Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μαγνησία

 Δήμος Βόλου: Για την Καθαρή Δευτέρα 27/2/2023 στην παραλία του Βόλου μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παράλληλα με το πάρκο, θα στηθεί μπουφές με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και λουκουμάδες,

ενώ το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης για τα Κούλουμα έχει αναλάβει ορχήστρα με επικεφαλής τον Γιώργο Πάγκαλο.

Τα εδέσματα και τα ποτά θα προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και αποτελούν προσφορά του Δήμου Βόλου και των χορηγών της εκδήλωσης.
Την Καθαρή Δευτέρα επίσης στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Αγχιάλου, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για τα Κούλουμα στον παραλιακό πεζόδρομο στο Δημοτικό Πάρκο της Νέας Αγχιάλου.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις θα ανοίξουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Νέας Αγχιάλου στις 11.30 π.μ., παρουσιάζοντας το παραδοσιακό Γαϊτανάκι και ένα πλούσιο πρόγραμμα από παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια θα υπάρχει πλούσιος μπουφές με σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.
Επίσης την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στη συμβολή των οδών Κουμουνδούρου με Ερμού, από τις 8.00 έως τις 11.00 το βράδυ, η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου διοργανώνει αποκριάτικο event που θα περιλαμβάνει παρουσίαση εκδήλωσης και συνεχή επικοινωνία με το κοινό από παρουσιαστή-ηθοποιό, Animation με διάφορα παιχνίδια και ομαδικά χορευτικά, Χορευτικά shows, Djs set από δύο DJS, Μπάντα με κρουστά, Επίδειξη από ξυλοπόδαρους και πολλές άλλες εκπλήξεις.

«Στην Τρανή την Αποκριά με την … Αγία Φανφάρα»
Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου διοργανώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 26 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα έναρξης 13:00, μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού με την συνοδεία πολυάριθμης μουσικής ομάδας, την ονομαστή «Αγία Φανφάρα». Θα πρωταγωνιστούν τα χάλκινα πνευστά σε ρυθμούς παραδοσιακούς κι ευρύτερα βαλκανικούς. Ευελπιστούμε σ’ έναν ευνοϊκό καιρό και σε μια ξέφρενη διάθεση.

Λίγα λόγια για την μπάντα
Η Αγία Φανφάρα είναι μια πολυμελής ορχήστρα χάλκινων και ξύλινων πνευστών και κρουστών, αποτελούμενη από μια ετερογενή ομάδα μουσικώναπό διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ένακράμα από παραδοσιακούς σκοπούς και σύγχρονα τραγούδια της Ελλάδας καιτης ευρύτερης Βαλκανικής Χερσονήσου και Ανατολικής Μεσογείου.
Έχοντας ως βάση της το κέντρο της Αθήνας, η Αγία Φανφάρα συμμετέχει σε συναυλίες, φεστιβάλ, γάμους, βαφτίσεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσειςσε όλη την Ελλάδα. Με σήμα κατατεθέν τη ζωντάνια, το χιούμορ και τονενθουσιασμό, οι συναυλίες της Αγίας Φανφάρας χαρακτηρίζονται απόπανηγυρική διάθεση, πολλά ντεσιμπέλ και τρελό κέφι.
Υποστήριξη: Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου – Καταστήματα Κεντρικής Πλατείας
Θα υπάρχει μπουφές οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου με τοπικά σπιτικά εδέσματα, κρασί και τσίπουρο.

«Κατσίποδα», παρέλαση καρναβαλιστών και πέταγμα χαρταετού στον Δ. Ν. Πηλίου
Αποκριάτικο ηχόχρωμα θα κυριαρχήσει την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Ενότητες του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με γλέντι, χορό και πολύ κέφι. Τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικού χαρακτήρα, συνδιοργανώνουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου με τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ο καιρός θα είναι πολύ καλός για την εποχή κι αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εκδράμουν και να λάβουν μέρος στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε όλα τα χωριά του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Ήδη μάλιστα οι επαγγελματίες της περιοχής ετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε οι επισκέπτες του Δήμου Νοτίου Πηλίου να απολαύσουν Σαρακοστιανά εδέσματα και μια ιδιαίτερη φιλοξενία, σε ένα γιορτινό κλίμα . Οι κυριότερες Αποκριάτικες εκδηλώσεις είναι:

Έθιμο “Κατσίποδα” στη Συκή
Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής Πηλίου “Γεώργιος Ρηματισίδης” θα αναβιώσει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 6.00 το απόγευμα το έθιμο “Κατσίποδα”, ενώ το παραδοσιακό γαϊτανάκι θα πλέξει το τμήμα του Χορευτικού του Συλλόγου.
Θα ακολουθήσει πολύς χορός και κέρασμα για όλους όσοι παρευρεθούν.

Παρέλαση καρναβαλιστών στη Μηλίνα
Στην παραλία της Μηλίνας θα δοθεί φέτος, μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω Covid, θα δοθεί ένα ξέφρενο Αποκριάτικο Street Party, με παρέλαση καρναβαλιστών .
Ηπαρέλαση καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 2.00 μ.μ.

Πέταγμα χαρταετού στις Αφέτες
Την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών διοργανώνει πέταγμα Χαρταετού στον Λόφο Παναγίας (εξωκκλήσι Ζωοδόχου Πηγής) στις Αφέτες από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι.
Μάλιστα θα απονεμηθούν και τρία κύπελλα για το καλύτερο πέταγμα του Χαρταετού.
Επιπλέον για τους παρευρισκόμενους θα υπάρχει δωρεάν νηστίσιμος μπουφές, αναψυκτικά και άφθονο ντόπιο τσίπουρο.

Αποκριάτικο πάρτι στο Χιονοδρομικό Πηλίου
Την Κυριακή των Αποκριών, στις 26 Φεβρουαρίου, δίπλα στις κορυφές του Πηλίου στο χιονοδρομικό κέντρο “Αγριόλευκες” διοργανώνεται ένα αποκριάτικο πάρτι από τις τελευταίες πρωινές ώρες έως την δύση του ηλίου (11:00-17:00). «Κατάλληλη μουσική με θέα Αιγαίο πέλαγος και Παγασητικό κόλπο θα μας ταξιδέψουν σε ένα πάρτι-εμπειρία! Με χιόνι, ήλιο και βροχή, με cocktail bar και dj sets, γιορτάζουμε το αποκορύφωμα των φετινών αποκριών, με θέα το μαγικό τοπίο και το ηλιοβασίλεμα. Τοποθεσία: Βάση του χιονοδρομικού κέντρου στην αφετηρία του διθέσιου αναβατήρα Πήλιο 3. Βάλτε τις στολές σας και σας περιμένουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Την Κυριακή παραδοσιακό Αλοννησιώτικο Καρναβάλι
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου από τη 1 το μεσημέρι ως τις 8 το απόγευμα, διοργανώνεται το Αλοννησιώτικο Καρναβάλι 2023.
Η εκδήλωση θα γίνει έξω από το Δημαρχείο του νησιού και όπως αναφέρεται στην προαναγγελία της εκδήλωσης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετά την συγκέντρωση και παρουσίαση των ομάδων θα ακολουθήσει πορεία έως την πλατεία του Βότση στην παιδική χαρά και κατόπιν επιστροφή στο λιμάνι του Πατητηρίου για γλέντι και χορό.

Πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά του Δ. Ρήγα Φεραίου
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου πραγματοποιεί Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους & εθελοντές και καλεί δημότες και επισκέπτες στις εκδηλώσεις που θα έχουν κέφι, μουσική, χορό, διασκέδαση, παράδοση, παιχνίδι & πολλές εκπλήξεις.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου
Σάββατο 25/2
Βελεστίνο, Κεντρικός Πεζόδρομος, ώρα 11.00 π.μ.: Παιδικό πάρτυ μασκέ με DJ, Kλόουν, Καρναβαλιστές, Παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις. Συμμετέχει η ομάδα των CARACATU, ένα σύνολο Αφροβραζιλιάνικων κρουστών που κινούνται σε ρυθμούς Samba Reggae και Samba Afro (έμπροσθεν Δημαρχείου).
Κυριακή 26/2
Βελεστίνο Κεντρικός Πεζόδρομος, ώρα 15.30: Παιδικό Πάρτυ Μασκέ με Μουσική, Χορό, Κλόουν, Καρναβαλιστές, Κέφι, Γαϊτανάκι & Πολλές Εκπλήξεις.
Ριζόμυλος, Κεντρική Πλατεία, ώρα 18.00: Παιδικό Πάρτυ Μασκέ με Καρναβαλιστές, DJ, Χορό, Κλόουν, Κομφετί, Διαγωνισμός Καλύτερης Μεταμφίεσης, Άναμμα Φωτιάς, Εδέσματα, & Πολλές Εκπλήξεις.
Στεφανοβίκειο, Κεντρική Πλατεία, Ώρα 18:30: Άναμμα φωτιάς με τρελό ξεφάντωμα παρέα με Μουσική Μπάντα Χάλκινων, Εδέσματα & Άφθονο Κρασί.
Χλόη, Κεντρική Πλατεία, Ώρα 19:00: Άναμμα Φωτιάς, Μουσική, Χορός, Εδέσματα & Άφθονο Κρασί.
Πολυκέντρο Αερινού, ώρα 19:00: Άναμμα Φωτιάς, Μουσική, Χορός, Εδέσματα & Άφθονο Κρασί.
Κεντρική Πλατεία Μ. Περιβολακίου , ώρα 19:00: Άναμμα Φωτιάς, Μουσική, Χορός, Εδέσματα & Άφθονο Κρασί.
Κεντρική Πλατεία Κερασιάς ώρα 19:00: Άναμμα Φωτιάς, Μουσική, Χορός, Εδέσματα & Άφθονο Κρασί.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/2
Ριζόμυλος, ώρα. 12.00μ.:Παρέλαση Αρμάτων & Καρναβαλιστών με Πεζοπόρα Τμήματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Συμμετέχει η ομάδα των CARACATU, ένα σύνολο Αφροβραζιλιάνικων κρουστών που κινούνται σε ρυθμούς Samba Reggae και Samba Afro, Μουσική με Μπάντα Χάλκινων, Κλόουν, Παραδοσιακοί Χοροί, Γαϊτανάκι, Χορός, Σαρακοστιανά Εδέσματα με την παραδοσιακή φασολάδα, Άφθονο Κρασί.
Βελεστίνο, Προπύλαια Δημοτικού Σταδίου, Ώρα 10:30 π.μ.: Σαρακοστιανά Εδέσματα, Μουσική με Ζωντανή Ορχήστρα, Χορός, Διαγωνισμός Χαρταετού.
Βένετο, ώρα 11:00 π.μ.: Σαρακοστιανά Εδέσματα με την παραδοσιακή φασολάδα, Μουσική, Χορός.
Κανάλια, ώρα 12.00μ.: Σαρακοστιανά Εδέσματα με την παραδοσιακή φασολάδα, Μουσική, Χορός.
Κεραμίδι, ώρα 11:00 π.μ. : Σαρακοστιανά Εδέσματα με την παραδοσιακή φασολάδα, Μουσική, Χορός

Παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι στην Σκιάθο
Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ήδη στη Σκιάθο το διάστημα έως 26 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: Σάββατο 25/2: παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με τη Φανή Μπαρμπή και τον Σύλλογο Γυναικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων.
Κυριακή 26/2: μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με συλλόγους, άρματα και καρναβαλιστές. Η εκκίνηση θα γίνει στις 12μ. από το γυμνάσιο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει dj και παραδοσιακό πρόγραμμα αλλά και κυνήγι θησαυρού από το Γυμνάσιο και γαϊτανάκι.

Σκόπελος: Παραδοσιακά δρώμενα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου ανακοίνωσε ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν τα καθιερωμένα αποκριάτικα δρώμενα, των οποίων έχει την διοργάνωση και τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ως Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, επιθυμούμε τα σπάνια αυτά έθιμα, που πραγματοποιούνται την δεύτερη και τρίτη Κυριακή της αποκριάς να τα διαφυλάξουμε και να τα διαδώσουμε όχι μόνο στους νεότερους αλλά και σε όλη την περιοχή της Ελλάδας ώστε να αποτελέσει η Σκόπελος την διάρκεια της Αποκριάς έναν χειμωνιάτικο προορισμό διασκέδασης αλλά και ένα κέντρο εθίμων και παράδοσης. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το αποκριάτικο δρώμενο «Καλές», η συγκέντρωση θα γίνει στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Ονομάζονται έτσι γιατί ντύνονται με παραδοσιακές ενδυμασίες (καλές), σε αντίθεση με αυτές της Τράτας, και μαζί με μουσικούς κάνουν επίσης τον γύρο του νησιού. Συνήθως αναπαριστούν το γεγονός ενός γάμου, όπου τη νύφη υποδύεται ένας άνδρας και τον γαμπρό μια γυναίκα. Σταματούν σε κάθε γειτονιά χορεύοντας και τραγουδώντας στίχους που εξυμνούν την αγάπη, τον έρωτα και τη φύση. Η διαδρομή τους μοιάζει σαν μια καντάδα, που γίνεται από άκρη σε άκρη της Σκοπέλου για να τραγουδήσουν, να κεραστούν κρασί, ρυζόγαλο και να χορέψουν και να καταλήξουν στην παραλία της Σκοπέλου, όπου θα ακολουθήσει γλέντι με άφθονο κρασί και αποκριάτικα εδέσματα. Με την λήξη της γαμήλιας πομπής θα ακολουθήσει γλέντι στην παραλία της Σκοπέλου.

Καρναβάλι στην Ευξεινούπολη με θέμα την Κλιματική Αλλαγή
Ο Δήμος Αλμυρού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης διοργανώνουν το ιστορικό Καρναβάλι της Ευξεινούπολης την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με ώρα έναρξης στις 15:00 στην Πλατεία Ευξεινούπολης με θέμα «Κλιματική αλλαγή… όπως λέμε Καρναβάλι».

Καρναβάλι και κούλουμα στη Μακρυρράχη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυρράχης συνδιοργανώνει με την ΕΚΠΟΛ καρναβάλι στην Μακρυρράχη την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 16:00. «Φορέστε την καλή σας διάθεση και ελάτε στην κεντρική πλατεία του χωριού να χορέψουμε, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε. Με δρώμενα, γαϊτανάκι και πολλές εκπλήξεις», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος. Για την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα σε όλους ώστε να γιορτάσου τα κούλουμα στην παραλία των Αγίων Σαράντα, όπου θα γίνει και το πέταγμα του χαρταετού.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και πάρτι στο Πουρί
Κάλεσμα σε όλους απευθύνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρίου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου όπου θα γιορταστεί στο Πουρί η Αποκριά. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 15:00. Εν συνεχεία, στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι στην «Πηλιορείτισσα» με Dj τον Ηλία Ντελή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: