Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 19/12/2016

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ...  
Συνεχίστηκε και χθες η βιομηχανία μηνύσεων στο Βόλο, που ξεκίνησε από μήνυση την οποία κατέθεσε σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου η δημοσιογράφος Κατερίνα Τασσοπούλου για συκοφαντική δυσφήμιση. Ακολούθησε η μήνυση του Αχ. Μπέου κατά της δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση, μήνυση του αντιδημάρχου Απ. Μαλαματίνη κατά του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Δημ. Χορταργιά για εξύβριση, μήνυση για εξύβριση και ψευδή καταμήνυση του κ. Χορταργιά προς τον κ. Μαλαματίνη και τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Ζέρβα.  Μία ακόμη μήνυση της δημοτικού συμβούλου Νατάσσας Μορφογιάννη κατά του εκδότη Γιώργου Καρεκλίδη για εξύβριση κατατέθηκε προχθες.
Έως και το απόγευμα, από την αστυνομία αναζητούνταν στο πλαίσιο του αυτοφώρου οι κ.κ. Μαλαματίνης, Ζέρβας και Καρεκλίδης, ενώ οι προηγούμενοι μηνυτές και μηνυόμενοι που είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η βιομηχανία μηνύσεων - συλλήψεων, έφερε… βροχή ανακοινώσεων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

=ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 19/12/2016



=Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ   Πλημμύρισε από κόσμο χθές η εμπορική αγορά του Βόλου καθώς τα καταστήματα ήταν ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα έβγαλε έξω τους Βολιώτες ενώ πολλά ήταν και τα δρώμενα στους κεντρικούς δρόμους , όπως συναυλία στον Αγιο Νικόλαο και παιδιά που τραγουδούσαν τα κάλαντα.




=ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ...  Επισκέψεις στα Σωφρονιστικά καταστήματα της περιοχής θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενόψει των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, στις 10π.μ., συνοδευόμενος από 30 εθελοντές του Σ.Σ.Κ. «Ο Εσταυρωμένος», με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Πρωτ. Θεόδωρο Μπατάκα, θα παρακολουθήσει χριστουγεννιάτικη γιορτή στη φυλακή Κασσαβετείας, θα ομιλήσει και θα παραδώσει τα ατομικά δέματα, που ετοίμασαν οι ενορίες, σε όλους τους φυλακισμένους. Στις 11.15π.μ. θα παρακολουθήσει χριστουγεννιάτικη γιορτή στη φυλακή των ανηλίκων Βόλου, όπου θα ομιλήσει και θα παραδώσει ατομικά δέματα σε όλα τα κρατούμενα παιδιά

=ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ...  Με χρώματα και πινέλα πραγματοποιήθηκε χθές η δράση φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών «Παίζω (σ)το Παιχνίδι των Παιδιών, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κοτιώνη. Το παιχνίδι στήθηκε στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου φοιτήτριες του τμήματος ζωγράφισαν μαζί με τα παιδιά με χρώματα ένα τμήμα του πεζόδρομου. Στο παιχνίδι αυτό συμμετείχαν προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα ενώ, μετά τη δημιουργία τους, έγραφαν το όνομά τους σε ένα τετράγωνο μέσα στη συνολική ζωγραφιά. «Μπορεί να μην έχουμε τις ίδιες πολιτιστικές καταβολές και την ίδια γλώσσα, μπορούμε όμως να συνυπάρξουμε παίζοντας αυτό το παιχνίδι με τα χρώματα. Είναι μια μορφή κώδικα επικοινωνίας μεταξύ μας» δήλωσε φοιτήτρια που συμμετείχε στο παιχνίδι

=ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ...  Μυρωδιά καμένου στην ατμόσφαιρα… Θολούρα… Με την είσοδο του χειμώνα επέστρεψε και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στο Βόλο. Ένα φαινόμενο - μόνιμος επισκέπτης στην πόλη κάθε φορά που ο υδράργυρος πέφτει. Ήδη οι μετρήσεις στο σταθμό της περιφέρειας Θεσσαλίας που μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, «χτυπούν κόκκινο». Ωριαίες υπερβάσεις αλλά και ημερήσιες τιμές που ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, περιλαμβάνονται στη λίστα των μέχρι και σήμερα μετρήσεων. 

=ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΟ...  Μία πρωτότυπη   χριστουγεννιάτικη δράση «κινείται» από την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 στους δρόμους της πόλης. Ένα φορτηγό όχημα μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικη μουσική σκηνή και παρουσιάζει συναυλίες τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων εν κινήσει και με στάσεις σε κεντρικά σημεία του Βόλου. Θα πραγματοποιηθούν 15 συναυλίες κατά τη διάρκεια της εορταστική περιόδου και η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με μεγάλη αποδοχή του κοινού και συμμετοχή των δημοτών που συνόδευσαν το όχημα κατά μήκος των οδών Ιάσονος και Δημητριάδος. Την πρώτη συναυλία έδωσε το μουσικό σύνολο «Harvey& Dunkan» με rock μουσική που καταχειροκροτήθηκε από το έκπληκτο κοινό, ενώ βγήκαν αμέτρητες selfie φωτογραφίες νεαρών κυρίως θεατών που κινήθηκαν στους ρυθμούς του συγκροτήματος.


=ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ...  Από τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου ανακοινώνεται, ότι σήμερα Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, τα σχολεία του Δήμου θα λειτουργήσουν ως εξής:  Στην Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.  Στην Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου το Δημοτικό Σχολείο Ανηλίου – Αγ. Δημητρίου – Κισσού θα λειτουργήσει μία ώρα αργότερα.  Όλα τα υπόλοιπα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας και Γυμνάσιο – Λύκειο Τσαγκαράδας) δεν θα λειτουργήσουν λόγω παγετού.

=ΑΛΜΥΡΟΣ... Στο δήμο Αλμυρού περνάει η χρυσή κληρονομιά της Μαρίας Κυριάκου, η οποία άφησε όλη την περιουσία της στο δήμο και σε φορείς μέριμνας και προστασίας του παιδιού.  Το Δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού καλείται σε συνεδρίαση την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, προκειμένου να εγκρίνει την αποδοχή της περιουσίας..  Η Μαρία Κυριάκου απεβίωσε τον Μάιο του 2016 σε ηλικία 85 ετών σε ιδιωτική κλινική, χτυπημένη από την επάρατο. Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής της, ωστόσο, είχε διαύγεια πνεύματος, ώστε να συντάξει ιδιόχειρη διαθήκη και να κάνει την επιθυμία της πράξη.

= ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ... Λαμπρή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πραγματοποιήθηκε στο Βελεστίνο.   Δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, επισκέπτες, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και βεγγαλικά πλημμύρισαν τον πεζόδρομο του Βελεστίνου. Οι Σύλλογοι και τα σχολεία δημιούργησαν ένα χριστουγεννιάτικο χωριό με τον Άγιο Βασίλη να μοιράζει γλυκίσματα στα παιδιά, με τους μικρούς ταχυδρόμους να λαμβάνουν τα γράμματα των παιδιών για τα πρωτοχρονιάτικα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη και με πολλές εορταστικές χειροποίητες δημιουργίες από μέλη των συλλόγων γεμάτες φαντασία και μεράκι.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΣ ΕΔΩ

=ΣΚΟΠΕΛΟΣ... Το σχέδιο δράσης για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού για το 2017, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Σκοπέλου  και αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η εξεύρεση και διασφάλιση πόρων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, θα διερευνηθεί η προοπτική χρηματοδότησης από ιδιώτες και φορείς του νησιού, για κάθε έκθεση που συμμετέχει ο Δήμος Σκοπέλου, ενώ θα γίνει πρόταση συνεργασίας για κοινό περίπτερο με τη Σκιάθο και την Αλόννησο στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

=Γ! ΕΘΝΙΚΗ 2ος ΟΜΙΛΟΣ... Δύο νίκες και μια ισοπαλία είναι ο απολογισμός για τις ομάδες της Μαγνησίας στις αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Γ' Εθνικής. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός Βόλου χθες (17/12) έφυγε νικητής με 1-0 από την Κατερίνη κόντρα στον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας, η Νίκη Βόλου πέτυχε σημαντική νίκη με 1-0 στο Π. Μαγουλάς κόντρα στην ΑΕ Καραϊσκάκης, ενώ ο Ρήγας Φεραίος αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Πιερικό   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ... 1) Απόλλων Λάρισας 33 (30-11) 2) Ολυμπιακός Βόλου 30 (22-06) 3) Διαγόρας Σεβαστής 28 (23-14) 4) Πύδνα Κίτρους 27 (22-08) 5) Νίκη 26 (18-09) 6) Τηλυκράτης 22 (13-07) 7) ΑΕ Καραϊσκάκης 21 (10-05) 8) Ρήγας Φεραίος 18 (22-23) 9) Φιλλιπιάδα 13 (07-15) 10) Πιερικός 13 (09-15) 11) Θεσπρωτός 12 (11-18) 12) Μαύροι Αετοί 10 (10-19) 13) Αχιλλ. Νεοκαισάριας 09 (10-22) 14) Αστέρας Πετριτή 09 (07-23) 15) Ιστιαία 08 (12-21) 16) Αμβρακία 07 (09-21)

=ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ...  Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ρήγας Φεραίος στο χθεσινό παιχνίδι με τον Πιερικό στην Κατερίνη. Θα μπορούσε, κάλλιστα, να φύγει με το «διπλό» από την Κατερίνη στο παιχνίδι με τον Πιερικό, όμως επέστρεψε στο Βελεστίνο με τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1). Η αναμέτρηση διεξήχθη για την 13η αγωνιστική του 2ου ομίλου της Γ' Εθνικής, με τον Ρήγα να ανοίγει το σκορ στο 44' με πέναλτι του Σπαθή. Η ισοφάριση για τον Πιερικό ήρθε με τον Παπαδόπουλο στο 65 (απευθείας φάουλ).

= ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ... Με λυτρωτή τον Γιώργο Ναουμίδη, η Νίκη κατέκτησε σπουδαίο τρίποντο κόντρα στον Καραϊσκάκη και παρέμεινε ζωντανή στο κυνήγι του πρωταθλήματος. Το συγκρότημα του Στέφανου Ξηροφώτου ήταν καταιγιστικό στο πρώτο 20λεπτο και θα μπορούσε να είχε καθαρίσει από νωρίς αν στην τελική ενέργεια οι παίκτες έδειχναν την απαραίτητη ψυχραιμία. Στο 2ο μέρος το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο και κρίθηκε στο 87’ όταν ο Κόλα εκτέλεσε φάουλ από αριστερά με τον Ναουμίδη να πιάνει την κεφαλιά και να κάνει το 1-0.   Η Νίκη ζήτησε δύο τουλάχιστον φορές πέναλτι, με τον κ. Καρατέρπο να αρνείται και τις δύο φορές να δείξει την άσπρη βούλα.

ΕΛΛΑΔΑ
=ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ...  Για πραξικόπημα από πλευράς Σόιμπλε έκανε λόγο ο o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ψηφοφορία για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους έκανε λόγο για «ατόπημα» «Μόλις έβηξε ο Σόιμπλε κρυολόγησε ο Μητσοτάκης», σχολίασε για να συμπληρώσει: «Προχτές η Ν.Δ. έλεγε ότι θα ψηφίσουν για το βοήθημα και μόλις ο Σόιμπλε έκανε τα γνωστά, άλλαξε στάση.
= ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ... Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας, με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι την Πέμπτη θα πιστωθούν κανονικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων, παρά τα όσα επιμένουν να διαδίδονται από άλλες πλευρές. Παρά τη δραματοποίηση που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος, αλλά και αρκετά σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές για αυτό το ζήτημα από το εξωτερικό. 

=ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΧΑΝΙΩΝ...  Και δεύτερο δάνειο 2.150.000 ευρώ έχει πάρει η οικογένεια Μητσοτάκη για τον “Κήρυκα Χανίων”!!! Εκτός από το δάνειο του 2005 των 300.000 ευρώ, που έγιναν 718.132,24 το 2016 αφού δεν πληρώθηκε ούτε μία δόση, η επιχείρηση της οικογένειας Μητσοτάκη πριν από το 2005 πήρε από τοπική συνεταιριστική τράπεζα δάνειο (αλληλόχρεος λογαριασμός) κατά παράβαση της τραπεζικής πρακτικής: «για τη χορήγηση του δανείου 2.150.000 ευρώ εφαρμόστηκαν διαδικασίες αξιολόγησης πιστοδοτικών και λειτουργικών παραγόντων, οι οποίες απείχαν τουλάχιστον της συνήθους τραπεζικής πρακτικής» αναφέρει η πορισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

= ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ... Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία υλοποιείται η εξαγγελία για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών.

= ΚΥΠΡΟΣ... Η μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών στην Κύπρο είναι η ανάδειξη του Νίκου Νικολαϊδη ως δημάρχου Λεμεσού με μόλις δέκα ψήφους διαφορά έναντι του Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος διεκδικούσε την δημαρχία για τρίτη θητεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφθασε το 62,3% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σε σύγκριση με 69% το 2011.

= ΜΟΥΖΑΛΑΣ... «Η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να πράττει με γνώμονα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων αυτών που γεννήθηκαν εδώ, αλλά ακόμη πατρίδα δεν έχουν», σημειώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μεταναστών.

= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ...Τον σχεδιασμό της ΝΔ και τις προτεραιότητές της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη.

= ΚΑΣΟΣ.. ... Απέπλευσε το απόγευμα της Κυριακής με προορισμό τη Χάλκη και τη Ρόδο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», που τις πρωινές ώρες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών προσέκρουσε στον προβλήτα του λιμανιού της Κάσου.

ΚΟΣΜΟΣ

= ΟΗΕ... Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει το πρωί της Δευτέρας επί αποφάσεως που προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών στο Χαλέπι για την επόπτευση της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

= ΤΟΥΡΚΙΑ... Μετά το χθεσινό μακελειό με 14 νεκρούς στρατιώτες στην Καισάρεια, το αντιπολιτευόμενο φιλοκουρδικό κόμμα HDP έγινε στόχος βίαιων επιθέσεων από οργισμένους πολίτες, που το θεωρούν υπαίτιο για την επίθεση.

= ΣΥΡΙΑ... Κόλαση επί γης στη Συρία με τους αντάρτες να πυρπολούν λεωφορεία που βρίσκονταν καθ' οδόν για να παραλάβουν αρρώστους και τραυματίες από δύο χωριά που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να παγώσει η εφαρμογή και της νέας συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών για την απομάκρυνση αμάχων από τα δύο σιιτικά χωριά σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της απομάκρυνσης ανταρτών και αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι. Ουδείς άμαχος απομακρύνθηκε από το ανατολικό Χαλέπι την Κυριακή. Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν.

= ΠΓΔΜ.... Με εκτροχιασμό απειλούνται οι μετεκλογικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ έπειτα από απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής για επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα της πόλης Γκόστιβαρ, όπου υπερισχύει το αλβανικό στοιχείο. Η εξέλιξη δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ανατροπές ή ακόμα και σε εκλογές.

= ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ... «Δύο φορές την εβδομάδα φτάνει στο γραφείο μου μια έκθεση που διηγείται μια τραγική ιστορία. Περιγράφει λεπτομερώς τον αριθμό των μεταναστών που πεθαίνουν. Πεθαίνουν όταν βυθίζονται τα πλοιάρια όπου τους στοιβάζουν οι διακινητές, πεθαίνουν από εξάντληση διασχίζοντας ερήμους, ή ακόμα χειρότερα, πεθαίνουν επειδή εκείνοι που τους κρατούν αιχμάλωτους -σε περιοχές όπως η Λιβύη- τους παίρνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και τους δολοφονούν, θάβοντάς τους σε κοινούς τάφους»... Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ για τη Διεθνή Ημέρα Μετανάστη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΥΠΟΥΡΓΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... «Κανένα "πράσινο φως" δεν έχει δοθεί για τις ομαδικές απολύσεις ούτε έχουν καταπατηθεί οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

= ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ... Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ιδρύει το νέο «Υπερταμείο Συνεπενδύσεων» το οποίο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

= ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ... Η σημαντική αύξηση στη χρήση καρτών πληρωμής μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών τον Ιούλιο του 2015 εκτιμάται ότι επιδρά θετικά στην πορεία των εσόδων από ΦΠΑ, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητά του. Αντιθέτως, οι πρόσφατες αυξήσεις των συντελεστών εκτιμάται ότι ασκούν αρνητική επίδραση στα έσοδα ΦΠΑ, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

= ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ... Aλλάζουν όλα από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017 και των επόμενων ετών θα συνδέεται υποχρεωτικά με δαπάνες που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. Το ύψος των δαπανών αυτών θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.

= ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ... Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση βάσει τις οποίας καθορίζονται οι ημερομηνίες καταβολής των μηνιαίων συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικά, για τον Ιανουάριο 2017, οι συντάξεις θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου 2016 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους εντασσόμενους φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και στις 22 Δεκεμβρίου 2016 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους λοιπούς εντασσόμενους φορείς και το Δημόσιο.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΓΑΛΛΙΑ... Ο Μάριο Μπαλοτέλι οδήγησε τη Νις στη νίκη με 2-1 απέναντι στη Ντιζόν και στο +4 από τη Μονακό, που υπέστη ήττα-σοκ στο «Λουί ΙΙ» από τη Λιόν με 3-1, κι ενώ φαινόταν να διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας. Στο παιχνίδι που δεν διεξήχθη το Σάββατο λόγω ομίχλης, η Καέν επικράτησε της Μετς με 3-0 και ελπίζει στην παραμονή καθώς ανέβηκε στους 18 βαθμούς, ενώ η Μαρσέιγ του Ρούντι Γκαρσιά έφτασε τις τρεις σερί νίκες (2-0 τη Λιλ) και «βλέπει» Ευρώπη.

= ΙΤΑΛΙΑ.. Η Ιντερ επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Σασουόλο, σε αναμέτρηση για τη 17η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Αντόνιο Καντρέβα σημείωσε στις αρχές του β΄ μέρους (47΄) το γκολ που έκρινε το παιχνίδι και διατηρεί τους «νερατζούρι» κοντά στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Με τον Μέρτενς σε μεγάλα... κέφια η Νάπολι πραγματοποίησε σαρωτική εμφάνιση και εκμεταλλευόμενη το... στραβοπάτημα της Μίλαν «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση της κατάταξης του ιταλικού πρωταθλήματος.

= ΙΣΠΑΝΙΑ... Η Μπαρτσελόνα είναι η αδιαφιλονίκητα πρώτη ομάδα της Βαρκελώνης και το... απέδειξε στην Εσπανιόλ νικώντας την 4-1 στο «Καμπ Νου». Ο Μέσι... ζωγράφιζε και μοίραζε ασίστ, ο Σουάρες εκτελούσε και κάπως έτσι η «Μπάρτσα» πέρασε ένα εύκολο βράδυ, στον απόηχο της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων από την «αιώνια» αντίπαλο Ρεάλ.

= ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟ 0-0... Χωρίς νικητή και σκορ έληξε ο αγώνας στη Λάρισα ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Παναθηναϊκό, που χαρακτηρίστηκε από το πάθος και την ένταση που έβγαλαν στο AEL FC Arena οι ποδοσφαιριστές και των δύο συλλόγων, με αποτέλεσμα να αποβληθεί ο Ζέκα με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 81΄.

= ΕΛΛΑΔΑ... Την πρώτη «γκέλα» στο πρωτάθλημα με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο του έκανε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έμεινε στη «λευκή» ισοπαλία με τη Λάρισα (ΑΕΛ - Παναθηναϊκός 0-0) στο AEL FC Arena και έχασε την ευκαιρία να μείνει μόνος του στη δεύτερη θέση. Νωρίτερα ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναιτωλικό στο «Καραϊσκάκη» (Ολυμπιακός - Παναιτωλικός 3-1) αν και χρειάστηκε η ανατροπή στο σκορ. Στους υπόλοιπους αγώνες της ημέρας, ο Ηρακλής που βρίσκεται στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα έμεινε ισόπαλος με τον Αστέρα Τρίπολης στη Θεσσαλονίκη (Ηρακλής - Αστέρας Τρίπολης 1-1), ενώ ο Πανιώνιος συνέτριψε τον Λεβαδειακό εκτός έδρας (Λεβαδειακός - Πανιώνιος 1-4).

Δεν υπάρχουν σχόλια: