Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Κοπή 40 δέντρων στον Βόλο.. Στην οδό Ζάχου!!!!!

Επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια έχουν κριθεί συνολικά 40 δέντρα στο πολεοδομικό συγκρότημα για τα οποία η Διεύθυνση Πρασίνου εισηγείται να κοπούν και να αντικατασταθούν από νέα. Τα 34 από αυτά, είναι λεύκες που βρίσκονται στο αριστερό πεζοδρόμιο της Ζάχου, δίπλα από τον χείμαρρο Κραυσίνδωνα.

Η διεύθυνση Πρασίνου προχώρησε σε αυτοψία στην οδό Ζάχου και διαπίστωσε ότι από το ύψος της Αναπαύσεως και προς τη συνοικία της Χιλιαδούς, υπάρχουν λεύκες μεγάλης ηλικίας, άνω των 40 ετών, ύψους από 4 έως 8 μέτρα, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα εμφανίζουν έντονες μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές, με αποτέλεσμα το ξύλο του κορμού τους σε μεγάλο εύρος να εμφανίζει σήψη γεγονός που τα καθιστά πολύ ασταθή κατά τη διάρκεια έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ισχυρών και μεγάλης έντασης ανέμων, έντονης και δυνατής βροχόπτωσης, χιονόπτωσης. 

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ... Λίγο διάστημα πριν αρχίσουν τα έργα διαμόρφωσης της Ζάχου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, στα δέντρα έγινε αυτοψία από τη Διεύθυνση Πρασίνου και χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα να πέσουν και να προκαλέσουν ζημιές.

Οι μεγάλες λεύκες με το πλούσιο φύλλωμα, δέχτηκαν αυστηρό κλάδεμα πριν μερικά χρόνια προκειμένου η Υπηρεσία να μην αναγκάζεται στη χρήση καλαθοφόρου γερανού και το κλάδεμα να γίνεται από πεζούς κηπουρούς,

Στη συνέχεια, όπως και στην Καραμπατζάκη, τα δέντρα ...αρρώστησαν, ξεράθηκαν και πρέπει να κοπούν λόγω κινδύνου "πιθανής πρόκλησης ατυχήματος από ενδεχόμενη πτώση των δένδρων και από την μη ασφαλή διέλευση πεζών και τροχοφόρων" και προτείνεται η κοπή και αντικατάσταση τους.

Κάτοικοι της περιοχής εναντιώνονται στις προσθέσεις της Δημοτικής Αρχής και επισημαίνουν πως ο σχεδιασμός μετατροπής της Ζάχου σε μονόδρομο ήπιας κυκλοφορίας, θα έπρεπε να συμπεριλάβει το φυτικό κεφάλαιο και όχι να κοπούν δεκάδες λεύκες.

Τονίζουν ακόμη πως έχουν κοπεί ήδη λεύκες στο αριστερό πεζοδρόμιο της Ζάχου και καμία αντικατάσταση δεν έχει γίνει από τη Διεύθυνση Πρασίνου, η οποία έκοψε τις λεύκες και έχει παρατήσει τα υπόλοιπά τους χωρίς νέες φυτεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: