Χθες, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» παρουσιάστηκε η σύνδεση της αέριας ρύπανσης στον Βόλο με τα περιστατικά που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου. Με μία μόνο ημέρα αυξημένης ρύπανσης στον Βόλο καταγράφεται αύξηση ακόμη και 32% των παιδιατρικών περιστατικών που επισκέπτονται στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου και 25% των παθολογικών περιστατικών που αφορούν σε ενήλικες.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής της έρευνας για την αέρια ρύπανση στον Βόλο κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιώργο Σαχαρίδη. Οι δύο ερευνητές έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέουν τη ρύπανση με την αυξημένη νοσηρότητα, μίλησαν για την πηγές ρύπανσης δείχνοντας τη βιομηχανία, τη θέρμανση και την κυκλοφορία των οχημάτων ως τρεις ισόποσες πηγές που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ επεσήμανε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΟΛΒ και η Χαλυβουργία δεν δέχτηκαν τις προτάσεις της ομάδας για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Μεταξύ άλλων απαιτείται εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγριά, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο, εκεί δηλαδή που είναι εγκατεστημένες ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία. Επίσης προτείνεται εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών (BATs) προτεινόμενων από την ΕΕ για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην ΑΓΕΤ, αλλαγή και επανασχεδιασμός δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ, δεντροφυτεύεις, αλλαγές στους φωτεινούς σηματοδότες και ενημερωτικές πινακίδες για το κοινό από τον Δήμο Βόλου
Την έρευνα εκπόνησαν η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο καθώς συνδέει τα περιστατικά ρύπανσης με τους ασθενείς που προσέρχονται την επόμενη ή τις επόμενες μέρες με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο του Βόλου.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων των μικροσωματιδίων PM2.5 από το Δίκτυο των 12 Μετρητών του GreenYourAir και η καταγραφή περιστατικών από το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μέσω της εφαρμογής GreenYourAir Application. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.500.000 στοιχεία για την εξαγωγή των τελικών δεδομένων για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου