Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Οι Βολιώτες μαθητές που διακρίθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας

Από αριστερά: Λευτέρης Φιλίππου,Βασίλης Μηλαράς, Αργύρης Γιαννίσης – Μανές, Απόστολος Σαρακατσάνος
Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 1ης φάσης «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» του 25ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2020, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Ανάμεσα στους 222 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, διακρίθηκαν και οι εξής τέσσερις Βολιώτες μαθητές,
με πολύ καλή σειρά επιτυχίας. Στο Λύκειο: ο Γιαννίσης – Μανές Αργύριος του Μουσικού Λυκείου Βόλου (2ος επιτυχών) και ο Φιλίππου Ελευθέριος του 2ου Λυκείου Βόλου (9ος). Στο Γυμνάσιο: ο Μηλαράς Βασίλειος του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας (6ος) και ο Σαρακατσάνος Απόστολος, του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου (15ος). Οι τέσσερις διακριθέντες Βολιώτες μαθητές προσκλήθηκαν μαζί με τους 60 καλύτερους από όλη την Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στη 2η και ουσιαστική φάση «Ιππαρχος» του πανελλήνιου διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι. Στην συγκεκριμένη φάση θα αναδειχθούν οι 15 έως 20 καλύτεροι τόσο από το Γυμνάσιο, όσο και από το Λύκειο, οι οποίοι και θα βραβευθούν κατά την ετήσια «Γιορτή Αστρονομίας» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου στον ίδιο χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 10 καλύτεροι του Λυκείου θα συμμετάσχουν και στην 3η φάση «Πτολεμαίος» που θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο τα Σαββατοκύριακο 4η και 5η Απριλίου, οπότε θα αναδειχθεί η χρυσή πεντάδα του Λυκείου, η οποία θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στην 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, στην δεύτερη φάση που αφορά τους μαθητές Γυμνασίου, θα αναδειχθεί η πεντάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Νέων Αστρονομίας - Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί το 2021.