Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.. Τεράστια ανησυχία στον Βόλο- “Εφιάλτης” με 16 θανάτους στο Αχιλλοπούλειο σε ένα 24ωρο

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.. Η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να πιέζει το σύστημα Υγείας της χώρας μας, με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, νεκρών εξαιτίας του ιού και ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείων να ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση.   Χθες, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα, αριθμός μικρότερος από τα 3.227 που καταγράφηκαν την προηγούμενη ημέρα.   Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 519 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 72 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Oι προβλέψεις για πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού ύστερα από τρεις εβδομάδες lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη χώρα, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά έπεσαν μάλλον έξω, καθώς η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε πολλές περιοχές με τη Θεσσαλονίκη να «βράζει» και να εκπέμπει SOS. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, οι εντατικές είναι κατειλημμένες και όπως δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» είπε, και τόνισε πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα. Το lockdown είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.  Ενδεικτικές είναι, εξάλλου, οι τοποθετήσεις τόσο από στελέχη της κυβέρνησης όσο και από τους ειδικούς, που μιλούν μόνο για τη μάχη περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση για το ζήτημα της άρσης του lockdown. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς το σύστημα υγείας πλέον πιέζεται ασφυκτικά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της ανάγκης για διασωλήνωση ασθενών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ..   Ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών που δείχνουν ότι στη Μαγνησία καταγράφεται ο μεγαλύτερος δείκτης μεταδοτικότητας covid-19 στη Θεσσαλία. Η Μαγνησία εξακολουθεί να σημειώνει τριψήφιο αριθμό, με 108 νέα κρούσματα. Ένας εφιάλτης δίχως τέλος λαμβάνει χώρα στο Νοσοκομείο Βόλου, που μόλις σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊο 16 συμπολίτες. Οι καταστάσεις είναι τόσο δραματικές και το κύμα των νεκρών σφοδρό με αποτέλεσμα οι έξι ψυκτικοί θάλαμοι που υπάρχουν στο νεκροτομείο να μην επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Οι εικόνες με τις σορούς ασθενών εκτός θαλάμων σοκάρουν και ανατριχιάζουν για το κύμα της πανδημίας που όλο και φουντώνει στην περιοχή μας.  Δόθηκε το «πράσινο φως» για την παροχή σκηνών ιατρείων εκστρατείας από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών προς το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου,  Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, 23 Νοεμβρίου 2020, θα στηθούν οι σκηνές ιατρείων εκστρατείας μαζί με το απαραίτητο υλικό, στο Νοσοκομείο του Βόλου. Οι σκηνές αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη επιχρισμάτων από τους πολίτες, προκειμένου να περιοριστεί η αναμονή τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νοσοκομείο.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας. "Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία", Η IATA κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες οδηγίες για να διασφαλίσει ότι η αεροπορική βιομηχανία φορτίων είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη μεγάλης κλίμακας διαχείριση, μεταφορά και διανομή ενός εμβολίου COVID-19.  "Η παράδοση δισεκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου που πρέπει να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί σε βαθιά παγωμένη κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεσματικά θα συνεπάγεται εξαιρετικά περίπλοκες διοικητικές προκλήσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Ενώ η άμεση πρόκληση είναι η εφαρμογή μέτρων δοκιμής COVID-19 για το άνοιγμα των συνόρων χωρίς καραντίνα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το πότε είναι έτοιμο ένα εμβόλιο. Αυτό το υλικό καθοδήγησης αποτελεί σημαντικό μέρος αυτών των προετοιμασιών "...

Δεν υπάρχουν σχόλια: