Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 12/1/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ
=ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.Εκτάκτως συνεδρίασε χθες η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου για την άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 2.706 δικαιούχους.  Τα προνοιακά επιδόματα αφορούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016.  Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών, θα πιστωθούν τα προνοιακά επιδόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και συγκεκριμένα σε 1.327 με βαριές αναπηρίες, 193 με μεσογειακή αναιμία, 1 με εγκεφαλική παράλυση, 385 με βαριά νοητική καθυστέρηση, 222 θα λάβουν επίδομα κίνησης, 14 θα λάβουν στεγαστική συνδρομή. Επίσης δικαιούχοι είναι 31 παραπληγικοί ανασφάλιστοι, 66 παραπληγικοί του δημοσίου, 259 τυφλοί, 67 κωφάλαλοι, 6 χανσενικοί, 110 απροστάτευτα παιδιά και 25 ομογενείς πρόσφυγες.

=ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.Λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωση και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με απόφαση του Δήμου Βόλου δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα, Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και οι παιδικοί σταθμοί ευθύνης του Δήμου Βόλου.


=ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ.Την ώρα που ολόκληρη η πόλη δοκιμάζεται και ο μηχανισμός του Δήμου παλεύει να κρατήσει τους βασικούς οδικούς άξονες ανοιχτούς, η συνεργασία και η επίδειξη στοιχειώδους λογικής από τους πολίτες είναι εκ των ων ουκ άνευ, τονίζει σε δελτίο Τύπου ο Δήμος Βόλου. Ο Δήμος καλεί για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων και ιδιαίτερα να σταματήσει η έξω από κάθε λογική πρακτική στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους, που πέραν όλων των άλλων φέρνουν μεγάλα εμπόδια στο έργο των συνεργείων αποχιονισμού. «Αυτές τις ώρες ας σκεφτούμε επί τέλους το σύνολο της κοινωνίας, που δοκιμάζεται, και όχι ο καθένας τον εαυτό του!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

=ΔΕΥΑΜΒ.Με την κακοκαιρία να συνεχίζεται και τα προβλήματα της υπερκατανάλωσης νερού να εμφανίζονται και πάλι η ΔΕΥΑΜΒ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει από νωρίς σήμερα το απόγευμα σε μείωση της πιέσεως του νερού, προκειμένου να προστατεύσει τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και των δεξαμενών, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Βόλου.  «Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών, ώστε η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, υπό τις παρούσες εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, τνίζεται στην ανακοίνωση.

=ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ.Σε στεγασμένους χώρους βρίσκονται οι άστεγοι στην πόλη του Βόλου και δεν υπάρχει πρόβλημα με την τύχη τους από την κακοκαιρία. Όπως ανέφεραν μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αν. Μπατζιάκας και η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Β. Καντόλα, 12 άστεγοι βρίσκονται στο Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων. Στον Ξενώνα Αστέγων έχουν προσέλθει 25 άτομα και θα μοιραστούν 30 μερίδες φαγητού από το Δήμο Βόλου, ενώ αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα, που είχε προκύψει στο ΚΑΠΗ της οδού Καισαρείας στη Νέα Ιωνία, όπου είναι χώρος συνάθροισης για συμπολίτες που έχουν ανάγκη από ζεστασιά και προστασία. Στην προετοιμασία χώρων για να φιλοξενηθούν άστεγοι, βοήθησαν και εθελοντές, από την περασμένη Πέμπτη.

=ΒΟΛΟΣ.Πίστα για … «πατινάζ» αποδείχθηκαν χθες αρκετά από τα πεζοδρόμια της πόλης στο κέντρο κυρίως της εμπορικής αγοράς, η οποία ουσιαστικά υπολειτούργησε, λόγω και των ακαθάριστων πεζόδρομων. Μάλιστα, πέρα από το κρύο και το χιόνι που ήταν αποτρεπτικοί παράγοντες στην προσέλκυση καταναλωτών, αρκετοί έμποροι της πόλης διαμαρτύρονταν χθες για την κατάσταση που επικρατούσε σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, που ήταν γεμάτα χιόνι και δε φρόντισε όπως έλεγαν ο δήμος Βόλου για τον καθαρισμό τους, και απέτρεψαν έτσι τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους ίδιους τους εμπόρους να κατέβουν και να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Βιολέτα Καντόλα, παρά τις προσπάθειες του δήμου ήταν αδύνατον να καθαριστεί ολόκληρη η πόλη, πέραν των κεντρικών αρτηριών από την αρχή, καθώς τα μηχανήματα θα έπρεπε να απασχοληθούν για να ανοίξουν οι δρόμοι και στις περιφερειακές ενότητες, ενώ τόνισε ότι τόσο η κίνηση των Ταξί, όσο και των λεωφορείων, γίνονταν κανονικά.

=ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εθελοντές αιμοδότες του Βόλου λόγω της έλλειψης αίματος που  διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο της πόλης. Οι ιώσεις κρατούν τους εθελοντές μακριά από την αιμοδοσία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Μετά από την μεγάλη ανάγκη που υπήρξε το τελευταίο διάστημα για κάλυψη πολλών έκτακτων περιστατικών, σήμερα στα ψυγεία του Τμήματος  Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Βόλου η επάρκεια σε ασκούς αίματος είναι μικρή. Λόγω της έλλειψης αίματος έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός».

=ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΑ.Ενας 45χρονος συνελήφθη στα Κάτω Λεχώνια από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών και εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία και πρόκληση σωματικών βλαβών. Ο 45χρονος, αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη χθες μετά από τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του από τη σύζυγό του. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος σε κατάσταση μέθης, μπήκε στο σπίτι του επιχείρησε να χτυπήσει την 15χρονη κόρη του και όταν μπήκε μπροστά του ο 16χρονος γιο του για να τον αποτρέψει, του επιτέθηκε και τον χτύπησε με μασιά τζακιού στο κεφάλι. Το νεαρό αγόρι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου με τραύμα στο κεφάλι και του έγιναν ράμματα, ενώ ο 45χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Βόλου που έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για να δικαστεί.

=ΚΤΕΛ ΒΟΛΟΥ.Όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρεία «Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου Α.Ε.» «παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που πλήττουν την περιοχή δικαιοδοσίας της συνεχίζει το συγκοινωνιακό της έργο κανονικά με τη αμέριστη, πολύτιμη βοήθεια και τις συντονισμένες προσπάθειες του μηχανισμού του Δήμου Βόλου και τις φιλότιμες  προσπάθειες των οδηγών και του προσωπικού της.  Τα δρομολόγια της εταιρείας έγιναν χθες κανονικά όπως και σήμερα μέχρι στιγμής στις περισσότερες περιοχές. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει νέα ενημέρωση».

=ΑΛΜΥΡΟΣ.Σε λευκό τοπίο από άκρη σε άκρη «ξύπνησε» χθες το πρωί ο Αλμυρός. Η χθεσινοβραδινή χιονόπτωση συνεχιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.   Τα συνεργεία του δήμου Αλμυρού και της Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονταν στον αποχιονισμό από τις 3 τα ξημερώματα. Η δημοτική αρχή κατάφερε να διατηρήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο στο δήμο, ωστόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε αρκετά σημεία επικρατούσε παγετός.  Ο υδράργυρος έδειχνε το πρωί -10 Βαθμούς Κελσίου στην Ανάβρα και -6 Βαθμούς Κελσίου στον Αλμυρό. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε και από την 111Πτέρυγα Μάχης, ο δήμαρχος τόνισε ότι από αύριο Πέμπτη τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν και ο καιρός θα είναι πιο ήπιος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πάγος και όχι μόνο το χιόνι.

=ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ.Από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι στους Δήμους των Βορείων Σποράδων, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, δεν θα λειτουργήσουν ως και την Παρασκευή. = Βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του ο 26χρονος που αγνοούνταν στην περιοχή του Κεραμιδίου του Δήμου Ρ. Φεραίου.  Υπενθυμίζεται ότι, ο νεαρός είχε να δώσει σημεία ζωής από προχθές το απόγευμα. Ο 26χρονος επρόκειτο να πάει σε μάντρα στα Κανάλια, όμως έκτοτε η οικογένειά του δεν έχει κανένα νεότερο.  Η μητέρα του, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε την Αστυνομία ότι τον αναζήτησε αλλά δεν τον βρήκε, ενώ για την τύχη του 26χρονου υπήρξε κινητοποίησε από κατοίκους του Κεραμιδίου

=ΣΠΟΡΑΔΕΣ.Επαναηλεκτροδοτούνται σταδιακά από τις 6.30 το απόγευμα τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου μετά από μεγάλο αγώνα των τεχνικών κλιμακίων της ΔΕΗ που έχουν φθάσει στα πληγέντα νησιά των Σποράδων από τις σφοδρές χιονοπτώσεις.  Αφού εντοπίσθηκε η μεγάλη βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Γλώσσα Σκοπέλου η οποία και προκάλεσε χθες το μεσημέρι την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Σκόπελο και Αλόννησο εξ αιτίας της πρωτοφανούς χιονοθύελλας,ενισχυμένα συνεργεία της ΔΕΗ που εστάλλησαν από τον Βόλο,κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει την ηλεκτροδότηση των νησιών.  Ηλεκτροδοτήθηκαν κατ΄αρχήν η Χώρα Σκοπέλου και το Πατητήρι της Αλοννήσου και στην συνέχεια θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να δοθεί ρεύμα και στις υπόλοιπες περιοχές των δύο νησιών. Παράλληλα σήμερα έγιναν προσπάθειες να προσεγγίσουν αποκλεισμένους στα ορεινά της Αλοννήσου και της Σκοπέλου,που ήταν εγκλωβισμένοι από το Σάββατο.  Στην Σκόπελο ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε να φθάσει σε υποδειχθέν σημείο και απεγκλώβισε δύο άτομα που είχαν αποκλεισθεί στην θέση Πευκιά και τους μετέφερε στην παραλία της Χώρας Σκοπέλου. Με το οχηματαγωγό "Πρωτεύς" που εκτελεί έκτακτα δρομολόγια από τον Βόλο για την μεταφορά δυνάμεων,εστάλλησαν εκχιονιστικά ,γκρέιντερ και ερπυστριοφόρα του Ελληνικού Στρατού μετά από αιτήματα των δημάρχων της Αλοννήσου και της Σκοπέλου.

=ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Την Δευτέρα 16/1 στις 15.00  μία μέρα αργότερα από τα υπόλοιπα παιχνίδια, ορίστηκε να διεξαχθεί το παιχνίδι του Ολυμπιακού Βόλου με τον Θεσπρωτό για την 15η αγωνιστική του 2ου ομίλου της Γ' Εθνικής κατηγορίας.= Τρία συνεχόμενα ματς εντός έδρας έχει ο Ολυμπιακός Βόλου μετά την αναβολή της 14ης αγωνιστικής και τη μετάθεση της 16ης στα τέλη Φεβρουαρίου και φυσικά θέλει να εκμεταλλευτεί στο απόλυτο την έδρα του αυτό το διάστημα.  Οι ερυθρόλευκοι έχουν να παίξουν την επόμενη Δευτέρα 16/1 με τον Θεσπρωτό ενώ θα ακολουθήσουν τα παιχνίδια με τον Ρήγα Φεραίο  στις 22/1 κι αυτό με τον Ένωση Απολλωνίου Ιστιαίας  πού θα διεξαχθεί στις 25/2 =Η ΕΠΟ όρισε σήμερα το μεσημέρι τους διαιτητές της αγωνιστικής και την αναμέτρηση των «ερυθρολεύκων» θα διευθύνει  ο κ. Στυλιανός Λεωνίδας από την ΕΠΣ Τρικάλων, με βοηθούς τους κ.κ. Χρήστο Μπάλα και Κωσνταντίνο Σταφυλά από την ίδια Ένωση. Παρατηρητής διαιτησίας ορίστηκε ο κ. Γεώργιος Παπαμίχος από την ΕΠΣ Φθιώτιδας.

