Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Η Ρύπανση στο Βόλο και η Χαλυβουργία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 12/10/20..Τελεσίγραφο με την απειλή αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας της έλαβε τον περασμένο Οκτώβριο η Χαλυβουργία Ελλάδος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας της  συμμορφωθεί με τις υποδείξεις που της έγιναν, υιοθετώντας τις προτάσεις του ΚΕΠΠΕ

. Ο επαναλαμβανόμενους ελέγχους που είχαν διεξάγει από κοινού το ΚΕΠΠΕ της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη μονάδα της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο, ζητήθηκε από την εταιρία να υποβάλει τις απόψεις της σχετικά μετά όσα αναφέρονται στο από 12/10/20 πρακτικό της κοινής αυτοψίας των παραπάνω υπηρεσιών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.  Στην επιστολή μάλιστα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η εταιρία δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας, θα επιβληθεί προσωρινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας χωρίς νέα εισήγηση των κλιμακίων ελέγχου. Η επιστολή μάλιστα κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων και Δωροθέα Κολυνδρίνη. Μεταξύ άλλων προτάσεων προς την εταιρία, πέρα από τη συμμόρφωση στην κείμενη νομοθεσία, ζητά την εγκατάσταση μόνιμου σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στη μονάδα, με άμεση σύνδεση αυτού, σε πραγματικό χρόνο, των μετρήσεων ρύπων που θα διενεργεί, στο διαδίκτυο. Επίσης διάθεση στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο, των μετρήσεων εκπομπών σκόνης της μονάδας. Επιπροσθέτως ζητά τη διενέργεια μετρήσεων διοξινών/φουρανίων και υδραργύρου και στις τρεις καπνοδόχους των συστημάτων αποκονίωσης του εργοστασίου, από διαπιστευμένο εργαστήριο. Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρίας ισχυρίζεται ότι έχει υποβάλει εμπρόθεσμα πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με τα όσα της ζητήθηκαν. Να σημειωθεί ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Χαλυβουργίας έχει λήξει εδώ και μερικούς μήνες με το υπουργείο Περιβάλλοντος να δίνει σχετική παράταση.

 ΣΥΡΙΖΑ... Για «ένοχη» σιωπή της περιφέρειας Θεσσαλίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το θέμα της αερορύπανσης στον Βόλο, δείχνοντας με έγγραφα που κατατέθηκαν στην Βουλή, ευθύνες της Χαλυβουργίας.  Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει «Πριν λίγες μέρες εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία αναδεικνύαμε το ζήτημα που προέκυψε από την δημοσιοποίηση στην Βουλή, εγγράφων των αρμόδιων οργανισμών που κάνουν περιβαλλοντικούς ελέγχους, και αφορούν το θέμα της αέριας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και τις κεντρικές ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παρά την πάροδο τόσων ημερών δεν υπήρξε καμιά απάντηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτή η σιωπή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για τις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας Σήμερα δίνουμε στην τοπική δημοσιότητα τα έγγραφα αυτά που κατατέθηκαν στην Βουλή την 1-2-2021, από τα οποία προκύπτουν σαφείς ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την μη ενημέρωση της κοινής γνώμης της περιοχής μας και για την ολιγωρία της σε αυτό το θέμα. Η άποψή μας για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη είναι ότι ευθύνονται πολλοί παράγοντες, από τα συγκεκριμένα έγγραφα όμως, προκύπτουν σημαντικές ευθύνες για την «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ». Με την ευκαιρία, απευθύνουμε και πάλι τα παρακάτω ερωτήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Τι πρόκειται να κάνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των περιβαλλοντικών ελέγχων, την δημοσιοποίηση των πορισμάτων τους και το κυριότερο, την επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα), τι πρόκειται να κάνει σχετικά με την λήψη των μέτρων που είναι θεσμικά αρμόδια να πάρει για τον περιορισμό της αέριας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και τον εντοπισμό των υπεύθυνων για το φαινόμενο της δυσοσμίας που πλήττει την περιοχή μας;» 

ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

 2.πρακτικό 27.09.18_edit  1.πρακτικό 12.10.18_edit  2.ΣΕΒΕ 2021_edit

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ... Mε αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν σε δημοσιοποίηση των πρακτικών ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφέρειας Μαγνησίας, και αναφέρονται στη Χαλυβουργία Ελλάδος, η εταιρεία δηλώνει τα εξής:   

1. Η Χαλυβουργία Ελλάδος τηρεί αυστηρά και απαρέγκλιτα όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και εφαρμόζει ένα προηγμένο και αυστηρό Σύστημα Παρακολούθησης όλων των κρίσιμων περιβαλλοντικών παραμέτρων.   

2. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αντιρρυπαντική τεχνολογία αιχμής για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της εταιρίας είναι πιστοποιημένο από το 2009 από την TUV AUSTRIA HELLAS σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 14001:2015, ενώ παράλληλα, εφαρμόζει πλήρως τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές κατά την παραγωγική της διαδικασία, εξασφαλίζοντας έτσι την ορθή περιβαλλοντική της λειτουργία.  

3. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών η εταιρεία μας υφίσταται συνεχείς εξονυχιστικούς ελέγχους στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις από τεχνικούς της περιφέρειας συνεπικουρούμενους από ειδικούς επιστήμονες και εργαστήρια με ειδικές συσκευές μετρήσεων. Παρόλα αυτά δεν έχει ποτέ βρεθεί κάτι που να αποδεικνύει επιστημονικά ότι η Χαλυβουργία επιβαρύνει το περιβάλλον ή ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τις οσμές που κατά καιρούς παρατηρούνται στην πόλη του Βόλου.  

4. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές και έχει απαντήσει αναλυτικά σε όλες τις ανακριβείς και εσφαλμένες υποκειμενικές κρίσεις που γράφτηκαν στις εκθέσεις αυτοψίας. Ταυτόχρονα, η εταιρία συνδράμει τις Αρχές ώστε να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η λειτουργία της Χαλυβουργίας δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και ότι ουδεμία σχέση έχει με οσμές στην πόλη του Βόλου.   

5. Η εταιρία έχει προβεί εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες μελέτες και έχει υποβάλλει εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και τη λειτουργία της.  

Η Xαλυβουργία Ελλάδος λειτουργεί αδιάλειπτα στο Βόλο από το 1963, χωρίς να έχει αλλάξει η παραγωγική της διαδικασία και ουδέποτε έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεση της Χαλυβουργίας με δυσοσμία, ακόμα και σε εποχές που οι απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της συγκράτησης των καπναερίων, δεν ήταν τόσο επιτακτικές και αυστηρές. Είναι και για μας απορίας άξιο τί έχει αλλάξει στο Βόλο τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται δυσοσμία στην περιοχή, ενώ μάλιστα, η δυσοσμία παρατηρείται πολλές φορές σε χρόνο που το χαλυβουργείο είναι διαπιστωμένα εκτός λειτουργίας.  Σημειώνουμε, ότι όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στις αρχές και την Περιφέρεια, η οποία διενεργεί περαιτέρω λεπτομερείς επιστημονικούς ελέγχους σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να βρεθεί η πραγματική προέλευση του προβλήματος. Στους ελέγχους αυτούς είμαστε και θα παραμείνουμε αρωγοί, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος και η ευημερία της τοπικής κοινωνίας παραμένουν για εμάς βασικές προτεραιότητες από την αρχή της λειτουργίας μας στην περιοχή του Βόλου.

ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ 9/2/2021.. «Αναφορικά με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και μετά το ξαφνικό ενδιαφέρον από τον πρώην αρμόδιο Υπουργό κ. Σ. Φάμελλο για τη λειτουργία της Χαλυβουργίας και το περιβάλλον της περιοχής μας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι υπάλληλοι έχουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τα στοιχεία και τους ελέγχους ότι όλα αυτά τα χρόνια αποδεδειγμένα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε αριθμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο από το νόμο, για τη νόμιμη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 μετά από έλεγχο του ΚΕΠΠΕ στη Χαλυβουργία (ελεγκτικός μηχανισμός της Περιφέρειας) κοινοποιήθηκε έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί υπουργίας Σ. Φάμελλου, για να λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου και να θέσει τους όρους της περιβαλλοντικής λειτουργίας. Στην απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο, που προΐστατο τότε ο κ. Φάμελλος, παραδεχόταν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει εκδοθεί το έτος 1998 (!) και οι επικαιροποιήσεις των ΑΕΠΟ πραγματοποιούντουσαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς την εκπόνηση νέας μελέτης.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους μετά από νέο έλεγχο και πάλι γνωστοποιήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο, και πάλι επί υπουργίας κ. Σ. Φάμελλου, τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι υποδείξεις της Υπηρεσίας μας για το τι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στις επικαιροποιημένες μελέτες για τη λειτουργία της Χαλυβουργίας και οι προτάσεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ΜΠΕ που έληγε. Επ’ αυτών των παρατηρήσεων δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση από τον κ. Φάμελλο και το Υπουργείο του και είναι απορίας άξιον η πρόθεσή του μετά από την σχεδόν τριετή θητεία του στο Υπουργείο να στοχοποιεί την Περιφέρεια και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία τα κατέθεσε μεταξύ άλλων τον Αύγουστο του έτους 2019 η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, στα πλαίσια αναφοράς προς στην Εισαγγελία Βόλου για την διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με τη λειτουργία των δύο μεγάλων βιομηχανιών στην περιοχή μας.

Το αρμόδιο Υπουργείο, παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις, οχλήσεις και τεκμηριωμένες υποδείξεις μας, το Σεπτέμβριο του 2019 έδωσε νέα διετή παράταση ισχύος της ΑΕΠΟ στην εταιρεία έως και τον Αύγουστο του 2021. Παρά την παράταση η Υπηρεσία μας συνέχισε τους τακτικούς ελέγχους στην επιχείρηση με αυτοψίες και ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενδεικτικά, μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκαν στη Χαλυβουργία τρεις έλεγχοι από τη υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, εντός του 2020 ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας το Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο πραγματοποιούνται δειγματοληψίες τόσο μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής και θα παρουσιαστούν συντόμως τα πρώτα αποτελέσματα. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορούσε τη διενέργεια δειγματοληψιών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε καμινάδες, που ολοκληρώθηκε μόλις χθες ο πρώτος κύκλος δειγματοληψιών και ο φορέας επεξεργάζεται τα αποτελέσματα, ενώ πρόκειται να υλοποιηθεί και τρίτο παράλληλο πρόγραμμα σε συνεργασία με το «Δημόκριτο» για τη λήψη δειγμάτων σε πραγματικό χρόνο σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Παράλληλα καθ’ όλο το διάστημα πραγματοποιούνται οι μετρήσεις από τους σταθμούς της Περιφέρειας και του Υπουργείου.

Σημειωτέον, το Οκτώβριο του 2020 και ενώ οι παρατηρήσεις και προτάσεις της υπηρεσίας παρέμεναν σε ισχύ, χωρίς κάποια ουσιαστική ανταπόκριση, πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠΠΕ και νέα αυτοψία και έλεγχος στη Χαλυβουργία, η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς επίσης και στην Εισαγγελία του Βόλου. Σύμφωνα με αυτή, δόθηκε η προθεσμία στην εταιρεία έως 31.01.2021 να καταθέσει μεταξύ άλλων νέες μελέτες που θα περιγράφουν την παραγωγική διαδικασία, τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων, και ειδικότερα των αέριων αποβλήτων, και να αναδιατυπωθούν οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας. Έως την τασσόμενη προθεσμία δεν υποβλήθηκαν τα ζητούμενα από το κλιμάκιο και ως εκ τούτου θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί ουδέποτε κρύφτηκαν από το μείζον ζήτημα που απασχολεί την περιοχή μας, αλλά αντίθετα υλοποίησε και πολλά περισσότερα από τα προβλεπόμενα από το νόμο, χωρίς ωστόσο να έχει την απαραίτητη υποστήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο, ακόμη και επί της θητείας του ξαφνικά καταγγέλλοντος Κ. Φάμελλου. Επίσης, καθίσταται σαφές ότι, για εμάς τουλάχιστον προέχει η προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας και η τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας, πάντοτε με συντεταγμένες, διάφανες και καθ’ όλα νόμιμες ενέργειες…».

ΣΥΡΙΖΑ 9/2/2021.. «Η κα Κολυνδρίνη είπε σήμερα πολλές ανακρίβειες, αλλά δεν απάντησε σε όσα της χρεώνουμε. Ο δε κατά τα άλλα λαλίστατος κος Αγοραστός αγνοείται.

Το ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία του Βόλου είναι τι έχει κάνει από το 2018 όταν τα κλιμάκια ελέγχου της Περιφέρειας βρήκαν τη διαρροή της ίδιας οσμής που βασανίζει το Βόλο στη Χαλυβουργία: «Γιατί δεν έχουν καταλήξει οι έλεγχοι, γιατί δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει το φαινόμενο, που αποδεικνύεται από τα έγγραφα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ότι συνεχίζεται και το 2020;».

Για να μην της δώσουμε δε την δυνατότητα να ξεφεύγει με ανακρίβειες της θυμίζουμε ότι:

- Τα πρακτικά αυτοψίας και τις εκθέσεις ελέγχου συντάσσει και ελέγχει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, εφόσον αυτή διενεργεί τον έλεγχο, ακόμα και όταν σε κοινό κλιμάκιο συμμετέχει το σώμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο συνυπογράφει.

- Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται και ανακαλείται από την Περιφέρεια, και αυτό αφορά και στην Χαλυβουργία και στην ΑΓΕΤ, όπως έχει αποκαλυφθεί εξάλλου από το 2017 όταν ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση για τη δυσοσμία στο Βόλο.

Από τα έγγραφα δε που κατέθεσε ο κος Σκρέκας στη Βουλή προκύπτει:

 1) τα πρακτικά αυτοψίας των κλιμακίων ελέγχου είναι της Περιφέρειας και

 2) η άδεια λειτουργίας της Χαλυβουργίας έχει αριθμό πρωτοκόλλου 5538/05-10-2012, εκδοθείσα από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.

Εξάλλου οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών ανήκουν στην νομοθετική ύλη του Υπουργείου Ανάπτυξης και όχι του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μάλλον οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν σκοτοδίνη στην κα Κολυνδρίνη και έχει ξεχάσει και το θεσμικό πλαίσιο. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Όπως είχε αποκαλυφθεί και το 2017, όταν αποκαλύφθηκε με κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι οι μετρήσεις της ΑΓΕΤ, που έπρεπε να παρακολουθούνται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, ήταν κλειστές από το 2011.

 Αναμένουμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκεκριμένες ενέργειες για να επιλυθεί το ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Βόλου χρόνια τώρα, και η ίδια επιλέγει να υπεκφεύγει και να αποφεύγει τις ευθύνες της. 

Επιτέλους η Περιφέρεια θα αναλάβει τις ευθύνες της;

Επαναλαμβάνουμε το χθεσινό μας ερώτημα.

Τι πρόκειται να κάνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των περιβαλλοντικών ελέγχων, την δημοσιοποίηση των πορισμάτων τους και το κυριότερο, την επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα), τι πρόκειται να κάνει σχετικά με την λήψη των μέτρων που είναι θεσμικά αρμόδια να πάρει για τον περιορισμό της αέριας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και τον εντοπισμό των υπεύθυνων για το φαινόμενο της δυσοσμίας που πλήττει την περιοχή μας;».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ... «Με μισές αλήθειες απάντησε η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Κολυνδρίνη στις καταγγελίες για απόκρυψη των προβλημάτων που δημιουργεί στο περιβάλλον η Χαλυβουργία Θεσσαλίας. Επέρριψε την ευθύνη στον τέως αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο απαλλάσσοντας η ίδια τον εαυτό της από κάθε ευθύνη. Και μπορεί να είναι γεγονός ότι έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση στην ατμόσφαιρα του Βόλου ο κ. Φάμελλος, γεγονός που έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, αλλά η κ. Κολυνδρίνη είναι άραγε άμοιρη ευθυνών; Μπορεί να έχει δίκαιο όταν λέει ότι πρέπει να «κοιτάζεται στον καθρέφτη» ο κ. Φάμελλος, αλλά μήπως πρέπει να το κάνει και η ίδια; Τι εννοεί όταν λέει ότι «ένοιωθε μόνη»; Δεν πήρε είδηση τα πλήθη των Βολιωτών που διαμαρτύρονταν στους δρόμους του Βόλου και «ένοιωθε μόνη»; Γιατί απέκρυψε από τους πολίτες την αλήθεια και την κράτησε για τον εαυτό της, μαζί με τον κ. Αγοραστό; Γιατί δεν κινητοποίησε την πόλη για να λυθεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου που κοστίζει ζωές! Αφού και η ίδια μιλάει «για επικίνδυνα αέρια που εκπέμπει η Χαλυβουργία», ενώ το ίδιο ισχύει και για την ΑΓΕΤ και για πολλές άλλες πηγές ρύπανσης. Με ποιο δικαίωμα άφηνε λοιπόν να γίνονται αθρόες εισαγωγές στο νοσοκομείο για να βιώνει τη μοναξιά της; Αν έχει δίκαιο όταν λέει για τον κ. Φάμελλο ότι «εγώ θα ντρεπόμουν όταν ήμουν Υπουργός να πω τέτοιο πράγμα», μήπως πρέπει να κάνει την ίδια αναγωγή και για τον εαυτό της; Γιατί δεν επέβαλε πρόστιμα στη βιομηχανία και δεν την έκλεισε τελικά, όπως έχει αρμοδιότητα, αλλά και υποχρέωση; Η ΠΠΜ έχει δώσει στη δημοσιότητα τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της κ. Κολυνδρίνη και του κ. Αγοραστού που κάθε λίγο και λιγάκι έλεγαν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μελετών του ΑΠΘ, της ολφακτομετρίας και του Δημόκριτου (το τελευταίο όχι για μετρήσεις εδάφους!). Όταν πάλι επαναλαμβάνει τα ίδια και αναφέρει «το 2020 η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων θα είχε πολιτική αξία, όμως δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις», τί εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε πλέον εμείς οι πολίτες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας; Τί ακόμα κρύβουν από τους πολίτες; Τι μας κρύβουν και όσον αφορά την ΑΓΕΤ; Ας διαλέξουν αν θα είναι με το λαό που τους εξέλεξε ή με τις ρυπογόνες βιομηχανίες που εννοούν να κερδίζουν σε βάρος της υγείας μας.

Υ.Γ. Ακόμα και σήμερα με όλη τη φασαρία που έχει γίνει για τη Χαλυβουργία η εικόνα που στέλνουμε είναι χαρακτηριστική για το τί συμβαίνει και την αφιερώνουμε στον κ. Αγοραστό και την κ. Κολυνδρίνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: