Η ελληνική πρωτεύουσα «πλημμύρισε» από αθλητές και αθλήτριες, δημοσιογράφους, εθελοντές και επισκέπτες από όλο τον πλανήτη για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.Το Ολυμπιακό Στάδιο γέμισε με 70.000 θεατές, ενώ δισεκατομμύρια τηλεθεατές έστρεψαν τα βλέμματά τους στη μικρότερη χώρα που διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα ήταν το κέντρο του κόσμου. Μια Ελλάδα αστραφτερή, κοσμοπολίτικη, αισιόδοξη.
Η λαμπερή και μεγαλοπρεπής τελετή έναρξης με τα αμέτρητα πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό της Αθήνας, ήταν η αρχή της διοργάνωσης. To θέαμα εντυπωσιακό, μεγαλειώδες και συγκινητικό.
Ένας κομήτης άναψε τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους στο κέντρο του Σταδίου και το μήνυμα της άμιλλας, της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανακωχής εστάλη σε όλη τη Γη. Η ελληνική ιστορία παρουσιάστηκε λες και ήταν ταινία. Από τον μινωικό πολιτισμό στο Χρυσό Αιώνα, από την ελληνιστική εποχή στο μεσαιωνικό Ελληνισμό και από τον αγώνα για την Ελευθερία στους νεώτερους ελληνικούς χρόνους.
Ακολούθησαν 17 ημέρες γεμάτες αξέχαστες στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και οι οποίες μας άφησαν μια πραγματική «κληρονομιά».
16 χρόνια μετά όμως και εν μέσω μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δίχως προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις «πολύχρωμες» ημέρες του Αυγούστου.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο τις 202 αποστολές, έχουν πια ερημώσει. Τα περισσότερα από τα κτίρια που φιλοξένησαν τότε «βαριά» ονόματα του αθλητισμού παραμένουν αναξιοποίητα και η σημερινή εικόνα τους μόνο θλίψη δημιουργεί. Η κατάντια τους έχει μάλιστα αποτυπωθεί και στον φωτογραφικό φακό των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, που έχουν φιλοξενήσει εκτενή -αρνητικά- ρεπορτάζ για τα ελληνικά ολυμπιακά έργα. «Εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία» έγραψε χαρακτηριστικά η γερμανική Bild.Σημαντική παρακαταθήκη, ωστόσο, είναι το μετρό, το τραμ, ο προαστιακός και το αεροδρόμιο, έργα τα οποία δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν για χάρη των Αγώνων, αλλά συνέβαλαν καταλυτικά στην καλύτερη λειτουργία της πόλης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί και για το πόσο κόστισαν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Reuters, το κόστος τους αγγίζει τα 8,22 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου