Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Δεν υποχωρεί ο Covid-19.. Lockdown από τα παλιά... Αυστηροποίηση κωδικών 4 και 6

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ... Χθες, Τρίτη 2 Μαρτίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.353  νέα κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα.  Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 422 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 23 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. «Βράζει» για μια ακόμα ημέρα η Αττική καθώς εκεί καταγράφεται η πληθώρα από τα νέα κρούσματα κορωνοϊού.  Συγκεκριμένα, στην Αττική βρίσκονται τα 1.159 από τα 2.353 νέα περιστατικά.  Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300 και ανέρχονται σε 304, ενώ ακόμα 112 βρέθηκαν στην Αχαΐα και 90 στη Λάρισα. Στη Μαγνησία ο ΕΟΔΥ «δίνει» 9 κρούσματα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ... Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από νωρίς χθες το απόγευμα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά τη διαπίστωση ότι η πανδημία επιμένει και μάλιστα με αυξητικές τάσεις στην Αττική. Παράλληλα διαπιστώθηκαν ανησυχητικές παράμετροι στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα.  Κατόπιν άλλων αυτών, οι λοιμωξιολόγοι συνήλθαν σε έκτακτη σύσκεψη αργά το απόγευμα της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί ειδική συνάντησή τους την Τετάρτη. Προφανώς, η έκτακτη αυτή συνεδρίαση έγινε σε συνέχεια της πρωινής έκτακτης σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου διαπιστώθηκε πως το lockdown , έτσι όπως λειτουργεί οδηγεί σε αδιέξοδο. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο Σωτηρία, όπου δήλωσε πως πρέπει οι πολίτες να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή δεδομένου ότι τον Απρίλιο καταφθάνουν υπεραρκετές δόσεις εμβολίων.

ΚΑΘΟΛΙΚΟ LOCKDOWN... Πρόταση για καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση καθώς με κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν κάμπτεται η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διαρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Αν αυτό αποφασιστεί και επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 του μηνός, τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηρό έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. 

ΚΩΔΙΚΟΙ 4 ΚΑΙ 6... Όπως και να έχει, εξετάζεται σοβαρά και η αυστηροποίηση της χρήσης των κωδικών 4 και 6 που στέλνουμε με SMS στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι πιο αυστηροί έλεγχοι για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη. Όσον αφορά στον κωδικό 6 αυτό που εξετάζεται είναι η χρήση του να γίνεται με μετακινήσεις μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο αφού αποδεδειγμένα γινόταν κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού που είναι για άσκηση και έξοδος με κατοικίδιο. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που το έξι χρησιμοποιούνταν για βόλτες σε μακρινούς δήμους από τον τόπο κατοικίας αλλά και για συναντήσεις για καφέ ή κοκτέιλ σε πάρκα και πλατείες.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα  η βρετανική παραλλαγή, συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, με όλο και περισσότερους επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας περισσότερα μέτρα και διαφορετική αντιμετώπιση.  «Zoύμε πολύ δύσκολες στιγμές. Ο ιός ξαναπαίρνει τα πάνω του με αυτές τις παραλλαγές  οι οποίες επηρεάζουν και τα παιδιά μας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας της χώρας Πατρίτζιο Μπιάνκι  «Στόχος μας δεν είναι μόνο να ξεπεράσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και να κοιτάξουμε πέρα ​​από την κατάσταση αυτή», πρόσθεσε. «Η ηλικία των μολυσμένων έχει μειωθεί πολύ, ο μέσος όρος είναι  τα 44 έτη και τα παιδιά είναι τρομερά αποτελεσματικοί μεταδότες για την εξάπλωση του ιού, επειδή όταν επιστρέφουν στο σπίτι συναντούν τους γονείς και τους παππούδες, τους συγγενείς τους και είναι ακριβώς εκεί, στα σπίτια όπου μειώνεται η  αμυντική μας ικανότητα ,επειδή αφαιρούμε τις μάσκες και δεν σεβόμαστε πλέον την απόσταση».. ΜΑΣΚΕΣ.. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής  του τμήματος Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, καθηγητή Αντρέα Κριζάντι, σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες και την αποτελεσματικότητά τους.  «Οι υφασμάτινες μάσκες έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα, δεν κάνουν σχεδόν τίποτα», ανέφερε ο καθηγητής στο ραδιόφωνο της RAI. Αντιθέτως, όπως επεσήμανε, «με τις μάσκες FFP2, είναι δύσκολο κάποιος να μολυνθεί, διότι είναι αποτελεσματικές  κατά 90%. Σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες, οι μάσκες αυτές έχουν καταστεί υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους, λόγω των μεταλλάξεων του Covid-19».

Δεν υπάρχουν σχόλια: