Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ... Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως και όλος ο πλανήτης, περιμένει πως και πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, την ώρα που βρίσκεται σε έξαρση η δεύτερη φάση της πανδημίας.  Τα κρούσματα και οι νεκροί σε όλο τον κόσμο αυξάνονται με εφιαλτικούς ρυθμούς και άπαντες αναμένουν τα πρώτα εμβόλια για να μειωθεί η διασπορά και να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός έλεγχος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 1.698 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα 392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους. 45 νέα κρούσματα στη Μαγνησία.

Ένας 80χρονος και μία 75χρονη που νοσηλεύονταν στην κλινική covid 19 του νοσοκομείου Βόλου είναι τα νέα θύματα του κορωνοϊού στη Μαγνησία. Οι δύο ασθενείς που αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα εξέπνευσαν χθες το πρωί, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από κορωνοϊό στους 14 στο νομό μας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 70 ασθενείς σε Α’ και Β’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου που έχουν μετατραπεί σε κλινικές covid 19, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και άλλες κλινικές να μετατραπούν σε covid δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται με μεγάλη συχνότητα και ταχύτητα.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Ελλάδα

Η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα.  

Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη την χώρα

Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Εμβολιασμός: Δωρεάν, αλλά όχι υποχρεωτικός

Όσον αφορά στο σχέδιο που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορωνοϊό με το εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ, με εντολή του πρωθυπουργού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει σε αυτήν έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: