Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

ΒΟΛΟΣ.. Αρνητικά στον κορωνοϊό είναι ακόμη πέντε αποτελέσματα δειγμάτων που έλαβε σήμερα το απόγευμα το Νοσοκομείο Βόλου. Πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονταν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης και αναμένεται να μεταφερθούν ή να λάβουν εξιτήριο και σε περιστατικά που βρίσκονταν σε κατ’ οίκον απομόνωση.
 Οι δύο εξ αυτών των ασθενών είναι ηλικιωμένοι, ενώ οι άλλοι τρεις είναι μεσήλικες με ηλικία από 50-60 ετών.    
Με 650 ταυτόχρονους ελέγχους στο σύνολο των  11 οικισμών  Ρομά της Θεσσαλίας συνεχίζεται  την Μ. Τετάρτη 15-4-2020 και την Μ. Πέμπτη 16-4-2020 το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού και τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων. «Η στρατηγική έχει σχεδιαστεί και όλοι είναι ενημερωμένοι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εν όψει των νέων ελέγχων σε Λάρισα (Νέα Σμύρνη, Τύρναβος,  Φάρσαλα), Καρδίτσα (Μαύρικα, Σοφάδες), Τρίκαλα (Κηπάκι, Πύργος, Αγ. Απόστολοι ‘Καλαμάκι’) και Βόλο (Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη).
ΤΣΙΟΡΔΑΣ... Στα 2.170 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Την Μεγάλη Τρίτη ανακοινώθηκαν 25 νέα.  Στους 101 οι νεκροί στη χώρα. Επίσης 76 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  O κ. Τσιόδρας σχολίασε επίσης πως στην Ελλάδα η νόσος «σβήνει» και συμπλήρωσε: «ελπίζουμε στη διατήρηση των μεγεθών και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη».  Αναφερόμενος σε επιστολή που έλαβε για το κατάστημα κράτησης ανηλίκων Αυλώνα είπε πως «είμαστε σε διαβούλευση για λύση μικρότερου συγχρωτισμού» και χαρακτήρισε τον πληθυσμό των φυλακών «ευάλωτο».  «Δεν θα ήθελα να χαλάσουμε τις γιορτές μας. Δεν θα ήθελα να έχω ευθύνη πως μετέφερα τον ιό σε κάποιον ηλικιωμένο στην επαρχία» είπε για όσους έχουν ήδη φύγει εκτός των αστικών κέντρων.  Για την κορύφωση του ιού στην Ελλάδα, είπε πως υπάρχει σταδιακή μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και σοβαρών κρουσμάτων.
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ... Κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».  Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. «Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε περαιτέρω.  Επίσης, ενημέρωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.  Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προβλέπονται να είναι ανοικτά, τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τη μία μετά το μεσημέρι έως τις επτά το απόγευμα.   Στην Ξάνθη ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν 326 δείγματα, τα οποία είναι όλα αρνητικά. Ακόμα ανακοίνωσε πως λόγω μη τήρησης των μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.. Ύφεση 10% για το 2020  προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, στις εαρινές του προβλέψεις, όπου ενσωματώθηκαν και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Συγκεκριμένα στην έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το ταμείο προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 θα φθάσει το 10% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, από το 17,3% που βρέθηκε το 2019. Στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει  η ύφεση να ξεπερνάει το 6%. Τέλος αναφορικά με την ύφεση στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις του ταμείου αναφέρουν ότι θα είναι 7,5%. Μάλιστα αναφέρει ότι στην Ιταλία θα φτάσει το 9,1%, στην Ισπανία το 8%, στη Γαλλία το 7,2% και τη Γερμανία το 7%...