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.Αναβλήθηκε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Ερασιτεχνικής Νίκης, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που δημιούργησε ο καιρός στον χώρο που θα φιλοξενούνταν. Η Γ.Σ. που είχε ως θέμα τη μομφή κατά του κ. Τζήμα, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 17:00 στο Πολιτιστικό κέντρο της Νέας Ιωνίας.= Την αναμέτρηση της Νίκης με τον Απόλλωνα Λάρισας στη Φιλιππούπολη, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 15/1 στις 15.00 θα διευθύνει ο κ. Γιάννης Μπλούνας  από την ΕΠΣ Φθιώτιδας, αξιολογημένος διαιτητής Football League, με βοηθούς τους κ.κ. Στέλιο Καραγιάννη (Φθιώτιδας) και Νικογιάννη Τσιπούρα (Φωκίδας). =Στο επίσημο ραδιόφωνο της Νίκης ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Νίκης Στέργιος Φάτσης απάντησε στην αίτηση Θ. Τζήμα  για παρουσία εισαγγελέα στη Γ.Σ. της Νίκης και στην αναφορά του για επιστροφή 40.000 ευρώ στον ίδιο για ταμειακές διευκολύνσεις που έκανε. Ο κ. Φάτσης τόνισε πως είναι ξεφτίλα, να ασκείται διοίκηση στη Νίκη από το facebook, εφόσον τα παραπάνω αναγράφηκαν από τον κ. Τζήμα στη σελίδα της ποδοσφαιρικής ομάδας στο facebook και ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο έγγραφο που να έχει φτάσει στην Ερασιτεχνική.

ΕΛΛΑΔΑ

=ΜΥΤΙΛΗΝΗ.Κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ασκεί μέχρι και η Αυγή στο κύριο άρθρο της για τις παραλείψεις όσον αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες που έζησαν σχεδόν θαμμένοι κάτω από το χιόνι για ημέρες στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Μυτιλήνης.  Στο άρθρο με τίτλο «Αργά αντανακλαστικά» η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεδομένης της προειδοποίησης των μετεωρολόγων για το χιονιά που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα «αυτό που θα περίμενε κανείς περισσότερο από όλα, και από όλους τους αρμοδίους, θα ήταν να φροντίσουν εγκαίρως για τη στοιχειώδη προστασία όλων όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο».

=ΚΥΠΡΟΣ.Χαμηλές μεν, αλλά προσδοκίες για ένα αποφασιστικό βήμα στην τελική ευθεία συγκρότησης μιας πρότασης επίλυσης του Κυπριακού κατά τη σημερινή διάσκεψη στη Γενεύη υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και την παρουσία της Ε.Ε. διά του Ζ.Κλ. Γιούνκερ. Οι χθεσινές συζητήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί είναι ενθαρρυντικές, καθώς υπήρξε σύγκλιση στο θέμα του Συντάγματος και για πρώτη φορά κατατέθηκαν χάρτες επί του εδαφικού και από τις δύο πλευρές. Κρισιμότερα θεωρούνται τα θέματα των εγγυήσεων και του στρατού κατοχής, που θα συζητηθούν σήμερα, αφού εκεί θα διαφανούν κατά βάσιν οι προθέσεις της Άγκυρα.

ΔΟΛ.Η περιπέτεια του ΔΟΛ, αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που καταδιώκει εδώ και οχτώ χρόνια την ελληνική οικονομία και εκφράζεται με καταιγιστικό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης, φθάνει στην κορύφωσή της. Η Alpha Bank - με την ιδιότητα του αναδόχου στο κοινοπρακτικού δάνειο του ΔΟΛ (ο οποίος έχει δανεισθεί διάφορα ποσά και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κυρίως από Alpha, Εθνική και Πειραιώς) - προχώρησε στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης μετά την αδυναμία πληρωμής τόκων και χρεολυσίων στο τέλος του 2016.  Με την κίνηση αυτή, που πιθανώς συνοδευτεί και με κατάθεση αίτησης πτώχευσης του ΔΟΛ (εφημερίδες, ιστοσελίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο), δημιουργούνται νέα δεδομένα για έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Στον Όμιλο θα αναλάβει διαχειριστής ο οποίος θα διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες εκποίησης περιουσίας και είσπραξης τυχόν οφειλών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ.Συνελήφθη σε περιοχή του Πειραιά ένας 35χρονος Ρομά, που φέρεται να ήταν αρχηγός της μίας από τις δύο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες διέπραξαν σωρεία ληστειών και διαρρήξεων σε όλη τη χώρα και εξαρθρώθηκαν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, τον περασμένο Νοέμβριο.

ΜΑΖΙΩΤΗΣ.Ευθείες απειλές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα εξαπολύει ο Νίκος Μαζιώτης, λέγοντας ότι «θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι».

ΚΥΠΡΟΣ.Οι κατοχικές υπηρεσίες στην Κύπρο προχώρησαν σε δέσμευση περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας την ώρα που διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Ντόμινο βλαβών στα τρένα που κινούνται στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Λαμία ως Θεσσαλονίκη, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, που έχουν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των γραμμών του δικτύου. Με τρίτη μηχανή συνεχίζει τελικά το ταξίδι της προς Αθήνα 0η αμαξοστοιχία IC53, που είχε ακινητοποιηθεί νωρίτερα με 300 επιβάτες στην περιοχή του Δομοκού.

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ.Δίνοντας μία σαφέστατη πρόγευση του τι θα επακολουθήσει επί προεδρίας του ως προς την ελευθερία του Τύπου και την αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ «φίμωσε» δημοσιογράφο του CNN εγκαλώντας το δίκτυο για «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν έλθει στη δημοσιότητα τόσο για οικονομικές δοσοληψίες του με τη Ρωσία, όσο και για την ύπαρξη ροζ βίντεο με τα οποία θα μπορούσε να τον εκβιάσει το Κρεμλίνο. Και μετά έδωσε το λόγο στο Breitbart News, το φασιστικό site-όργανο προπαγάνδας υπέρ του, χτισμένο πάνω σε ψευδείς ειδήσεις...

ΑΤΕΚΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.Το ποσοστό των άτεκνων γυναικών στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου «πληθαίνουν οι δυσκολίες», κυρίως οι οικονομικές, αν και παραμένει ακόμη χαμηλότερο από το υψηλότερο ποσοστό, που είναι αυτό το οποίο είχε διαπιστωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα, σύμφωνα με γαλλική μελέτη.

ΗΠΑ.Αλλάζει γνώμη για το ποιος ήταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από τον Ιούλιο, ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε: «Πιστεύω ότι ήταν η Ρωσία» πίσω από την κυβερνοεπίθεση. Έσπευσε, πάντως, να σημειώσει πως οι ΗΠΑ δέχονται κυβερνοεπιθέσεις και από άλλες χώρες. «Εάν ο Πούτιν συμπαθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό το θεωρώ πλεονέκτημα, όχι εμπόδιο» είπε ο Τραμπ. Όσο για το τείχος στο Μεξικό, είπε ότι δεν θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την γειτονική χώρα για να ξεκινήσει το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα. Παρακολουθήστε την συνέντευξη Τύπου

ΝΤΑΒΟΣ.Τρεις χιλιάδες ηγέτες, αξιωματούχοι και στελέχη από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της επιστήμης αναμένεται να συγκεντρωθούν από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το βασικό θέμα της ατζέντας είναι «Responsive and Responsible Leadership», η υπεύθυνη ηγεσία που δίνει απαντήσεις, θέμα που ταιριάζει «γάντι» στη φετινή συγκυρία καθώς την 20ή Ιανουαρίου ορκίζεται στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ.Καθησυχαστικός ως προς την ενδεχόμενη προσέγγιση Ρωσίας - ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ο Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil τον οποίο πρότεινε για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Τραμπ. Ο Τίλερσον τάχθηκε υπέρ της διατήρησης -«προς το παρόν», όπως είπε- των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και παραδέχθηκε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι «πρόσφατες ενέργειες» της Ρωσίας αντίκεινται στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.Σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σημειώθηκε στη συνάντηση των υπουργών Ευ.Τσακαλώτου και Γ.Χουλιαράκη με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ.Σαπέν. Υπήρξε λεπτομερής και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης, προσθέτουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Αύριο η συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

ΔΗΜΑΡ.Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επικρίνει η ΔΗΜΑΡ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στο ρόλο του "προκρούστη" για την οικονομία αγνοώντας τις επιπτώσεις, αλλά και το θανατηφόρο σπιράλ ύφεσης που προκαλεί στην κοινωνία. στους επαγγελματίες και τους οικογενειακούς προυπολογισμούς με τις λανθασμένες επιλογές της.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ.Τη σημασία των συνεταιριστικών οργανώσεων για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα τονίστηκε σε ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με του μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας. «Θεωρούμε ότι ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, η ίδια η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν στηριχθούν σε υγιείς συνεταιριστικές βάσεις. Και προσπαθούμε αυτή την άποψη να την υπηρετήσουμε πολιτικά», δήλωσε ο υπουργός Β.Αποστόλου.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.Σήμερα Πέμπτη, ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής, η ρύθμιση με την οποία η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων παρατείνεται έως τις 13 Απριλίου 2017.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.Τη συνεχή μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μερισμάτων και εφάπαξ, που έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνεται μάλιστα ότι μέχρι το τέλος Οκτώβριου δεν θα εκκρεμεί καμία αίτηση σύνταξης, ενώ έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί και το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ.Σε μπελάδες μπήκε η Μάντσεστερ Σίτι αφού κλήθηκε σε απολογία από την αγγλική ομοσπονδία για παράβαση του κανονισμού ντόπινγκ και συγκεκριμένα για αναληθή «whereabouts» που είχε καταθέσει. Η ομοσπονδία ανακοίνωσε οτι ο σύλλογος έχει προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

ΠΑΟΚ.Το… χρέος του έκανε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος κέρδισε 2-0 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο για τον πρώτο αγώνα της φάσης των 16’ του Κυπέλλου Ελλάδας και ουσιαστικά αγκάλιασε την πρόκριση. Ο «δικέφαλος του βορρά» ήταν καλύτερος καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και κέρδισε δίκαια. Στο 77’ ο Κίτσιου έκανε το 1-0 και στο 84’ ο Αθανασιάδης με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.Μετά τον Ολυμπιακό ανακοινώθηκε επίσημα και από την Ναντ η μετακίνηση του Φελίπε Πάρντο στη γαλλική ομάδα με τη μορφή του δανεισμού μέχρι τέλος της περιόδου. Στη συμφωνία για το δανεισμό του Κολομβιανού μεσοεπιθετικού, η Ναντ ανακοίνωσε ότι υπάρχει «οψιόν» για τη μόνιμη απόκτησή του από τον Ολυμπιακό. Στις 6 Ιανουαρίου, πηγή προσκείμενη στο γαλλικό σύλλογο είχε δηλώσει, ότι το ποσό του δικαιώματος μόνιμης απόκτησης του παίκτη θα πρέπει να είναι ένα ποσό μεταξύ 4-5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΡΕΑΛ.Χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο θα παραταχθεί η Ρεάλ στον αυριανό αγώνα ρεβάνς με τη Σεβίλη, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του κυπέλλου Ισπανίας. Πιστός στην τακτική του να δίνει «ανάσες» στον Πορτογάλο σταρ, ο Ζινεντίν Ζιντάν τον άφησε εκτός αποστολής, όπως είχε συμβεί και στο πρώτο παιχνίδι, την περασμένη εβδομάδα στο «Μπερναμπέου».

ΑΕΚ.Νέο πρόβλημα με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι προέκυψε στην ΑΕΚ, λίγες ημέρες πριν το αθηναϊκό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Ουκρανός αμυντικός, που μόλις την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στις προπονήσεις της Ενωσης μετά τον τραυματισμό του στον αριστερό προσαγωγό, αισθάνθηκε ξανά ενοχλήσεις στο ίδιο σημείο και στη σημερινή προπόνηση ακολούθησε πρόγραμμα αποφόρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: