Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Βόλο. Δηλώσεις από Επιτροπή πολιτών και Ιατρικό Σύλλογο

Στη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα στο 2020, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τονίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30/12/ 2019 στο υπουργείο υπό την προεδρία του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.
  Ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους μετέχοντες, σημείωσε: «Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. » Πολλοί λένε να μη χάσουμε τα λεφτά της ΕΕ, άλλοι λένε να μην πληρώσουμε άλλα πρόστιμα. Προσωπικά δεν τα λογαριάζω τόσο όλα αυτά, όσο λογαριάζω το ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και πολιτισμού. Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού». Οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αφορούν τις περιοχές: Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, Βόρειος Έβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Άνδρος, Τήνος, Κεφαλονιά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν μόνον τέσσερις τέτοιες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και δύο πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ 
«Όχι στην καύση σκουπιδιών μέσα στον ιστό της πόλης»
Κάθετα αντίθετα είναι τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών για την ύπαρξη και λειτουργία ενός εργοστασίου που να καίει σκουπίδια μέσα στον ιστό της πόλης, ανεξάρτητα από ποιο μέρος θα φέρνουν τα σκουπίδια.
» Μπορεί να αλλάξει ο σχεδιασμός και να μην παράγει γραμμή καυσίμων για τα τσιμεντάδικα. Αυτό δεν σταματάει το πρόβλημα, που έχει ξεκινήσει από το 2015 και γιγαντώνεται. Υπάρχει ένα φουγάρο, μια καμινάδα μέσα στο Βόλο που κάθε μέρα βγάζει πάνω από 10 εκ. κυβικά μέτρα καυσαέρια».
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Λημνιός ανέφερε ότι είναι μια μεγάλη συζήτηση, που χρειάζεται να συναινέσει η πολιτεία, να διαμορφώσει πολίτες με αντίληψη και γνώση. 
 Ο κ. Λημνιός υποστήριξε πως στα 17 αυτά κέντρα που θα διαχειρίζονται τα αστικά απορρίμματα προβλέπεται ότι το 40% των υπολειμμάτων, θα πηγαίνει πάλι σε ταφή. Θα γίνεται διαλογή και ανακύκλωση υλικών περίπου στο 17% και το υπόλοιπο για γίνεται κομποστ, σαν ένα λίπασμα για κάλυψη ορυχείων και νταμαριών.
«Οι στόχοι της ΕΕ είναι να θάβουμε κάτω από το 10%. Αυτά τα εργοστάσια με βάση το σχεδιασμό τους θα θάβουν το 40%, άρα απέχουμε πολύ από αυτό που εννοούμε σύγχρονο, δεν λύνουν το πρόβλημα κι αυτό ξεκινά από τη μεγάλη καταναλωτική μας συνήθεια. 
Βέβαια η πολιτεία ενώ έπρεπε να προχωρήσει σε διαβούλευση, δεν έδωσε το χρόνο να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες.  Με το πρόσχημα ότι μείναμε πίσω, ξεπέρασαν αυτή την ηθική υποχρέωση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Το γεγονός ότι πρέπει να γίνει σοβαρή και τεκμηριωμένη συζήτηση με την κοινωνία για το εργοστάσιο παραγωγής rdf ή srf, που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου, τόνισε ο Ευθύμιος Τσάμης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Όπως είπε , «εμάς μας κάνει εντύπωση διότι σε άλλες περιοχές δεν το κάνουν και μια χαρά βολεύει την κεντρική εξουσία, όπως βλέπουμε, είτε είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε η σημερινή, γιατί εμείς έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης (15%) και αφήσαμε τα πράγματα να εξελιχθούν, πιέζονται κεντρικά, λόγω και των μεγάλων προστίμων από την Ευρώπη και ψάχνουν να βρουν χρήσιμους – πρόθυμους, που είμαστε εμείς στο Βόλο απ’ ότι φαίνεται, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου».
Ο ίδιος πρότεινε στη συζήτηση να συμμετάσχει και το ΤΕΕ Μαγνησίας, που έχει ιδιαίτερη γνώση στο θέμα και να γίνει μια ενημερωτική εκδήλωση για το τι σημαίνει διαχείριση σκουπιδιών στην Ελλάδα και εργοστάσιο στην περιοχή μας, ώστε να πληροφορηθεί η κοινωνία τι θα σημάνει αυτό το μοντέλο, ενώ κάλεσε τον Δήμο και το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντήσουν σ’ αυτό που θέλει να εφαρμοστεί στον Βόλο.