Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων η απόφαση για τη μονάδα SRF στο Βόλο

Κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που είχε παραταχθεί μπροστά από την κεντρική είσοδο του Δημαρχείου, συνεδρίασε το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για το θέμα δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF.
 Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάσυ Καπούλα και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Ριζόπουλος, Θ. Τσαλούχας και Β. Ντακούμης.
Η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»
 έχει ζητήσει την ακύρωση της συνεδρίασης, λόγω των ειδικών συνθηκών για τον κορωνοϊό, ενώ ο επικεφαλής της, Ιάσονας Αποστολάκης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Αυτές είναι οι διαδικασίες όταν συνεδριάζει μία δημοτική Αρχή περήφανη, που έχει έχει την πλειοψηφία σε μια περιφέρεια. Θεωρούμε ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί, πέρα από το ότι θα γίνει ο Δήμος Βόλου πλασιέ SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, είναι και μία άλλη πτυχή του θέματος: Και RDF να μην καιγόταν «στην αυλή» της πόλης μας είναι μία πολιτική απόφαση του δήμου να πει «αντίο» στην ανακύκλωση μια και καλή. Αυτές οι μονάδες όπου έχουν κατασκευαστεί λειτουργούν ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση, δίνουν μηδενικό κίνητρο και ουσιαστικά η πόλη θα πάει πολλές δεκαετίες πίσω». 
Η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, είπε ότι «εκπροσωπώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, πάντοτε είμαστε ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων υγιεινής και του περιβάλλοντος. Ήδη πέρασε ένα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που πάει προς το χειρότερο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια μας τη φυσική υπόσταση, και επομένως σήμερα καλέσαμε τον κόσμο να έρθει και να διαδηλώσει ενάντια σε μία νέα ρυπογόνα επιχείρηση που προσπαθεί να κάνει ο Δήμος Βόλου, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρέμβαση και τη συζήτηση με φορείς, συλλογικότητες, που να βάλουν τα ζητήματα και να υπάρξει μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σύμφωνα με την ίδια, η βιασύνη Περιφέρειας και Δήμου Βόλου ίσως υποκρύπτει κάτι άλλο, ενώ πρόσθεσε ότι «αν δε δώσουμε αξία στο περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή, στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη».
 Η επιτροπή πολιτών 
Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος πρώην μέλος της επιτροπής είπε προς τους συγκεντρωμένους ότι το πιο βασικό είναι να ακουστεί η φωνή των Βολιωτών, που έχουν εκφραστεί με τρία συλλαλητήρια, ένα άτυπο δημοψήφισμα και δεν θέλουν να γίνει αυτό το έγκλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο η άποψη των Βολιωτών δεν εκφράζεται από τη Δημοτική Αρχή και πρέπει να μεταφερθεί η άποψη αυτή στη Δημοτική Αρχή που κωφεύει.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την αναβολή του θέματος, έστω και την τελευταία στιγμή και την συζήτησή του σε επόμενο χρόνο, η ομάδα πλειοψηφίας αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι της ΛΑΣ να αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας τη δημοτική Αρχή.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε μετά τις 7 το απόγευμα και τελικά το θέμα της έκφρασης γνώμης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας.
Σε δήλωσή του μετά την αποχώρηση ο επικεφαλής της παράταξης Απόστολος Ριζόπουλος τόνισε ότι «βάλαμε στην αρχή δύο κύρια ζητήματα: να δώσει εντολή ο δήμαρχος να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το Δημαρχείο και η δημοτική Αστυνομία και να αναβληθεί το θέμα που αφορούσε την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή SRF. Με διάφορα τερτίπια, απρέπειες και ύβρεις, η δημοτική Αρχή με τοποθέτηση του Δημάρχου, υπεράσπισε την παραγωγή SRF και την καύση σκουπιδιών.
Ο ίδιος είπε ότι η ΛΑΣ, έπειτα από αυτό τους κατήγγειλε, αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο και επανέλαβε ότι ο Βόλος μετατρέπεται σε έναν θάλαμο τοξικών αερίων, ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν θα καίει μόνο αυτές τις 18.000 τόνους που θα παράγονται εδώ, αλλά συνολικά 1 εκατ. τόνους απορρίμματα, που σημαίνει ότι θα εισάγονται πέρα από τα δικά μας. «Καταστήσαμε τον δήμαρχο και όλους τους συμβούλους υπεύθυνους γι’ αυτό το έγκλημα που γίνεται στον Βόλο και βγήκαμε λέγοντάς τους ότι «Μονακό θέλατε να φτιάξετε την πόλη του Βόλου, αλλά τελικά θα μετατρέψετε τον Βόλο σε ένα καζάνι που θα καίει τα απορρίμματα του Μονακό και όλης της νότιας Ευρώπης», ήταν η δήλωση ου κ. Ριζόπουλου.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Αγοραστέ και Μπέο ακούστε το καλά, η καύση σκουπιδιών θα μείνει στα χαρτιά», «είμαστε η φωνή του Βόλου. Το δημαρχείο είναι δικό μας. Να ακυρωθεί τώρα η συνεδρίαση». «Αιδώς αχρείοι» ανέγραφε το πανό που ύψωσαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών.
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 
Αμέσως μετά η δημοτική αρχή Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για θλιβερές μειοψηφίες που εκπροσωπούνται από τους Αποστολάκη και Παπαδούλη και επιστρέφουν σε απογοητευτικές και καταστροφικές για τους ίδιους, πρακτικές του παρελθόντος, επιλέγοντας την φυγή για να μην αντιμετωπίσουν, ενώπιον της κοινής γνώμης, το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων