Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπερβάσεις αέριας ρύπανσης στο Βόλο

Υπέρβαση 200%- με βάση τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  – και 20,12% με βάση τα όρια που θέτει η Ελληνική Νομοθεσία-παρουσίασαν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην πόλη του Βόλου κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ερευνητικής ομάδας
που ανέλαβε την μελέτη. Συνολικά τα pm2,5 παρουσίασαν υπερβάσεις για 178 ημέρες, που αντιστοιχούν στο 48,63% του χρόνου. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενημερώνει για τα εξής:
1) Ο μέσος όρος των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 ως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m3, με ετήσιο όριο βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα 10 μg/m3 και με ετήσιο όριο βάση της ελληνικής νομοθεσίας τα 25 μg/m3. Αυτό μεταφράζεται σε μια υπέρβαση 200,3% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και 20,12% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία.

2) Ο ετήσιος μέσος όρος των 30,03 μg/m3 με τους επιμέρους μηνιαίους μέσους όρους, ελάχιστες και μέγιστες μέσες ημερήσιες τιμές και τυπικές αποκλίσεις, εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα: 3) Ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2.5 ήταν πάνω από τα 25 μg/m3 (το ημερήσιο όριο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας – η ελληνική νομοθεσία δεν έχει ημερήσιο όριο) είναι ίσος με 178, που αντιστοιχεί στο 48.63% του χρόνου.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ως μεγάλο περιβαλλοντικό ατόπημα, χαρακτηρίζει τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής RDF-SRF στον Βόλο σε ανοικτή του επιστολή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης. Όπως ισχυρίζεται, με αυτό το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η περιοχή μας θα μετατραπεί σε τόπο που θα παράγει και θα καίει RDF-SRF, ενώ συγχρόνως θα μετατραπεί και σε σκουπιδότοπο της υπόλοιπης χώρας.