Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΡΥΠΑΝΣΗ.. Ρεκόρ υπερβάσεων στα σωματίδια τις τελευταίες ώρες στον Βόλο...

Ακόμα μια εφιαλτική μέρα για την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου ξημέρωσε σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Στις 9 το πρωί ο μέσος όρος των 12 σταθμών μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μετρούν τα PM 2,5, έδειξε 86,3 mgr/m3, ενώ η αντίστοιχη τιμή του 24ώρου (από 9 χθες το πρωί μέχρι σήμερα την ίδια ώρα) ήταν 70,44 mgr/m3 με όριο τα 25 mgr/m3!   Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καταγγέλλει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου παρακολουθούν απαθώς την κατάσταση και ενοχοποιούν τα τζάκια, τα οποία αποκλείεται να είναι αναμμένα στις 9 το πρωί. Αντίθετα οι βιομηχανίες δουλεύουν κανονικά και η καύση φυτικής ύλης συνεχίζεται περιμετρικά του Βόλου, χωρίς καμία παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Περιβαλλοντική με επιστολή της σε  όλους τους φορείς της Μαγνησίας, ζητά να υπογραφεί καταγγελία προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιστολή αναφέρει:

Είναι γνωστό σε όλους μας το μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ταλαιπωρεί την πόλη του Βόλου και υπονομεύει την υγεία των πολιτών. Πολλές προσπάθειες, από πολλές πλευρές, έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς αποτέλεσμα.  Στις 31 Μαρτίου 2021 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) κατά της Απόφασης του. Υπουργείου Περιβάλλοντος  με την οποία αναβαθμίστηκε η ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ και δόθηκε το πράσινο φως για την καύση σκουπιδιών που μεταφέρονται από το εξωτερικό (κυρίως την Ιταλία) και καίγονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο. Ήδη από το 2008 η ΠΠΜ έχει κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου και τη συμμετοχή σε αυτή της ΑΓΕΤ. Η σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιείχε θετικά στοιχεία. Φυσικά από το 2008 μέχρι σήμερα, αντί η κατάσταση να βελτιωθεί έχει γίνει πολύ χειρότερη. Είναι γνωστή και η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Ανεξάρτητα από την έκβαση της προσφυγής μας στο ΣτΕ πιστεύουμε ότι πρέπει ΟΛΟΙ οι φορείς της Μαγνησίας, από κοινού, να προβούν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε ως πολίτες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: