Την ανάκληση της σύμφωνης γνώμης του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου για πιλοτική καύση από την ΑΓΕΤ 5000 τόνων CLO, που στην ουσία πρόκειται για υλικό επίστρωσης και όχι εναλλακτικό καύσιμο, ζητούν οι φορείς που συμμετέχουν την επιστημονική επιτροπή για την ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Η σύσκεψη των επιστημονικών φορέων πραγματοποιήθηκε χθές το βράδυ, με καλεσμένο και τον πρόεδρο των Χημικών κ. Σ. Γούναρη, ο οποίος εξήγησε την επικινδυνότητα και τα χαρακτηριστικά του υλικού. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμης τόνισε πως η απόφαση για την καύση δόθηκε με μια απλή υπογραφή, χωρίς μελέτη και χωρίς καμία θεσμική διαδικασία.
«Ως επιστημονικοί φορείς της Μαγνησίας λέμε ξεκάθαρα όχι στην πειραματική καύση υλικών στην περιοχή μας και απαιτούμε από το ΥΠΕΝ να ανακαλέσει την απόφασή του άμεσα. Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι θέματα που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα θέτει σε ρίσκο», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα.
Στη σύσκεψη στο ΤΕΕ προχθές το βράδυ τονίστηκε πως την ώρα που ο Βόλος «υποφέρει» από δυσοσμία και ρύπανση, ένας γενικός γραμματέας προχωρά σε καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τη βιομηχανία.
Το υλικό της καύσης καταγράφεται σε ΦΕΚ 2014 και αφορά επιχώσεις και επικαλύψεις δρόμων. “Δεν είναι εναλλακτικό καύσιμο αλλά υλικό επίστρωσης.
«Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα, δεν ξέρουμε αν υπάρχουν προδιαγραφές καύσης του. Δεν υπάρχει καμία απόφαση για καύση. Πειραματίζονται με την καύση ενός τέτοιου υλικού σε ένα εργοστάσιο που είναι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα”, επισήμανε η κ. Καπούλα. Τόνισε ότι πρόκειται για σοβαρά θεσμικά ζητήματα και δεν μπορεί κάποιος να παρακάμπτει τα πάντα και να κάνει, ότι θέλει.
Οι φορείς θα αποστείλουν το έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας την ανάκληση της “απαράδεκτης αυτής διαδικασίας», τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Τσάμης.
Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι, στον πεζόδρομο του Ντε Κίρικο. “Πρώτοι το αναδείξαμε και σίγουρα θα υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις” επισήμανε, το μέλος της επιτροπής Στέλιος Λημνιός.
Συζητήθηκε επίσης η προοπτική κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαδικασίας πειραματικής καύσης από την ΑΓΕΤ, αλλά και κατά του αρμόδιου υπουργείου που συναίνεσε, ενώ τονίστηκε ότι το CLO δεν είναι εναλλακτικό καύσιμο και δεν υπάρχει στον κατάλογο καυσίμων που έχει αδειοδοτηθεί να καίει η ΑΓΕΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου