Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.. Nέο άλμα σε κρούσματα και θανάτους...

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ..  Συνεχίζεται η πίεση του συστήματος Υγείας της Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ καταγράφονται και υψηλοί αριθμοί νεκρών εξαιτίας του ιού και ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση σε ΜΕΘ.   Χθες, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.209  νέα κρούσματα Covid-19.   Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 480 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 60 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες. Τέλος, έχουμε 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα.  «Κόκκινο» χτυπάει ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα καθώς από τα 3209 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τα 905 βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, 95 στη Δράμα, 64 στον Έβρο, 111 στην Ημαθία, 76 στην Καβάλα, 101 στο Κιλκίς, 116 στην Πέλλα και 59 στη Φλώρινα.  81 νέα κρούσματα κορωνοϊού «δίνει» σήμερα στη Μαγνησία ο ΕΟΔΥ, τα δυο από τα οποία εντοπίζονται στις Βόρειες Σποράδες.

ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ.. Στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται και η Λάρισα. Για την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής μίλησε  ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης.  «Η πιο δύσκολη δουλειά για κάποιον που είναι σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει αυτό το κύμα της πανδημίας είναι να εμψυχώσει τους συνεργάτες του. Σήμερα εφημερεύουμε, και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεσπάσει ξανά το κύμα πανδημίας στο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει ό,τι προετοιμασία μπορεί να γίνει. Συνήθως δεχόμαστε 40 ασθενείς κάθε μέρα. Η κλινική συνήθως είχε 25 κρεβάτια, τώρα έχει 40 καινούργιες εισαγωγές και όλοι οι γιατροί έχουν μετακινηθεί στο τμήμα κοροναϊού». Σχολιάζοντας τις ουρές που είχαν σχηματιστεί το πρωί της Τετάρτης έξω από το ΑΧΕΠΑ από πολίτες που ήθελαν να κάνουν rapid test, ο ίδιος είπε ότι «εδώ δε γίνονται τεστ έξω από το νοσοκομείο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που φτάνει στο νοσοκομείο είναι με κοροναϊό. Όλα τα άλλα περιστατικά έχουν πάει πολύ πίσω, η παλιά κλινική έχει λίγους ασθενείς. Προσπαθούμε να στρατολογήσουμε και νεότερους συναδέλφους από άλλες ειδικότητες για να μπουν στην προσπάθεια. Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες, αν χρειαστεί κάποιος να υποστηριχτεί μέχρι να βρεθεί σε ΜΕΘ».

ΚΙΚΙΛΙΑΣ.. Το σχέδιο για τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με φόντο τις θετικές ανακοινώσεις για τα εμβόλια από την Pfizer και τη Moderna.  Ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους καθώς λογίζεται ως δημόσια αγαθά. Επιπρόσθετα τα εμβόλια θα παραδοθούν σε όλες της χώρες της ΕΕ ταυτόχρονα, ενώ αντίστοιχα θα έχουν την ίδια τιμή για όλα τα κράτη – μέλη. Τα εμβόλια από τις κεντρικές αποθήκες θα καταλήξουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα κατασκευαστούν συνολικά 1018 εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα. Θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα.  Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε πως εάν έρθουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, τότε θα αυξηθούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Κατά μέσο όρο ένας εμβολιασμός θα διαρκεί περί τα 10 λεπτά.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ.. Το πλάνο για την άρση του lockdown ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως ανέφερε, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ πριν από τα Χριστούγεννα.  «Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση και την άρση του lockdown» δήλωσε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας πως« ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων». Παράλληλα ο κ. Πέτσας είπε πως μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, αφού ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τα σχολεία ανέφερε πως στον σχεδιασμό είναι η επιστροφή όλων των μαθητών (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων) μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου. «Ο σχεδιασμός αναμένεται να μοιάζει με το άνοιγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις. Πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση». Πάντως ο κ. Πέτσας τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.. Ανέβασαν την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου των Pfizer και BioNTech η τελική ανάλυση δεδομένων των κλινικών δοκιμών.  Σύμφωνα με τις εταιρείες το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Όπως ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech, το εμβόλιο με την ονομασία BNT162b ήταν πολύ αποτελεσματικό κατά του ιού 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Επίσης το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τις εθνικότητες. Επιπλέον, το εμβόλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι αποτελασματικό κατά 94% στους ηλικιωμένους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: