Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΔΥΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Θετικό σε κορωνοϊό είναι ένα νεαρό ζευγάρι από τον Βόλο και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα για ένα φιλικό τους ζευγάρι, με τον φόβο πως η συνάντηση των τεσσάρων μπορεί να ήταν «μοιραία» για την εκδήλωση της νόσου.
Η εμφάνιση των κρουσμάτων δεν σημαίνει σύμφωνα με τους γιατρούς ότι πρέπει να προκαλείται πανικός στην κοινότητα καθώς τέτοιου είδους «αναζοπυρώσεις» θα υπάρχουν στην εξέλιξη της νόσου. Στο «μικροσκόπιο» της παρακολούθησης από τον ΕΟΔΥ βρίσκονται πέντε σχολεία στον Βόλο και μια αθλητική ακαδημία και αυτό γιατί οι γονείς του 30χρονου άντρα που νοσεί και βρίσκονται σε καραντίνα ήταν εκπαιδευτικοί.
Μετά από ενημέρωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ο δήμος Βόλου κλείνει τα δημοτικά σχολεία 1ο και 4ο Νέας Ιωνίας, 15ο και 24ο Βόλου και το συστεγαζόμενο 25ο Νηπιαγωγείο.
Στα σχολεία αυτά θα γίνει πλήρης και σχολαστική απολύμανση, όπως άλλωστε και στο σύνολο των διδακτηρίων της πόλης στη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Το «κουβάρι» της ιχνηλάτησης των επαφών του ζευγαριού ξετυλίγει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ο ΕΟΔΥ, στον οποίο σήμανε «συναγερμός» την Τρίτη το βράδυ όταν μια 30χρονη γυναίκα στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης και μητέρα ενός δίχρονου παιδιού, επισκέφθηκε εμπύρετη την κλινική ΑΝΑΣΣΑ. Υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό και βγήκε θετικό. Αμέσως μεταφέρθηκε στη μονάδα λοιμωδών του Πανεπιστημιακού όπου και νοσηλεύεται, με την υγεία της να μην εμπνέει ανησυχία.
Την επόμενη ημέρα σε εξετάσεις υποβλήθηκε ο σύζυγός της καθηγητής φυσικής αγωγής και το πρώτο τεστ βγήκε αρνητικό. Η επιβεβαίωση των δειγμάτων έδειξε ωστόσο πως και ο ίδιος ήταν θετικός σε κορωνοϊό. Οι πληροφορίες θέλουν το ζευγάρι να συναντήθηκε σε ορεινή περιοχή των Τρικάλων το Σαββατοκύριακο, με φιλικό του ζευγάρι από τον Βόλο που ήρθε από την Γερμανία και είχε αποφασίσει να περάσει εκεί την καραντίνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο ζευγάρια γευμάτισαν και σε εστιατόριο της περιοχής, με πηγές του πανεπιστημιακού να επιβεβαιώνουν πως ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.
Το ζευγάρι σύμφωνα με όσα μετέφερε σε φιλικό του περιβάλλον αρνείται πως ταξίδεψε στα Τρίκαλα, αλλά δεν αρνείται πως είχε συνάντηση προ ημερών με τους φίλους τους που ήρθαν από τη Γερμανία. Οι ίδιες πηγές του Πανεπιστημιακού αναφέρουν πως ο βολιώτης αθλητής που ήρθε από τη Γερμανία και η σύντροφός του «σπάσανε» την καραντίνα, αλλά τα τεστ για κορωνοϊό που είχαν υποβληθεί στη Γερμανία, πριν ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ήταν αρνητικά. Χθες το μεσημέρι το ζευγάρι των Βολιωτών που ήρθε από τη Γερμανία εμφανίστηκε στο πανεπιστημιακό για εξετάσεις και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν σήμερα.
Από την κλινική ωστόσο εξέταση δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα του κορωνοϊού. Σημειώνεται πως σε τεστ δεν υποβλήθηκε το δίχρονο αγοράκι της 30χρονης εγκύου και του γυμναστή, αλλά συστήθηκε καραντίνα, όπως και στους συγγενείς τους.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης. Δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης, έως ότου ο πληθυσμός αποκτήσει ανοσία, που αυτό θα γίνει είτε εάν νοσήσουν όλοι, όμως το αποτέλεσμα αυτής της «μεθόδου» θα φέρει εκατόμβες νεκρών ή να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Παράλληλα ο κ. Τσάμης μίλησε για τα τεστ κορωνοϊού σχολιάζοντας πως τα τεστ αντισωμάτων, δεν είναι τόσο αξιόπιστα όπως τα μοριακά. Ο κ. Τσάμης σχολιάζοντας την περίπτωση και το επιβεβαιωμένο νέο κρούσμα στο Βόλο επεσήμανε πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, όπως πιστεύει πολύς κόσμος.
«Τέτοιου είδους περιστατικά, μικρο- εκρήξεις και μικρο- πυρκαγιές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε διαφορετικούς τόπους και διαφορετικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα θα μας ακολουθεί, ίσως όχι με τόσο μεγάλη ένταση, όπως το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γιατί και λόγω του καλοκαιριού δεν έχουμε πολύ στενή επαφή και σε στενούς χώρους, που αυτά βοηθούν να έχουμε μετάδοση σε λοιμώδη νοσήματα», τόνισε ο ίδιος.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι σε «επιφυλακή» και να μην βάζει στην άκρη τις οδηγίες που έχουν δοθεί για αποφυγή του συνωστισμού, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τακτικό πλύσιμο των χεριών κτλ.. Τα μέτρα προφύλαξης, υπογράμμισε ο κ. Τσάμης πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε πιστά κι αυτό μέχρι να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας υπογράμμισε πως δεν έχουμε κατακτήσει πλήρως το καλό αποτέλεσμα που επέδειξε η χώρα μας και πως «είμαστε στη φάση όπου μια πυρκαγιά που εμφανίστηκε στο χωράφι μας, καταφέραμε να την περιορίσουμε, αλλά ο κίνδυνος μιας νέας πυρκαγιάς υπάρχει ακόμη».
Καταλήγοντας, σχολίασε πως δεν θα πρέπει να καταντήσει η μάσκα ως αξεσουάρ, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ακόμη και το καλοκαίρι, καθώς με αυτούς τους τρόπους θα περιοριστεί η μεταδοτικότητα του ιού.