Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ           Αυξημένες κρατήσεις σημειώνονται στα τοπικά ψητοπωλεία, τις ταβέρνες και τα καταστήματα εστίασης λόγω Τσικνοπέμπτης, με τις πυρετώδεις προετοιμασίες να βρίσκονται στο ζενίθ, ενόψει της αποψινής γευστικής εξόρμησης των Βολιωτών.
Αυξημένη κίνηση παρατηρείται, στο μεταξύ, και στα κρεοπωλεία της περιοχής, λόγω της προετοιμασίας του λαχταριστού μενού που θα πρωταγωνιστήσει στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά και τις φιλικές συνεστιάσεις, στο πλαίσιο της ημέρας και σύμφωνα με τις επιταγές του εθίμου.
= ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Προθεσμία 15 ημερών έχουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας για να δηλώσουν εάν δεν επιθυμούν να μετέχουν στο πρόγραμμα για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Θα χορηγούν από τα φαρμακεία τους σκευάσματα για τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για φάρμακα που δεν χρειάζονται ψυγείο, είτε διατίθενται σε χάπια. Αυτό θα συμβεί για να σταματήσει η ουρά στο φαρμακείο που στεγάζεται στο πρώην ΙΚΑ και για να έχουν όλοι πρόσβαση στο φάρμακο και να μην ταλαιπωρούνται..
=ΡΥΠΑΝΣΗ «Πάρτι» έκαναν και χθες το βράδυ τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, καθώς ο Σταθμός Μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κατέγραψε στις online μετρήσεις του 107 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα για τα ΡΜ 2,5 και 134 μικρογραμμάρια για τα ΡΜ 10. Να σημειωθεί πως το όριο των ΡΜ 2,5 είναι 25 μικρογραμμάρια και των ΡΜ 10 είναι 50 μικρογραμμάρια!
=ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΤΟΥ ΟΣΕ  Νεκρός βρέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ένας 59χρονος Έλληνας σε παλιό βαγόνι του ΟΣΕ, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου.
= ΠΤΕΛΕΟΣ Ένα δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό,  από τη Λιμενική Αρχή Αμαλιάπολης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, στην παραλία «Λιχούρα» Πτελεού. Από την Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού για την υγειονομική του ταφή.
= ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ   Σείστηκε το πεδίο βολής Λιτοχώρου από τις βολές και τα πυρά που πραγματοποίησαν ελληνικά και αμερικανικά ελικόπτερα στο πλαίσιο άσκησης συνεκπαίδευσης της 1ης Ταξιαρχιας Αεροπορίας Στρατού και της 3rd Cab από τις ΗΠΑ.  «Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ένα μήνυμα αποτροπής και ετοιμότητας. Μέσα από τη συνεργασία και τις συνεκπαιδεύσεις η χώρα μας αποδεικνύει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή», δήλωσε μετά το πέρας της άσκησης ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.
ΕΛΛΑΔΑ
= ΟΜΟΝΟΙΑ Γέμισε με νερό το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας, η ανακατασκευή της οποίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδος αναμένεται να παραδοθεί για χρήση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή.
= ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο πραγματοποίησαν σήμερα οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζήτησαν την ευχή του Αρχιεπισκόπου υπογραμμίζοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες όχι μόνο για αυτή καθ΄ αυτή την αποστολή τους, αλλά και για να προάγουν καθημερινά το αγαθό της ασφάλειας στην κοινωνία. Εμπλέκονται, επίσης, και βοηθούν παντού είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για το μεταναστευτικό».
=ΚΑΙΡΟΣ Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός την Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Την Πέμπτη λοιπόν, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι, βορείων κυρίως διευθύνσεων, ενώ αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια.
= ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, από το πρωί της Τετάρτης έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης, σημειώθηκαν πέντε διαφορετικά περιστατικά έρευνας-διάσωσης, καθώς εντοπίστηκαν 34 πρόσφυγες-μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη, 7 στη Χίο, 108 στη Σάμο (σε δύο περιστατικά) και 35 στην Κω. Επίσης 122 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε ακτές νησιών και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. Συγκεκριμένα 43 πρόσφυγες-μετανάστες εντοπίστηκαν σε ακτές της Λέσβου σε δύο διαφορετικά περιστατικά, 33 στη Χίο και 46 στη Σάμο.
= ΝΟΒΑΡΤΙΣ Τη σολομώντεια λύση και τη μέση οδό επέλεξε ο Άρειος Πάγος για να τοποθετηθεί στην ομολογουμένως πρωτόγνωρη υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι άφαντοι εδώ και δύο 24ωρα. Με έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το «μπαλάκι» βρίσκεται εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis-Παπαγγελόπουλου, αφού ο αρμόδιος αντεισαγγελέας δεν τοποθετείται επί της ουσίας αλλά επί των τύπων. Καταλήγει, λοιπόν, ο Άρειος Πάγος πως η μεν προανακριτική επιτροπή ως έχουσα δικαιώματα εισαγγελέως μπορεί να διατάξει, εάν το επιθυμεί, βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά υπό έναν όρο ο οποίος διατυπώνεται κατηγορηματικά. Θα πρέπει η απόφαση της προανακριτικής να σέβεται απόλυτα και κατά γράμμα τον υφιστάμενο νόμο και την κοινή υπουργική απόφαση περί προστασίας μαρτύρων.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΙΣΠΑΝΙΑ Μία τεράστια παράνομη επιχείρηση παρασκευής 3.500 τσιγάρων την ώρα ανακαλύφθηκε στα έγκατα της γης σε μία ορεινή κοινότητα της Ισπανίας από την αστυνομία, η οποία διέσωσε κι έξι εργαζόμενους που είχαν παγιδευθεί στο υπόγειο μετά τη σύλληψη των εγκεφάλων της επιχείρησης, οι οποίοι φρόντιζαν για την τροφοδοσία του εργαστηρίου με αέρα. Το παράνομο εργαστήριο, που διέθετε προηγμένα μηχανήματα με τα οποία μπορούσαν να παρασκευαστούν έως και 3.500 τσιγάρα ανά ώρα, βρισκόταν κρυμμένο σε έναν λαβύρινθο από σήραγγες, κάτω από έναν στάβλο σε κοινότητα της επαρχίας της Μάλαγας, με μία μόνη, μικρή κι αεροστεγή είσοδο που καλυπτόταν από άχυρο.
= ΓΑΛΛΙΑ Με τη φράση "Δεν ισχύουν εδώ τουρκικοί νόμοι" ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά από μουσουλμανικούς ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από οργανώσεις που λειτουργούν βάσει διμερών συμφωνιών της Γαλλίας με τρίτες χώρες. Οι χώρες αυτές είναι κατά κύριο λόγο το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές κρατικές οντότητες. Η κατάργηση αυτών των προγραμμάτων-διμερών συμφωνιών αφορούν πάνω από 80.000 παιδιά, τα οποία παρακολουθούν συστηματικά και μονίμως μαθήματα μουσουλμανικού προσηλυτισμού σε διάφορα σημεία της χώρας.
= ΣΥΡΙΑ Την ώρα που μεταφέρονταν εσπευσμένα και νέες ενισχύσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας με 7.000 στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τανκς, μαχητικά αεροσκάφη προφανώς της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται από το τουρκικό επιτελείο, επιτέθηκαν κατά τουρκικών θέσεων.  Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός ενώ η Άγκυρα εσπευσμένα έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ ζητώντας δύο συστοιχίες Patriot για να προστατεύσει το εκστρατευτικό της σώμα στο Ιντλίμπ.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στο Χανάου της Έσσης, όπου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά σε αλλεπάλληλες επιθέσεις σε μπαρ με ναργιλέδες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, τα θύματα βρίσκονταν έξω από τα συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ η Ραδιοφωνία της Έσσης μετέδωσε ότι υπάρχει και τρίτο σημείο όπου διαπράχθηκε επίθεση, στο κέντρο της πόλης. Ο ύποπτος για τη διάπραξη των επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στην πόλη Χανάου, όχι μακριά από τη Φραγκφούρτη, στο κρατίδιο της Έσσης, βρέθηκε «νεκρός μέσα στο σπίτι του», ανακοίνωσε η αστυνομία.
= ΙΣΡΑΗΛ Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών σε περιοχές εποίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, ενώ υπολείπονται λιγότερο από δύο εβδομάδες από τις κρίσιμες για το μέλλον του βουλευτικές εκλογές. «Προσθέτουμε άλλες 2.200 κατοικίες στο Χαρ Χόμα», δήλωνε ο Νετανιάχου στο βίντεο που διένειμε το γραφείο του, ενώ ο ίδιος εμφανιζόταν σε σημείο κοντά στον ομώνυμο οικισμό εποίκων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
=21/2 Wall Street. Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 128,05 μονάδων (-0,44%), στις 29.219,98 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε μειωμένος κατά 66,21 μονάδες (-0,67%), στις 9.750,96 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, των πεντακοσίων μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 12,92 μονάδων (-0,38%), στις 3.373,23 μονάδες.
=20/2  Ε.Ε Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα επόμενα επτά χρόνια, σε μία σύνοδο κορυφής που αναμένεται να είναι μακρά και δύσκολη, δεδομένων των σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των χωρών μελών
= 20/2 ΑΝΕΡΓΙΑ Σε 1.076.134 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Ιανουάριο του 2020. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ για τον Ιανουάριο του 2020
= 20/2 ΣΥΡΙΖΑ  Για μη διεκδίκηση επιπρόσθετων κονδυνλίων για την Ελλάδα επέκρινε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, το είχε διεκδικήσει με «επιμονή και μεθοδικότητα».  
= 20/2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στέλνοντας παράλληλα μήνυμα υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενόψει των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα αυτό. 
= 20/2ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 913,08 μονάδες, σημειώνοντας ήπια πτώση 0,41%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 910,42 μονάδες (-0,70%).  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,151 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 22,952.768 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,05%.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ο Ολυμπιακός πάλεψε κόντρα στην Άρσεναλ, είχε ευκαιρίες να σκοράρει, ωστόσο εν τέλει ηττήθηκε με 1-0 από τους Λονδρέζους, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, για τη φάση των «32» του Europa League, που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στο «Γ. Καραϊσκάκης». ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
= ΜΠΑΣΚΕΤ Ο Ολυμπιακός των πολλών και βασικών απουσιών, κάνοντας κατάθεση ψυχής στο παρκέ του ΣΕΦ, κατάφερε να επικρατήσει την Πέμπτη με 77-68 της Βιλερμπάν, για την 25η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.
= ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Όπως ήταν αναμενόμενο η κλήρωση των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας έβγαλε ντέρμπι! ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και Άρης-ΑΕΚ θα κοντραριστούν σε διπλούς αγώνες για δύο θέσεις στον τελικό του θεσμού. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν, βάσει προγράμματος, στις 3 και 4 Μαρτίου και οι ρεβάνς στις 22 και 23 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο τελικός θα διεξαχθεί στις 23 Μαΐου, στον οποίο τυπικά γηπεδούχος θα είναι ο φιναλίστ που θα αναδειχτεί από τον ημιτελικό ΑΕΚ-Άρης.
= ΠΑΟ Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα στο «τριφύλλι» άφησε, μιλώντας στη NOVA, ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος έκανε λόγο για πρόβλημα επικοινωνίας και στρατηγικής με τη διοίκηση της ομάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είμαι εδώ για να ακολουθήσω τις επιλογές και τις ιδέες άλλων».
= ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Την πρώτη θέση των προκριματικών του παγκόσμιου κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στη Μελβούρνη, κατέλαβε ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Ολυμπιονίκης των κρίκων συγκέντρωσε 15.058 βαθμούς και άφησε στη δεύτερη θέση τον Βρετανό, Κόρτνεϊ Τάλοχ (14.700 β.), και στην τρίτη τον Ιρανό Μαχντί Αχμάντ Κοχάνι (14.633 β.). Ο «άρχοντας των κρίκων» πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό του Σαββάτου (22/2), όπου θα επιδιώξει την πρώτη από τις τρεις νίκες που χρειάζεται προκειμένου να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μετά τη Μελβούρνη, ακολουθούν οι διοργανώσεις σε Μπακού (12-15/3) και Ντόχα (18-21/3).