ΕΟΔΥ... Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται και χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 3.215 νέες μολύνσεις από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 1.572 εντοπίζονται στην Αττική. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 484 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 46 νέοι θάνατοι. Στη Μαγνησία ο ΕΟΔΥ δίνει 39 νέα κρούσματα, τα 7 εκ των οποίων εντοπίζονται στις Βόρειες Σποράδες. Στην πόλη του Βόλου υπήρξε εβδομαδιαία μεταβολή του ιικού φορτίου κατά +77 %, σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.. Την ίδια ώρα δοκιμάζεται το σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στην Αττική όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%. Υπενθυμίζεται πως από την Πέμπτη 11 Μαρτίου στον αγώνα κατά του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο θα συνδράμουν επίσης δύο ιδιωτικές κλινικές, το Ιατρικό Περιστερίου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ του Ομίλου Hellenic Healthcare Group. Επίσης από το υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να «μπει» στη μάχη και το νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο θα δέχεται ασθενείς με Covid-19 από την Αθήνα, ενώ όπως έγινε γνωστό, το Σισμανόγλειο μέχρι αύριο Τετάρτη θα έχει στείλει σε άλλα νοσοκομεία όλους τους «non Covid» ασθενείς για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ως αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού. Με το βρετανικό στέλεχος να διασπείρεται στη χώρα οι ειδικοί βλέπουν επιδείνωση των επιδημιολικών δεικτών μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι ίδιοι εκτιμούν πως θα πλησιάσουμε στην κορύφωση μετά τα μέσα Μαρτίου.
ΔΙΑΣΠΟΡΑ.. Την ίδια ώρα μεγάλο πρόβλημα στη διαπσορά του ιού στην κοινότητα φέρεται να είναι τα παιδιά και η έφηβοι, καθώς φυσικά και τα ανοιχτά σχολεία. Αυτό που επισημαίνουν επιστήμονες είναι πως ο ιός έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια αφού εκεί τον μεταφέρουν άτομα μικρότερων ηλικιών. Επίσης συμβαίνει και το αντίθετο. Οι γονείς κολλάνε τα παιδία τα οποία στη συνέχεια μεταδίδουν και στα σχολεία.
ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ... Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, γύρω στις 20 Μαρτίου θα υπάρξουν μέρες στις οποίες θα καταγραφούν έως και 3.100 κρούσματα, δηλαδή ένας αριθμός που θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν της κορύφωσης του δεύτερου κύματος το περασμένο φθινόπωρο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα ».Ο καθηγητής Τζανάκης εκτιμά επίσης ότι, στο τέλος του Μαρτίου και στις αρχές του Απριλίου, οι κλίνες στις ΜΕΘ θα φτάσουν τις 620. «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει » σημειώνει.
Η ΑΓΟΡΑ... Σε αυτό το ασφυκτικό υγειονομικό πλαίσιο, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ανοίξει η αγορά όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζει ότι το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 22 ή, το αργότερο, στις 29 Μαρτίου. Όπως αναφέρει, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13032 και θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να επισκεφθούν τα καταστήματα και να κάνουν τις αγορές τους. Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετεί στα μέσα Απριλίου το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Προτεραιότητα, πάντως, μετά το λιανεμπόριο θα έχει το άνοιγμα των σχολείων, κυρίως των γυμνασίων και των λυκείων. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και το επιδημιολογικό φορτίο» δηλώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου