Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ να αντικατασταθεί με την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ

Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 
Γουργουλιάνης Κων/νος τονίζει ότι η οδηγία «Μένουμε σπίτι» πρέπει να αντικατασταθεί από την «Επιστροφή στην κανονική ζωή».
Όπως υποστηρίζει «Όταν η φυματίωση σκότωνε περίπου το 20% του πληθυσμού οι επίσημες οδηγίες περιελάμβαναν μεταξύ των άλλων, μαντήλι για το βήχα, ιδιαίτερα ποτήρια, ύπνο σε χωριστό δωμάτιο, καλή τροφή, απολύμανση χώρων και ενδυμάτων μέχρι και συστάσεις για αποφυγή του γάμου και ευτυχώς προτροπές για άσκηση στον ήλιο και στον καθαρό αέρα. Οι ερευνητές της εποχής εκείνης, δημοσίευαν στα έγκυρα ιατρικά περιοδικά ότι το κάπνισμα μπορεί να προστατεύει, ότι η λοίμωξη προκαλούσε νευροψυχιατρικές διαταραχές ενώ συζητούνταν ο πιθανός προληπτικός ρόλος της κινίνης. Παρατηρούνται έτσι αρκετές ομοιότητες με αυτά που ζούμε σήμερα . Πολλοί όμως αγνοούν ότι ακόμα και σήμερα στην υφήλιο νοσούν βαριά περισσότεροι ασθενείς με φυματίωση παρά με κορονοιό.
Η ζωή μετά την εποχή της φυματίωση , έγινε ζωή μαζί με την φυματίωση ιδιαίτερα για εμάς τους πνευμονολόγους , ενώ παρέμειναν οι φοβίες της νόσου μόνο σε κάποιους από συνανθρώπους μας . Τώρα που φθάνει προς το τέλος της η πανδημία στη χώρα μας , πρέπει να περάσουμε άμεσα στις δραστηριότητες της κανονικής επιστημονικής και προσωπικής μας ζωή που διακόψαμε για σχεδόν δύο μήνες, που θα περιλαμβάνει όλα όσα ήδη είχαμε αρχίσει δηλαδή τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος και της ρύπανσης, αλλά και τα ταξίδια, τις διακοπές, τις δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τις κοινωνικές συναναστροφές και βέβαια την οικονομική ανάπτυξη που πρέπει να συνεχισθεί.
Όπως κάνουμε ελέγχους περιβάλλοντος , όταν έχουμε κρούσμα φυματίωσης σε κάποιο σχολείο, γηροκομείο ή φυλακές θα κάνουμε το ίδιο με τα κρούσματα κορονοιού, χωρίς όμως την επιτήρηση των τηλεοπτικών καμερών. Είναι οι ίδιες κάμερες που με τις λήψεις τους κατάφεραν να δείχνουν μικρότερες τις αποστάσεις μεταξύ αυτών που αποφάσισαν να ασκηθούν και οδήγησαν σε επίσημες οδηγίες που στέρησαν την άσκηση και τις ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου , της θάλασσας και της Άνοιξης που ήδη έφθασε.
Η οδηγία ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ που δόθηκε την κατάλληλη στιγμή , πρέπει να αντικατασταθεί από την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ αξιοποιώντας τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκτήσαμε και απορρίπτοντας τους μύθους που θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο καθώς θα απομακρυνόμαστε από τον πανικό της πανδημίας».

Στις 4 Μαΐου αρχίζει η άρση των μέτρων
Η άρση των μέτρων σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις, τους επόμενους δύο μήνες. Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου και ανά δεκαπενθήμερο θα γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και θα περνάμε στο δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις θα επανέρχονται τα μέτρα.  
Για τα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ενώ υπάρχουν δύο σενάρια για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Το πρώτο αφορά επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο και μια εβδομάδα μετά για τα δημοτικά, ενώ το δεύτερο και επικρατέστερο, προβλέπει άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού κατά τρεις εβδομάδες.
Στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών, στις 4 Μαΐου, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων μετατίθεται για το τέλος του μήνα. Παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την μετάβαση στα νησιά. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής sms.
Τι θα γίνει με τις αθλητικές δραστηριότητες
Η αρχή για τις αθλητικές δραστηριότητες θα γίνει με τα ατομικά αθλήματα και αυτά που δεν δημιουργούν συγχρωτισμό όπως ο στίβος ή το τένις, για τα οποία θα ανοίξουν οι πρώτες οι αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την 1η Ιουνίου. Πλήρες άνοιγμα και για τα ομαδικά αθλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει στα μέσα του μήνα. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται και το άνοιγμα των παραλιών και οργανωμένων πλαζ.
Και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπάρξουν δύο φάσεις άρσης των περιορισμών σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό. Πρώτα έως τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, ενώ μετά από ένα δεκαπενθήμερο θα ακολουθήσουν τα νυχτερινά κέντρα. Βασικός κανόνας θα είναι να λειτουργούν, σε πρώτο στάδιο, μόνο με τραπέζια εκτός καταστήματος, με αποστάσεις μεταξύ τους και συγκεκριμένο αριθμό πελατών.
Τον Ιούνιο η τελευταία φάση
Μέσα στον Ιούνιο, πιθανότατα στην τρίτη φάση απελευθέρωσης θα ανοίξουν για τους πιστούς και οι χώροι λατρείας για την τέλεση των μυστηρίων. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων η άρση των περιορισμών θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης. Έτσι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, ακόμα και στα σχολεία. Θα υπάρχουν κανόνες για την ύπαρξη αποστάσεων και επιτρεπόμενο όριο ατόμων για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως συμβαίνει σήμερα στα σούπερ μάρκετ.