Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Κωστής Ιωάννης Γ. Γενικός Χειρουργός

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ  ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ
Ποιότητα ζωής, όρος που έχει μπει ευρέως στην καθημερινή συνομιλία μας σήμερα, είναι έννοια με μεγάλη ακόμη ασάφεια. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ορισμού για την Υγεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Υγεία είναι η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου). Από την άλλη μεριά δεν μπορεί να μην παρθεί υπ' όψη η διαφορετική άποψη μερικών συγγραφέων για την υγεία, ή η ατομική γνώμη του καθενός, εξαρτώμενη από τις ανάγκες του, τις συνήθειές του, το πολιτιστικό του επίπεδο.
Όσον αφορά για τον άρρωστο με καρκίνο και στα πλαίσια του  παρόντος κειμένου  με ιατρικό περιεχόμενο, η επικέντρωση της ποιότητας ζωής του θα γίνει με κύρια αναφορά την Υγεία όπως την όρισε η ΠΟΥ. Έτσι θα δεχθούμε ότι αυτή εξαρτάται από:
ΑΤην καλή λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού (κυκλοφορικό, αναπνευστικό, κ.λπ.). γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η καλή αυτή λειτουργία υπάρχει, όταν ο άνθρωπος μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες μόνος του(τροφή, μετακίνηση, καθαριότητα)
Β)  Την ομαλή και ικανοποιητική σχέση του ασθενούς  ανθρώπου με το περιβάλλον του. Πιο ειδικά τις ομαλές οικογενειακές, κοινωνικές ,σεξουαλικές και επαγγελματικές σχέσεις  του. Ο όρος "ομαλές" είναι αυτονόητο ότι εξαρτάται από την κοινωνία όπου ζει ο συγκεκριμένος ασθενής.
Γ)  Την καλή πνευματική του κατάσταση που δεν είναι διαταραγμένη από σύγχυση  ή κατάθλιψη. Η προσωπικότητα και τα ήθη του συγκεκριμένου κι εδώ επηρεάζει τον όρο ¨καλή".
Δ) Τις υλικές προϋποθέσεις της ζωής του και κύρια την οικονομική του κατάσταση. Παρά το ότι αρκετά κοινότυπα λέγεται , ότι "το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία", εν τούτοις η οικονομική ανέχεια είναι ικανή από μόνη της να διαταράξει την ποιότητα ζωής, ιδίως ενός καρκινοπαθή, που όσο αναπτυγμένες κι αν είναι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες μιας χώρας για τη νοσηλεία του, πάντα έχει ατομικές οικονομικές δαπάνες.
       Παραμένοντας συμβατικά σ' αυτές τις προϋποθέσεις για τον ορισμό της ποιότητας ζωής, δεν παραγνωρίζουμε ότι κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλες παραμέτρους. Αφού λοιπόν έτσι ορίσαμε την έννοια της ποιότητας ζωής, αυτή τώρα είναι αναγκαίο να μετρηθεί, ώστε αφ ενός να συνεννοούμαστε, αφ ετέρου να μπορούμε να δούμε αν επηρεάζεται από τον καρκίνο και  τις θεραπείες που εφαρμόζουμε. Γιατί αν κάποια θεραπεία έχει τέτοια επακόλουθα, ώστε  μακροχρόνια να χειροτερέψει πολύ η ζωή του αρρώστου, δεν θα είναι ηθικό αυτή να εφαρμοστεί και κυρίως ο ίδιος ο άρρωστος δεν θα συναινέσει.
Τις  μέθοδες μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας ζωής θα τις συζητήσουμε σε επόμενη διαδικτυακή συνάντησή μας