Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Τριήμερη γιορτή κάστανου στο Ξουρύχτι

Η 17η Γιορτή Κάστανου πραγματοποιείται από σήμερα 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2019 στο Πρώην Δημοτικό Σχολείο Ξουριχτίου με πλήθος εκδηλώσεων. Η γιορτή που έχει γίνει θεσμός για το Πήλιο διοργανώνεται από το Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξουριχτίου.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα υπάρχει έκθεση τοπικών προϊόντων, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ομιλίες και γευσιγνωσία.
Η είσοδος των επισκεπτών θα είναι ελεύθερη και θα δοθούν δωρεάν κάστανα και κρασί σε όλους.  
Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων είναι το εξής: 
Σάββατο 26/10: 10:00πμ: 
Στις 10 το πρωί προγραμματίζεται το άνοιγμα των περιπτέρων.  Στις 16.30 ακολουθεί η επίσημη έναρξη με χαιρετισμούς επισήμων και ομιλίες για την καλλιέργεια της καστανιάς στο Πήλιο, προβλήματα και προοπτικές.  Στις 17.00 σειρά έχει ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Εχθροί και ασθένειες της καστανιάς – προτάσεις φυτοπροστασίας».
Κυριακή 27/10: 
10.00πμ: Άνοιγμα περιπτέρων
16:30μμ: Παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική ομάδα «Φιλύρα», Χορευτική ομάδα γυναικών Ι.Μ.Δ. «Δημητριάς»
Μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα
21:00μμ: Κλείσιμο Περιπτέρων 
Δευτέρα 28/10: 
10:00πμ: Άνοιγμα περιπτέρων
12:300μμ: Επίδειξη ψεκασμού με drone
15:00 Κλείσιμο περιπτέρων. 
ΞΟΥΡΙΧΤΙ 
Το Ξουρίχτι βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει από τον Βόλο 50xλμ. μέσω Μηλέων. Είναι μικρό, γαλήνιο και κατάφυτο χωριό του ΒΑ Πηλίου που πιθανόν να ονομάστηκε έτσι επειδή είναι χτισμένο σε πλαγιά όπου ο αέρας "ξυρίζει".   Από το χωριό ξεκινά το βαθύτερο και εντυπωσιακότερο φαράγγι του Πηλίου, το φαράγγι της Κούτρας ή Τσουνάγκα όπου στο βάθος του ρέει ο Μυλοπόταμος. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τσαγκαράδα και είναι το Νότιο σημείο εισόδου του Δήμου Ζαγοράς πλέον και έχει μία πανοραμική θέα και το μάτι φτάνει μέχρι τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Η παραλία του Ξουριχτιού είναι ο Λημνιώνας (αμμουδιά, δροσερά νερά, φυσική ομορφιά).