Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Σήμερα στη Λάρισα η απόφαση δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF στο Βόλο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεδριάζει σήμερα στις 6 το απόγευμα στη Λάρισα το Περιφερειακό Συμβούλιο  Θεσσαλίας και στην Ημερήσια Διάταξη  περιλαμβάνεται  ως 15ο το θέμα: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου στη θέση «Κάκκαβος» της Δ.Ε. Αισωνίας, του Δήμου Βόλου, της Π.Ε. Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ως μεγάλο περιβαλλοντικό ατόπημα, χαρακτηρίζει τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής RDF-SRF στον Βόλο σε ανοικτή του επιστολή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης. Όπως ισχυρίζεται, με αυτό το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η περιοχή μας θα μετατραπεί σε τόπο που θα παράγει και θα καίει RDF-SRF, ενώ συγχρόνως θα μετατραπεί και σε σκουπιδότοπο της υπόλοιπης χώρας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΑΛΙΑΣ
Υπέρβαση 200%- με βάση τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  – και 20,12% με βάση τα όρια που θέτει η Ελληνική Νομοθεσία-παρουσίασαν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην πόλη του Βόλου κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ερευνητικής ομάδας  που ανέλαβε την μελέτη.
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ
Ελπίζω και εύχομαι η έρευνα να ολοκληρωθεί και η επιστημονική ομάδα - αν είναι δυνατόν - να συμπεριλάβει και άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους, πέραν των PM 2.5, προκειμένου το σύνολο των τοπικών φορέων και το σύνολο των πολιτών να διαθέτουν μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη, επιστημονικά, εικόνα για ότι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή μας, με αυτό το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Από την πλευρά μου, ως βουλευτής Μαγνησίας, είμαι στη διάθεση των κορυφαίων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Σαχαρίδη και κ. Γουργουλιάνη, για οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας.
ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ
Η Δημοτική Αρχή Βόλου καλό θα ήταν να ενημερώσει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο τους τοπικούς Βουλευτές, αλλά και τους πολίτες για το σοβαρό αυτό θέμα. Διότι η συγκεκριμένη μελέτη εγείρει ερωτήματα. Δεν διευκρινίζεται, για παράδειγμα, ποιας κλάσης SRF θα παράγει... Επειδή πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές και την εξουσία που ο κάθε θεσμός εκπροσωπεί, καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου, διότι οι Βολιώτες απαιτούν ομοψυχία και ειλικρινείς απαντήσεις..
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Καθαρή και χωρίς επιβάρυνση από ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ατμόσφαιρα στον Βόλο όπως δείχνουν τα στοιχεία του σταθμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Σε καθεστώς τρομοκρατίας και προσπάθειας κατάλυσης θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών από ολιγάριθμες, αλλά καλά οργανωμένες, ομάδες με κίνητρα αμφισβητούμενα και αμφιλεγόμενα, επιχειρείται, όπως εύκολα διαπιστώνεται από ανακοινώσεις, αλλά και σχολιασμούς στο διαδίκτυο, η χειραγώγηση της γνώμης και της απόφασης των αιρετών της Μαγνησίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας αστικών αποβλήτων από τον Δήμο Βόλου
ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ Για την παράταξη, «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας»
Με σεβασμό, προς τους πολίτες του Βόλου και όλης της Μαγνησίας, ζητούμε:
1. Την αναβολή της συζήτησης και λήψης απόφασης σχετικά με το με αρ. 15 θέμα της Η.Δ.
2. Τον ορισμό νέας ειδικής, ανοιχτής συνεδρίασης, η οποία θα διεξαχθεί στον Βόλο, με θέμα ημερησίας διάταξης το ως άνω αρ. 15. Άλλωστε, πρόκειται για μία πρακτική που έχει εφαρμοστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και στο παρελθόν, στη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 28.08.2019, για το θέμα της καύσης στην ΑΓΕΤ. Θεωρούμε, ακόμη, ότι για τη λειτουργικότητα της συνεδρίασης θα πρέπει να επιλεγεί όχι η αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, αλλά μία μεγαλύτερη αίθουσα, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια, στην παρούσα συγκυρία, όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
3. Την αποστολή ανοιχτής πρόσκλησης για την παρουσία τους και την έκφραση των απόψεών τους στην εν λόγω συνεδρίαση όλων των αρμόδιων φορέων και των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού Μαγνησίας.