Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ.. Απόφαση και δηλώσεις

Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής..  είπε... «Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. "Pacta sunt servanda"» Η λατινική ρήση «Pacta sunt servanda», σημαίνει «πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες»...

Η απόφαση... Ύστερα από ανταλλαγή κειμένων, έντονες διαφωνίες και ένα μπρα-ντε-φερ άνευ προηγουμένου, οι ηγέτες συμφώνησαν τελικά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Το κείμενο που τελικά συμφωνήθηκε στο θέμα των κυρώσεων παραμένει ίδιο, με ελάχιστες αλλαγές. Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, οι βασικές αλλαγές είναι η διεύρυνση της κυπριακής λίστας για «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» -και όχι μόνο στην Κύπρο- και γι’ αυτό μάλιστα δίνεται η εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να επεκτείνει τον σκοπό της κυπριακής λίστας. Επίσης, γίνεται πιο αναλυτικό στο τι ζητάει από τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν: να συντάξει μια έκθεση στην κατάσταση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και στις εμπορικές σχέσεις, κάτι που υπονοεί την τελωνειακή ένωση. Ωστόσο, ο χρόνος χάριτος δίνεται στην Τουρκία ως τον Μάρτιο του 2021 και για να υπάρξει συντονισμός ΕΕ – ΗΠΑ στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, το κείμενο ξεκαθαρίζει περαιτέρω ορισμένα σημεία, όπως ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία»

Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής..Για την Ελλάδα, οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή, όμως, των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχει η Ελλάδα για να πείσει την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά.

Ερντογάν... Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως "λογικές" χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία. "Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία"...

Κατρούγκαλος.. Σε δήλωσή του στο CNN Greece ο Γιώργος Κατρούγκαλος άσκησε στην κυβέρνηση σκληρή κριτική για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις στην ΤουρκίαΟ τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι η απόφαση «μας πάει πολλά βήματα πίσω», ενώ έκανε λόγο για «παταγώδη αποτυχία του πρωθυπουργού.  Υπογράμμισε ότι πρέπει να καλυφθεί η έλλειψη στρατηγικής και τόνισε την ανάγκη να συγκληθεί αμέσως του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Γεννηματά.. «Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά» Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ούτε ήπιες, ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται κι όλα παραπέμπονται στο μέλλον. «Αντί για βήματα μπροστά, η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου»  ενώ  σημείωσε την «απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία». Καταλόγισε στην κυβέρνηση «πλήρη ανικανότητα» να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα, «έλλειψη αποφασιστικότητας» και «διαρκή υποχωρητικότητα» που «μας οδήγησαν εδώ». «Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε»

Κουτσούμπας.. «Οι "μάσκες έπεσαν" ξανά για την ΕΕ, για την κυβέρνηση, για όλους εκείνους που παρουσιάζουν τέτοιες συμμαχίες, ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου».  «Για μια ακόμη φορά, οι φραστικές καταδίκες, η μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον, αλλά και οι ψευδεπίγραφες κυρώσεις για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ συνιστούν μόνο "πράσινο φως" για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Το επιχείρημα, που δικαιολογεί αυτήν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής εμφανίζοντάς την απλά ως αναμονή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι φαιδρό, αφού και οι ΗΠΑ κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: