Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η ΜΗΔΕΙΑ στη Μαγνησία.. Στο σκοτάδι οι Σποράδες.. Κλειστά τα σχολεία..

Η ΜΗΔΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ.. Η «Μήδεια» κατέφτασε χθες στη Μαγνησία και την «πολιορκεί» με σφοδρές χιονοπτώσεις, με τις   προσπάθειες όλων των αρμοδίων αρχών να επικεντρώνονται στο να μείνει ανοιχτό το βασικό οδικό δίκτυο του νομού.  Ωστόσο από αργά χθες το απόγευμα η μάχη έγινε δύσκολη καθώς η χιονόπτωση  πλέον είναι σφοδρή σ’ όλο τον νομό. Το βασικό οδικό δίκτυο  το βράδυ παρέμενε ανοιχτό, με σοβαρές όμως δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων ειδικά στην περιφέρεια του νομού.  Το μεγαλύτερο «μέτωπο» το βράδυ ήταν στο Νότιο Πήλιο όπου το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, σημειώθηκαν πολλές πτώσεις δέντρων επί του οδικού δικτύου, γεγονός που το καθιστούσε επικίνδυνο.  Η χιονόπτωση σ’ όλο τον νομό ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με μεγαλύτερη ένταση στο Πήλιο και λιγότερη μέσα στον Βόλο. Από το απόγευμα όμως και μετά δεν υπήρχε γωνιά της Μαγνησίας που να μην είχε ντυθεί» στα λευκά. Το θερμόμετρο στα Χάνια του Πηλίου έδειξε τους -9 βαθμούς, ενώ το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τα 40 εκατοστά.

ΣΠΟΡΑΔΕΣ.. Στο σκοτάδι και το κρύο πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι των Β. Σποράδων αφού από τις (19:40) χθες προστέθηκε η Σκόπελος και η Αλόννησος στα νησιά που πλέον δεν έχουν ρεύμα ενώ από τις 3 το μεσημέρι χωρίς ρεύμα ήταν το νησί της Σκιάθου.  Σύμφωνα με πληροφορίες  από τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, η βλάβη θα αποκατασταθεί σήμερα Δευτέρα.. 

ΒΟΛΟΣ.. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον απαραίτητες ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου και κυρίως σε όλα τα Βορειοανατολικά προάστια προς τον Άνω Βόλο, τη Νέα Ιωνία και όλο τον αστικό ιστό πάνω από τη λεωφόρο Αναλήψεως.   Από το μεσημέρι διεκόπησαν και τα δρομολόγια των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από το παγωμένο χιόνι σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής. Μέσα στον Βόλο δεκάδες είναι οι υδροφόρες που φορτώνουν με θαλασσινό νερό από το λιμάνι και διέρχονται από κεντρικές οδικές αρτηρίες και ρίχνουν το νερό, για να αποτρέψουν την παγοποίηση του οδοστρώματος, αφού η θερμοκρασία μέσα στον Βόλο κυμαίνεται από -2 μέχρι και το μηδέν η μέγιστη. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος του Βόλου, καθώς και το τούνελ της Γορίτσας, όπου μέχρι τις 5 το απόγευμα η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες.

ΣΧΟΛΕΙΑ.. Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπο Σταχτέα, υπενθυμίζεται ότι στα σχολεία που με απόφαση των Δημάρχων Βολου Αλμυρού Βελεστίνου Πηλίου και Σποράδων θα αναστείλουν τη λειτουργία  τους λόγω ακραίων καιρικών καταστάσεων, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα διακοπεί, αλλά θα συνεχίσει να πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ  4264/30-9-2020. Παρακαλούνται οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για το ωρολόγιο πρόγραμμα τηλεδιδασκαλίας και τους συνδέσμους (links) των μαθημάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

ΠΑΡΑΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ.. Το εντυπωσιακό φαινόμενο  (θαλάσσιος καπνός) είχαν τη δυνατότητα να δουν όσοι βρίσκονταν χθες στην παραλία του Βόλου. Η θάλασσα άχνιζε! Τα νερά στο λιμάνι δίναν την εντύπωση ότι βράζουν…  Πρόκειται για μια μοναδική και ιδιαίτερη εικόνα, που δημιουργεί το πολικό ψύχος, ανάμεσα στο ολόλευκο από τα χιόνια τοπίο.   Η «ομίχλη καπνού» ή «καπνός Αρκτικής θάλασσας» δεν είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή μας, Συνήθως καταγράφεται στις βόρειες θάλασσες και στην Αρκτική!  Πρόκειται για ειδικό τύπο ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς, που δημιουργείται εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς της εξωτερικής θερμοκρασίας σε σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ..  Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1.. στο τμήμα του Κύριου Έργου Παραχώρησης (ΚΕΠ), ήτοι από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 322+730 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας).

2.. Διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Πλατανιά – Κατηγιώργη (θέση Καταβόθρα) του Δήμου Νότιου Πηλίου, λόγω πτώσης δένδρων στο οδόστρωμα.

 Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1.. από το 5o χλμ. της επαρχιακής οδού Καναλίων – Κεραμιδίου – Βένετου – Καμαρίου,

2..  στα Χάνια – Κισσός,

3.. στο Λαύκο (προς Τρίκερι),

4.. στο Δέλτα Μηλέων (προς Μηλιές),

5.. από Ανακασιά έως Καράβωμα,

6.. από Κανάλια έως Κερασιά και

7.. από το 10χλμ. της επαρχιακής οδού Βόλου – Ζαγοράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: