Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 22/4/2016

Μαγνησία

= ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...Όργιο φοροδιαφυγής παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, κυρίως όσον αφορά σε υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης, παρά τους ελέγχους που διενεργούν τόσο οι ελεγκτές των Δ.Ο.Υ.,  όσο και του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Αιτία ο Νόμος 4337/2015, που έχει μειώσει στο ελάχιστο τα πρόστιμα για παραβάσεις ΦΠΑ (μη έκδοση απόδειξης). Εφοριακοί του Βόλου κάνουν λόγο για «όργιο φοροδιαφυγής», που αναμένεται να ενταθεί με την έλευση του καλοκαιριού και την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. «Για μη έκδοση απόδειξης 50 ευρώ, ο ΦΠΑ που δεν αποδίδεται ανέρχεται σε 11,5 ευρώ και το πρόστιμο σε 6 ευρώ… Γιατί να εκδώσει απόδειξη», σημειώνει ο εφοριακός. Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας σάρωσε την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, ωστόσο εξαιτίας του Νόμου 4337/2015 τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από την φοροδιαφυγή που αποκαλύφθηκε, ήταν πενιχρά.

= ΤΕΕ ...Αναστέλλεται η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, μετά από απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), αντιδρώντας κατα αυτό τον τρόπο  για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σημειώσει ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει», καθώς «καταστρέφει τους Έλληνες μηχανικούς, τους Έλληνες επιστήμονες και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες».
= ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ....Με λουκέτο απειλούνται από τη νέα σχολική χρονιά, τουλάχιστον 19 νηπιαγωγεία στη Μαγνησία, που σήμερα αριθμούν λιγότερους από 14 μαθητές. Εάν εφαρμοστεί το πλαφόν των 14 τουλάχιστον μαθητών ανά τμήμα για να δικαιολογείται θέση νηπιαγωγού και άρα να λειτουργεί η σχολική μονάδα, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πλήθος νηπιαγωγείων, ιδίως στα χωριά της Μαγνησίας, όπου ο μέσος όρος των μαθητών δεν ξεπερνά τα οκτώ νήπια.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ...Στις 9 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου, όπως αποφασίστηκε χθες (20/4) στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε στον Ολυμπιακό Βόλου, όσον αφορά την ανάληψη της διοίκησης του ποδοσφαιρικού τμήματος, καθώς μία εβδομάδα μετά το Πάσχα αναμένεται να παρουσιαστούν στη γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τη λειτουργία της ομάδας, καταθέτοντας επίσημη πρόταση, με τα μέλη της γενικής συνέλευσης να αποφασίσουν για το μέλλον της ομάδας....

Ελλάδα

  • = ΕΙΔΟΜΕΝΗ...Πέθανε ο Σύρος πρόσφυγας που είχε τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι από όχημα της αστυνομίας στην Ειδομένη την περασμένη Δευτέρα. Σε επιφυλακή η Αστυνομία στην Ειδομένη υπό το φόβο ξεσπάσματος επεισοδίων.
  • = ΑΘΗΝΑ...Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντήσει σήμερα, Παρασκευή, στις 10:30πμ τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • = ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ...Στην αποκάλυψη ότι ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του είχαν ζητήσει να δώσει στοιχεία για να χρησιμοποιήσουν κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου κάνει στο βιβλίο του με τίτλο «Game Over - Η αλήθεια για την κρίση» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
  • = ΒΙΤΣΑΣ...«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση τι θα δείξει; Θα ανοίξει το πακέτο εκείνο της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.
  • = ΕΛΚΑ...Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015 οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε συγκεκριμένα είδη, σημειώνει σε έκθεση του το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
  • = ΠΑΤΡΑ...Σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ μεταξύ Πετρωτού και Χαλανδρίτσα Αχαϊας Η δόνηση σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν έντασης 3,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημίες.  Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χλμ. 
  • = ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ...Νεκρός ανασύρθηκε από τον Πηνειό, από άντρες της 8ης ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής, ένας 18χρονος Αφγανός,όπου νωρίτερα το απόγευμα έπεσε για μπάνιο μαζί με έναν ομοεθνή του. Και οι δύο μετανάστες διέμεναν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, συνολικά 5 Αφγανοί από τον καταυλισμό πήγαν την ίδια ώρα στον Πηνειό ποταμό που περνάει κοντά από τον καταυλισμό, προκειμένου να κάνουν μπάνιο.

Κόσμος

  • = ΣΥΡΙΑ...Ανθρωπιστικές οργανώσεις με τη βοήθεια του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να απομακρύνουν 500 τραυματίες, Σύρους πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πόλεις της Συρίας. Οι μισοί θα έρθουν από πόλεις που πολιορκούνται από τις συριακές δυνάμεις, ενώ οι υπόλοιποι από πόλεις που πολιορκούνται από τους αντάρτες.
  • = ΒΕΛΓΙΟ...Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως τις τελευταίες ώρες σχετικά με τους τρομοκράτες, που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, αυξάνοντας τα ερωτηματικά και τον προβληματισμό.
  • Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό VTM του Βελγίου, ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, ήξερε σαν...το σπίτι του τον χώρο, καθώς δούλευε εκεί για πέντε χρόνια.Πιο συγκεκριμένα, ο Ναχίμ Λααχραουί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την επίθεση, εργαζόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μέχρι το τέλος του 2012, χωρίς να διευκρινίζεται πια ήταν τα καθήκοντά του και κατά συνέπεια γνώριζε τα πάντα για την ασφάλεια του χώρου. Δεν έχει γίνει, ωστόσο, σαφές αν είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος την περίοδο που εργαζόταν στο αεροδρόμιο ή κάποια στιγμή αργότερα
  • = ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.....«Αισθητή μείωση του αριθμού των ατόμων που διασχίζουν παράτυπα το Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα», καταγράφει η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας, μετά την υπογραφή της στις 18 Μαρτίου.Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει «ικανοποιητική πρόοδο» εφαρμογής της συμφωνίας, χάρη στις «κοινές προσπάθειες των ελληνικών και τουρκικών αρχών και τη συμβολή των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργανισμών. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές για τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης.
  • = ΛΟΝΔΙΝΟ...Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται στο Λονδίνο σήμερα το απόγευμα για μια τριήμερη επίσκεψη, ουσία και επιδίωξη της οποίας είναι η παροχή στήριξης στην φιλοευρωπαική εκστρατεία του βρετανού πρωθυπουργού. Αμέσως μετά την άφιξή του ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο κάστρο του Windsor για δείπνο με την βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία γιορτάζει σήμερα τα 90 της χρόνια. Την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει κατ´ιδίαν συνάντηση με τον Ντέιβιντ Κάμερον και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Οικονομία

  • = ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ..Εκρηξη αισιοδοξίας χθές μετά τις 15:30 στο ξενοδοχείο Χίλτον καθώς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι σχεδόν έχουμε λευκό καπνό. Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια έχουν σχεδόν κλείσει παραμένει η διαφωνία για το αφορολόγητο
  • = ΕΚΤ...Aμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά, όπως ανέμενε η αγορά, άφησε τα επιτόκια την Πέμπτη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης και την ενίσχυση του πληθωρισμού.
  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μείωσε κατά 0,5 δισ. ευρώ το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στα 69,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: