Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ.. Το γεφύρι της Άρτας για τον Βόλο!!!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΓΑΡΟΥ.. Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς Ιωλκού, Α. Γαζή, Κουταρέλια και Γ. Καρτάλη. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, με δαπάνες του κληροδοτήματος Συγγρού και περατώθηκε τη δεκαετία του 1920. Στην αρχική του μορφή είχε πλούσιο διάκοσμο, από μαρμάρινα και τραβηχτά διακοσμητικά στοιχεία, πολλά από τα οποία καταστράφηκαν από τους σεισμούς του 1955, που έπληξαν την περιοχή και τις επισκευαστικές εργασίες που ακολούθησαν. Το 1974 στην πίσω πλευρά του κτιρίου έγιναν δύο προσθήκες, ίσου ύψους με το παλιό κτίριο, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των δικαστηρίων για λειτουργικούς χώρους, προσθήκες όμως που αλλοίωσαν, ως ένα βαθμό, την αρχική αρχιτεκτονική σύνθεση.

Μία σπάνια φωτό του Δικαστικού
μεγάρου πριν γίνει η Πλατεία
Ελευθερίας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ... Με την υπ’ αρ. 2258/44523/27.8.1998 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου με τον περιβάλλοντα χώρο του στα όρια της ιδιοκτησίας του, γιατί αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα κτιρίου αρχιτεκτονικής δημοσίου κτιρίου της περιόδου του μεσοπολέμου, σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Επίσης είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, συνδεδεμένο με ιστορικές μνήμες. 

ΣΥΣΚΕΨΗ 3/2/2008.. Στις 3.2.2008 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, με τη συμμετοχή βουλευτών και εμπλεκομένων φορέων. Κατά τη σύσκεψη αυτή προέκυψε ευρεία διαφωνία στη λύση, που θα έπρεπε να προταθεί στον υπουργό. Υπέρ ενός νέου κτιρίου τάχθηκε η τότε πρόεδρος Πρωτοδικών, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πρότεινε το οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων. Ο δήμαρχος Βόλου Α. Βούλγαρης πρότεινε την αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου με την κατεδάφιση των προσθηκών και την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, με την παράλληλη διαμόρφωση υπογείου χώρου στάθμευσης κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας,  Η πρόταση απορρίφθηκε.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 2012... Ο Δήμος Βόλου, το 2012, σε συνεργασία με το ΤΕΕ συνέταξε μελέτη και διερευνήθηκαν δύο περιπτώσεις οικοπέδων, που θα μπορούσαν να υποδεχτούν την ανέγερση ενός νέου δικαστικού μεγάρου, ώστε να συναξιολογηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς. Το πρώτο οικόπεδο, βρίσκεται σε απόσταση 2.400 μ. από τα τωρινά δικαστήρια – κέντρο της πόλης του Βόλου, 80 0μ. από τον περιφερειακό δρόμο και σε επαφή με το πολυκλαδικό λύκειο Βόλου. Είναι το οικόπεδο, που ήδη βρίσκεται η Στέγη Ανηλίκων και είναι ιδιοκτησίας υπουργείου Δικαιοσύνης. Το δεύτερο οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση 2.100 μ. από τα τωρινά δικαστήρια – κέντρο της πόλης του Βόλου, 550 μ. από τον περιφερειακό δρόμο, σε επαφή με το οικόπεδο που θα ανεγερθεί η πυροσβεστική και με δύο πολυκαταστήματα. Οι προτάσεις δεν προχώρησαν... 

 5/8/2020 Μέσω ΣΔΙΤ το νέο δικαστικό μέγαρο... Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση ανάθεσης της υλοποίησης του νέου δικαστικού μεγάρου Βόλου, έναν στόχο δεκαετιών για την πόλη. Την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνος Καραμανλής.  Σύμφωνα με αυτή, η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.  Το ΦΕΚ είναι το τ. Β΄ αρ. 3254 και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου Οι τοπικοί φορείς είχαν δείξει ομοφωνία και ομοψυχία για την ανάγκη ενός νέου δικαστικού μεγάρου και είχαν καταθέσει όλα εκείνα τα ισχυρά επιχειρήματα που κατατείνουν στην ανάγκη υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου. Αυτή τη στιγμή διερευνάται η επιλογή της ανέγερσης του νέου Μεγάρου στο οικόπεδο έκτασης επτά στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία, δίπλα από τη Στέγη Ανηλίκων, ιδιοκτησίας του υπ. Δικαιοσύνης, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τότε ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος έχει δεσμευτεί ότι θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε χώρους που θα προτείνει και θα διαθέσει ο Δήμος Βόλου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΡΑΣ.. Ανοιχτό το ενδεχόμενο «ναυαγίου» για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο, μετά την εμπλοκή που υπήρξε με τον αρχικό σχεδιασμό χωροθέτησής του σε έκταση στη Στέγη Ανηλίκων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας χθες στην TRT και τον Σωτήρη Πολύζο χαιρέτισε την ομοφωνία στη χωροθέτηση του κτιρίου «έστω και την ύστατη στιγμή», όπως χαρακτηριστικά είπε, ωστόσο δεν έκρυψε ότι πλέον υφίσταται πρόβλημα… χρόνου. «Τρέχουμε κυριολεκτικά να ωριμάσουμε τις συνθήκες», ανέφερε ο υπουργός.

ΖΕΤΑ ΜΑΚΡΗ.Σε θολά νερά συνεχίζει να κινείται η υπόθεση της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο. Ο δήμος Βόλου έχει θέσει υπόψη των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση οικοπέδου που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας εμφανίζεται αφενός να μη γνωρίζει ότι υπάρχει άλλο οικόπεδο, το οποίο ο δήμος προτίθεται να παραχωρήσει για να ανεγερθεί νέο κτίριο δικαστηρίων, αφετέρου να χτυπά καμπανάκι ότι υπάρχει κίνδυνος ο Βόλος να μείνει εκτός του κτιριακού προγράμματος ανέγερσης νέων δικαστηρίων μέσω ΣΔΙΤ.

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ.Οπως αποκάλυψε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, που παρακολουθεί στενά το θέμα, η κοινή πρόταση για την αξιοποίηση έκτασης επτά στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία δίπλα από τη Στέγη Ανηλίκων εξετάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και απορρίφθηκε.

ΣΥΣΚΕΨΗ 16/1/2021.. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Βόλου : Μετά από μια μακρά και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων οι μετέχοντες και συγκεκριμένα η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Χρ. Μπουκώρος, οι βουλευτές της Ν.Δ., κ. Αθαν. Λιούπης και Κων. Μαραβέγιας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλεξ. Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Τριαντόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρ. Στρατηγόπουλος και η πρόεδρος του συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου, Κατερίνα Ρεντζελά, συναποφάσισαν όπως η πρόταση αυτή υποβληθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στηριχθεί με τρόπο απόλυτο και αποφασιστικό ώστε να προχωρήσει τάχιστα η ωρίμανση του φακέλλου του έργου και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης, σύμφωνα με τις διαδικασίες, ΣΔΙΤ, που έχουν ανακοινωθεί και για τις οποίες έχουν δεσμευτεί με νομοθετική διαδικασία η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός κ. Κων. Τσιάρας, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΣ 20/1/2021.. Η πρόταση για ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου στο οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου, στην Νέα Ιωνία προκρίθηκε ώστε να προωθεί κατά την σημερινή συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο. Η οικοπεδική έκταση στην οδό Παρασκευοπούλου ανήκει στον Δήμο Βόλου και θα γίνει δωρεάν παραχώρηση στο Δημόσιο, προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο κτίριο των Δικαστηρίων.

21/1/2021..ΣΟΝΙΑ ΧΑΡΑΝΑ..  η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βόλου, Σόνια Χαρανά σε ανάρτησή της υποστήριζε δια ερωτήματος ότι το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου ανήκει στο Πανεπιστήμιο

ΜΠΕΟΣ 25/1/2021.. Για το θέμα του οικοπέδου εύχεται να πρυτανεύσει η λογική, να επιστραφεί στον Δήμο Βόλο για να το δωρίσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο. «Νικητής θα βγει ο Δήμος Βόλου, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όσο συνεργάσιμος κι αν είναι ο πρύτανης, το θέμα θα πρέπει να περάσει από τη Σύγκλητο. Εκεί υπάρχουν κι οι Τάκηδες με τις ρόμπες που φοράνε, δεν θα είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο»

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 26/1/2021.. Την επιστροφή της κυριότητας της έκτασης τριών στρεμμάτων στην οδό Παρασκευοπούλου στον Δήμο Βόλου, με ανατροπή της σύμβασης πώλησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λόγω «πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης» που προέβλεπε αξιοποίησή της εντός τριετίας (έως το 2009 δηλαδή) σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφει αυτοδίκαια στην πόλη, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος αποτελεί η δέσμευση δωρεάν παραχώρησης του οικοπέδου από τον Δήμο Βόλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου εκεί να αναγερθεί το νέο σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ... Για «δουλειές του ποδαριού» κατηγορεί τη δημοτική αρχή Βόλου, η δημοτική παράταξη «Μαζί για τον Βόλο», αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις που αφορούσαν στο δικαστικό Μέγαρο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η Δημοτική Αρχή έψαχνε για συνενόχους για το φιάσκο της αβελτηρίας της», «γι’ αυτό απείχαμε από αυτήν την απαξίωση»

ΛΑΣ ΒΟΛΟΥ... Κατά τη συζήτηση με τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη επιστροφή οικοπέδου στο Δήμο Βόλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με απύθμενο θράσος, κατόπιν σχετικών εντολών της δημοτικής αρχής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έκλεισε το μικρόφωνο στον επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, για να μην αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της δημοτικής αρχής. Γι’ αυτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση.

ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ..με βάση το συμβόλαιο 6968/2005, το οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου, που προορίζει ο Δήμαρχος Βόλου για Δικαστικό Μέγαρο, δεν του ανήκει. Ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που το αγόρασε από τον Δήμο Νέας Ιωνίας έναντι 150.000€.  Δηλαδή ο κ. Μπέος για μία ακόμη φορά, με ξένα λεφτά θέλει να κάνει τον χουβαρντά. Δήμαρχος γίνεσαι όταν σε ψηφίζει ο λαός. Όμως, επειδή φέρεις τον τίτλο του Δημάρχου δεν πάει να πει ότι είσαι αξιόπιστος και κατάλληλος. Τουλάχιστον, ο Α. Μπέος όσες φορές προσπάθησε να δείξει ότι είναι κατάλληλος (ως Δήμαρχος εννοώ και όχι ως ποδοσφαιρικός παράγοντας), μετρήθηκε και βρέθηκε ελ λιποβαρής. Όπου σοβαρό θέμα της πόλης, προηγούνται βαρύγδουπες δηλώσεις, ακολουθούν κόστη σε βάρος της πόλης, στην συνέχεια μοιράζονται … φιλάκια με μπόλικο λαϊκισμό και τέλος μπαίνει η ουρά κάτω από τα σκέλια.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.. Θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης η Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το θέμα συζήτησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου της οδού Παρασκευοπούλου. Έτσι λοιπόν, αύριο τα μέλη της Συγκλήτου του τοπικού Ιδρύματος θα κληθούν να μιλήσουν και να αποφασίσουν πως θα κινηθούν για το εν λόγω οικόπεδο, για το οποίο ο Δήμος Βόλου θεωρεί πως έχει την κυριότητα και ήδη το έχει παρουσιάσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως το προτεινόμενο για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: