ΜΑΚΡΥΡΡΑΧΗ |
Η Μακρυράχη, το χωριό των λουλουδιών βρίσκεται ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου, όπου ξεπροβάλλει ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση του και ο μύθος αναφέρει σαν τη θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και τη μαγική χώρα των Κενταύρων. Η οργιώδης βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και οι απέραντες παραλίες συνθέτουν ένα μοναδικό σε ποικιλία τοπίο και μια πανδαισία χρωμάτων ανείπωτης γοητείας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της φετινής εκδήλωσης, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Φώτη Παρασκευαϊδη να εξηγεί τον τρόπο της αποξήρανσης και της συντήρησης των μανιταριών, αλλά και τον Εμμανουήλ Μάνο να δίνει πληροφορίες για τα βότανα. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 10.00 π.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξόρμηση στο δάσος με στόχο την αναζήτηση γνωστών και άγνωστων ειδών μανιταριών, τα οποία θα ταυτοποιήσουν με τη βοήθεια του Γιώργου Μαντίκα. Κατά την επιστροφή, τους περιμένουν γευστικά μανιταρομαγειρέματα, αλλά και το μεγαλύτερο σπετζοφάι από τον Φώτη Παρασκευαϊδη, που θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι παριστάμενοι.
ΦΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ
Ο διακεκριμένος σεφ Φώτης Παρασκευαΐδης, γνωστός και ως «το πιο μεγάλο τηγάνι», λάτρης του φυσικού πλούτου και του Πηλίου, γνώστης των μανιταριών και της ανυπέρβλητης νοστιμιάς τους, συμμετέχει και φέτος στην 3η γιορτή μανιταριού και βοτάνων.. Το όνομά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και οι μανιταρολιχουδιές που παρασκευάζει με δεξιοτεχνία και μεράκι, δημιουργώντας γευστικά έργα τέχνης, «ταξιδεύουν» και εκτός συνόρων, κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον πλούτο της Ελληνικής γης. Ο ιθύνων νους των Μανιταροπροϊόντων Γρεβενών, εκ των συντελεστών τού Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας , ο «αρχηγός» του διαδικτυακού «μανιταρχείον» forum, με βαθιά και πολύχρονη ενασχόληση με τα άγρια μανιτάρια, θα παρασκευάσει νοστιμιές με πρώτη ύλη τα μανιτάρια, που αφθονούν στο Πήλιο. Ο Φώτης Παρασκευαϊδης, είναι ο άνθρωπος του γρεβενιώτικου μανιταριού. Με δύο εργαστήρια και ένα κατάστημα στα Γρεβενά, συλλέγει, αποξηραίνει και μεταποιεί με χίλιους δύο τρόπους τα μανιτάρια του βουνού, που αποκτούν ολοένα και περισσότερους ένθερμους φίλους. Η συμμετοχή του στην εκδήλωση που αποτελεί, πλέον, θεσμό, θα αναδείξει άγνωστες πτυχές των θησαυρών της φύσης και τρόπους για την αξιοποίησή τους.