Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ... Στα όρια του συναγερμού

 ΜΑΓΝΗΣΙΑ.. Τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Μαγνησία μέσα σε ένα 24ωρο σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19. Από τα τέσσερα νέα κρούσματα, το ένα καταγράφηκε στη Σκόπελο.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.. Στο Γηροκομείο Βόλου βρέθηκε σήμερα κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει δείγματα από τους εργαζόμενους στο ίδρυμα, στο πλαίσιο προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό. Όπως έγινε γνωστό, συνολικά ελήφθησαν 16 δείγματα. Ο έλεγχος έγινε βάσει της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 17/8/2020 με την οποία ορίζεται ο υποχρεωτικός έλεγχος των εργαζομένων Μ. Φ. Η. , οι οποίοι επιστρέφουν από άδεια.

ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ.. Με μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Βολιώτης επιχειρηματίας Εμμανουήλ Κανακάρης μιλά για τον κορωνοϊό, καθώς ο ίδιος είναι θετικός στον ιό και βρίσκεται σε καραντίνα προσπαθώντας να αφυπνήσει τον κόσμο και να περάσει το μήνυμα για την αποφυγή του στιγματισμού. Μάλιστα ο ίδιος ενημερώνει από την προσωπική σελίδα πως η επιχείρηση που διατηρεί θα παρέμενε κλειστή χθες και σήμερα προκειμένου να γίνει προληπτικό τεστ κορωνοϊού στους εργαζομένους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... Έκδηλη είναι η ανησυχία, τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων, εξαιτίας των εξελίξεων των τελευταίων ημερών αναφορικά με τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σταθερά σε πάνω από 200, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται πιο ενισχυμένα μέτρα.Ωστόσο, εκτός από όλα τα παραπάνω, εκείνο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι πως από τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή μέσα σε 20 ημέρες το πολύ, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό 70 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία. 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΩΓΟΣ... Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που σημειώνονται καθημερινά στη χώρα μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού», ενώ σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι το έχουν».   Αναφορικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι είναι η λύση με την προϋπόθεση να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70%, ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης. «Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες θα γίνει πρώτα» 

ΣΧΟΛΕΙΑ.. Όπως ήδη ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τους δασκάλους με τηλεδιάσκεψη, που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές άνω των 10 ετών, ενώ και η μεταφορά των παιδιών με τα σχολικά λεωφορεία επίσης θα γίνεται με τη χρήση μάσκας.Οσον αφορά στην προμήθεια της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει γι΄αυτό. Η υπουργός τόνισε, επίσης, στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στις απουσίες, ότι δικαιολογημένες θα είναι μόνο αν νοσούν οι ίδιοι οι μαθητές ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  Η κυρία Κεραμέως τούς τόνισε επίσης ότι  εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται αν κάποιο τμήμα ή σχολείο κλείσει λόγω κρούσματος ή αν υπάρχει τοπικό lockdown. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου και σε  πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.). 

ΓΟΝΕΙΣ..Eντονες είναι οι αντιδράσεις από γονείς στη χρήση μάσκας των παιδιών τους στα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν συντονιστεί, δημιουργώντας «κινήματα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση για τα σχολεία που θα ισχύσει από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν ανοίξουν τα σχολεία, για τους μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών. Παρά τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, πολλοί είναι οι γονείς που δεν μπορούν να αποδεχτούν τις εισηγήσεις τους, με τις οποίες τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υγείας αν τα παιδιά φορούν μάσκα. Μάλιστα, σε πολλές αναρτήσεις γίνεται λόγος για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, πάρα πολλά είναι και τα αρνητικά σχόλια στις συγκεκριμένες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί κατά της χρήσης μάσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: