή των δυνάμεων τους. Στις 20:00 την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας.
= ΜΠΑΣΚΕΤ. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ Νέων Γυναικών έκανε επίδειξη δύναμης στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Β΄κατηγορίας, που διεξάγεται στο Εϊλάτ του Ισραήλ, συντρίβοντας με 72-42 την Ισλανδία. Η ομάδα του Γιάννη Γερεουδάκη τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο στο +7 (20-13) και στο ημίχρονο είχε ανεβάσει την διαφορά στους 18 πόντους (39-21). Στην επανάληψη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό φτάνοντας με χαρακτηριστική ευκολία στην νίκη. Πρώτη σκόρερ για την Εθνική μας ήταν η Μαριέλλα Φασούλα που τελείωσε την αναμέτρηση με 22 πόντους και 7 ριμπάουντ.
= ΠΑΟ. Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο πρώτος φιλικός αγώνας του Παναθηναϊκού στην Ολλανδία, με αντίπαλο την ουκρανική Ολεξάντρια. Οι «πράσινοι» έδειξαν σωστά στοιχεία στην αμυντική λειτουργία τους, αλλά επιθετικά ήταν ακίνδυνοι, έστω και αν ο Ισραηλινός Άλτμαν έδειξε θετικά στοιχεία στο ντεμπούτο του.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Στον πιο δυνατό φιλικό αγώνα που έδωσε μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του συνέτριψε με 6-0 τη Μαλίν στο «AFFAS Stadium», δείχνοντας ότι πλησιάζει στο επίπεδο ετοιμότητας που τον θέλει ο Μπεσνίκ Χάσι εν όψει των επικείμενων υποχρεώσεών του στα προκριματικά του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν ταχύτητα και φαντασία στο παιχνίδι τους, ήταν δημιουργικοί και πέτυχαν έξι γκολ (από τρία σε κάθε ημίχρονο) με έξι διαφορετικούς σκόρερ απέναντι στο βελγικό σύλλογο.
= ΠΑΟΚ. Μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter η Γοδόϊ Κρουζ ευχαρίστησε και αποχαιρέτησε τον Ροντρίγκο Ρέι τον οποίο παράλληλα «στέλνει» στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Το tweet του συλλόγου αναφέρει πως ο Ρέι θα ταξιδέψει στη χώρα μας προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνεχεία να ανακοινωθεί ως παίκτης του ΠΑΟΚ.
= ΑΕΚ. Η ΑΕΚ στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας της στο Κιέλτσε της Πολωνίας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την ουκρανική Καρπάτι Λβιβ. Η Ένωση έδειξε καλά στοιχεία με τους παίκτες της να δημιουργούν αρκετές ευκαιρίες. Ο Τσάτσουα άνοιξε το σκορ για την ουκρανική ομάδα στο 10', ενώ ο Γιακουμάκης ισοφάρισε για την Ένωση στο 18'. Στο 27' ακυρώθηκε γκολ του Τσιγκρίνσκι ως οφσάιντ. Πολλές αλλαγές στο β' ημίχρονο με συμμετοχή και του Λιβάγια. Ο   Μάνταλος στο 54' είχε κεφαλιά στο δοκάρι!
= ΟΛΑΝΔΙΑ. Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι άνθρωποι του Αγιαξ, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου, οι Ολλανδοί έδιναν φιλικό ματς με τη γερμανική Βέρντερ Βρέμης και λίγο πριν το τέλος (στο 81') του ποδοσφαιρικού αγώνα, ο νεαρός διεθνής, Αμπντελχάκ Νουρί, κατέρρευσε στο χορτάρι. Ακολούθησαν σκηνές πανικού με τους γιατρούς των δύο ομάδων να έχουν πέσει πάνω στον 20άχρονο και να προσπαθούν να τον συνεφέρουν από καρδιακό επεισόδιο. Ο παίκτης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: