Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 8/11/2015

Μαγνησία

=«Μαχαίρι» στις εκδρομές εκπαιδευτικού περιεχομένου που έδιναν «ανάσα» στις τοπικές οικονομίες βάζει το υπουργείο Παιδείας προκαλώντας την έντονη αντίδραση των τοπικών φορέων. Στο Βόλο στην τοπική οικονομία δινόταν μια τονωτική ένεση με ετήσιο τζίρο περίπου στα 4.000.000 ευρώ από τις ελεύσεις 15.000 μαθητών από άλλες περιοχές και την πραγματοποίηση 45.000 διανυκτερεύσεων.

=Μαχαίρια μεταξύ πρώην συντρόφων βγήκαν με φόντο το επεισόδιο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, όταν Απόστολος Νάνος και Γιάννης Γρηγορίου ήρθαν στα χέρια. Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μετατράπηκε σε ρινγκ… Το επεισόδιο όμως σηματοδότησε αιχμηρές αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κώστας Γαργάλας, Νίκος Χαυτούρας και Γιάννης Γρηγορίου αντάλλαξαν πυρά μέσω Facebook και αιχμηρές κατηγορίες
.
=Με χαμόγελα επιτυχίας επέστρεψαν από το Λονδίνο και τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως, World Travel Market (WTM), επαγγελματίες του τουρισμού από τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, καταφέρνοντας να πετύχουν για το 2016 αύξηση των συμβολαίων κατά 7% σε σύγκριση με τη φετινή, επίσης θετική χρονιά.

=Ανισόπεδο ποδηλατόδρομο μήκους 2,4 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Νέα Ιωνία με την παραλία της πόλης στο συγκρότημα Παπαστράτου, κατασκευασμένο σε ύψος πέντε μέτρων με πλάτος τέσσερα μέτρα και με έξι στάσεις, όπου θα υπάρχουν ανελκυστήρες για την ανάβαση και κατάβαση των ποδηλατών, προτείνει η Βολιώτισσα φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χριστίνα Δεληγιάννη περισσότερα εδώ

=Στοιχεία σοκ από τα Ληξιαρχεία της Μαγνησίας: ο αριθμός των θανάτων την τελευταία τριετία είναι σταθερά πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τον αριθμό των γεννήσεων. Ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται με τους ίδιους ρυθμούς σε σχέση με τους θανάτους και η Μαγνησία… «πεθαίνει». περισσότερσ εδώ

Ελλάδα

  • Τους κατοίκους της Σκάλας Συκαμνιάς, του μικρού χωριού στη βόρεια Λέσβο που βρέθηκε στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα, θα επισκεφθεί την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, με αφορμή τον εορτασμό των 103 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς.
  • Τη νομιμότητα απέναντι στη βία προτάσσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε μήνυμά του, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος. «Απ' την αρχή έως το τέλος θεσμική στάση. Νομιμότητα απέναντι στη βία. Όπως αρμόζει στη δημοκρατία που έχει 'πατρίδα ελληνική'» έγραψε στο Twitter.
  • Την ανάγκη πολιτικής δημιουργικής ανανέωσης που θα καταστήσει ξανά τη ΝΔ από συρρικνωμένο, όπως είπε, κόμμα σε μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, επισήμανε το Σάββατο από τα Χανιά, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Καταγγελίες για σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης κάνει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Όπως αποκαλύπτει, όσα γνωρίζει και όσα έχει ζήσει τα έχει καταγράψει σε ένα βιβλίο με ψευδώνυμα, ενώ για την προσωπική του ασφάλεια αλλά και της οικογένειάς του έχει καταθέσει τα πραγματικά ονόματα σε συμβολαιογράφο.

Κόσμος

  • Η Λισαβώνα οδεύει ολοταχώς προς μία πρωτόγνωρη θεσμική εμπλοκή την ερχόμενη εβδομάδα: Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιου είναι η νέα κυβέρνηση, αλλά μόνο στα χαρτιά: Όταν εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το αριστερό μπλοκ θα την ρίξει -ήδη, ο Κόστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρουσίασε το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα, σαν να ήταν ήδη στην ηγεσία. Τα πράγματα περιπλέκει ακόμη περισσότερο η εκλογή του προέδρου, απομακρύνοντας τις κάλπες.
  • Τριάντα ένας βουλευτές και δέκα γερουσιαστές έδωσαν το Σάββατο το «παρών» στο θέατρο Κουιρίνο της Ρώμης για την πρώτη εκδήλωση της Sinistra Italiana (Ιταλική Αριστερά). Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία, πρώην μέλη του κεντροαριστερού Κόμματος (όπως οι Στέφανο Φασίνα και Αλφρέντο Ντατόρε), αλλά και πρώην στελέχη του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
  • Με στολές και άρματα του δευτέρου παγκοσμίου βγήκαν χιλιάδες στρατιώτες στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας για μία ιδιαίτερη «παρέλαση εποχής»: Η Μόσχα αναβίωσε την ιστορική παρέλαση της 7ης Νοεμβρίου του 1941, με την οποία ο Στάλιν θέλησε να τονώσει το ηθικό στη μάχη εναντίον του χιτλερικού Ράιχ. Στο περιθώριο της κυρίως παρέλασης, μικρότερη συγκέντρωση-παρέλαση τίμησε την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.
  • Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές εδώ και δεκαετίες προσέρχεται η Μιανμάρ, το μεγαλύτερο βήμα που κάνει η χώρα μακριά από την στρατιωτική δικτατορία που κυβερνά για δύο γενιές. Πρωταγωνίστρια είναι η εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η νομπελίστρια ειρήνης Αούνγκ Σούου Κίι, η οποία όμως (έστω κι αν, όπως αναμένεται, το κόμμα της έρθει πρώτο) δεν θα μπορεί να γίνει πρόεδρος -αλλά δηλώνει ότι θα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τον νέο ηγέτη.
  • Δύο αμερικανοί αστυνομικοί συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας που συνδέεται με τον θάνατο από σφαίρες ενός εξάχρονου αγοριού στη Λουιζιάνα, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο θάνατος του Τζέρεμι Μάρντις έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα περιστατικών υπέρμετρης χρήσης βίας από την αμερικανική αστυνομία.

Οικονομία

  • Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η διαδικασία οριστικοποίησης των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, οριστική θεωρείται η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα, ενώ τα επικουρικά ταμεία πιθανότατα δεν θα ενσωματωθούν στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Νέο μαχαίρι αναμένεται στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
  • Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών σχετικά με τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας είναι δύο: η προστασία της α' κατοικίας και οι νέες απαιτήσεις για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τους πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την καταβολή θα εξαιρούνται ελάχιστα οχήματα, ενώ υψηλότερο ποσό αναμένεται να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ πενταετίας.

Αθλητισμός

  • «Λευκή ισοπαλία» παραχώρησε μέσα στο γήπεδό της η Μίλαν στην Αταλάντα, για την 12η αγωνιστική του Campionato, ενώ η Μπολόνια πέρασε νικηφόρα 2-0 από την έδρα της Βερόνα και ανάσανε βαθμολογικά. Πλέον, τα μάτια όλων εστιάζουν στο κυριακάτικο ντέμπι της Ρώμης. Στο κοινό τους σπίτι, το Ολίμπικο, η Ρόμα θα υποδεχθεί τη Λάτσιο.
  • Αποδίδοντας κατά διαστήματα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, η Βλάνεθια «ισοπέδωσε» την Θέλτα, επικρατώντας με 5-1 στην έδρα της ευχάριστης έκπληξης της Primera Division. Η αναμέτρηση έγινε για την 11η αγωνιστική και τα τέρματα των «νυχτερίδων» σημείωσαν οι Πάκο (13`, 46`), Παρέχο (45`, 64`) και Μουστάφι (79`), ενώ για τους γηπεδούχους, σκόραρε ο Φερνάντες (24`).
  • Εντυπωσιακή η Παρί Σεν Ζερμέν, ξέσπασε πάνω στην Τουλούζ για την άτυχη ήττα της στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ. Οι πρωταθλητές Γαλλίας συνέτριψαν 5-0 τους αντιπάλους τους στο «Παρκ ντε Πρενς» και συνεχίζουν τον περίπατό τους στο Championnat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: